Femei frumoase versus femei politicieni?

MIRCEA-V.-CIOBANU

Mai întâi o precizare-deducţie, pe care o fac după mai multe observări pe teren. Ştiţi de ce lumea îi demonizează atât de vehement pe politicieni? Pentru că tot ea i-a zeificat. Le-a atribuit puteri magice şi, fiindcă – în mod firesc – aceştia nu le pot îndeplini dorinţele, poporul cere sacrificarea acestor peştişori de aur în zeama cotidiană. Altfel spus, oamenii noştri îşi tot cioplesc idoli pe bandă rulantă, de parcă ar aduna lemne de foc pentru iarnă.

Ascult intermitent nişte clipuri publicitare, în care este promovată (sau: reabilitată social) femeia. Femeia din Republica Moldova, o enigmă din tărâmul legendar, exotic şi ezoteric, cu obiceiuri barbar-patriarhale. Deloc rea intenţia, cu excepţia faptului că-i – doar – o campanie (şi are toate datele unei campanii), cu toate tarele ei. Cu clişeele ei, fără drept de apel. Eu, unul, aş fi preferat nişte subiecte de acest gen abordate în formă de discuţie, nu în formă de adevăruri de-a gata, rostite de oameni cu o anume autoritate. Că doar nu facem publicitate pastei de dinţi sau apei minerale.

Inadecvate sunt în aceste clipuri opoziţiile false. De exemplu, cineva spune că e timpul să renunţăm să vedem în femei doar sexualitatea. Sau, mai delicat exprimându-ne: nu mai putem tolera opinia că Moldova e ţara femeilor frumoase, ci… trebuie să promovăm femeile în funcţii de conducere, în politică. Nu numai că nu pricep cum o putem face prin clipuri şi prin decrete (politica e un câmp al concurenţei dure, aici nicio distribuire formală nu ajută), dar nici nu-i văd rostul.

Se creează impresia că nu e o campanie de reabilitare a femeii, de apărare reală a drepturilor ei, ci o acţiune de promovare a ei în politică. Dar cine a spus că politica e nirvana, pe care ar trebui s-o râvnească orice femeie? De unde această exagerare a importanţei politicului? De ce să nu promovăm femeia în ştiinţă şi educaţie? De ce să nu-şi facă o carieră în artă şi jurisprudenţă, în management şi marketing? De ce nu în sport şi servicii sociale? De ce nu în business şi finanţe? Şi încă ceva: de ce femeile nu au dreptul să fie nu numai deştepte şi talentate, ci şi frumoase? Mai ales că sunt!

Ca să nu mai vorbesc de nocivitatea ascunsă a egalitarismului, or, femeia merită nu tot atât cât merită bărbatul, ci mult mai mult. Fie şi din considerente pur biologice, fie şi din raţiunea elementară că ea este mamă.
Ar trebui să existe o egalitate a şanselor? Indiscutabil. Fără însă a impune femeilor un model. Or, nu faptul că femeile sunt prea puţine în politică ar trebui să ne îngrijoreze, ci încrâncenarea cu care se opun bărbaţii afirmării şi ascensiunii sociale (implicit, politice) a femeii. E – puţin – altceva. Acest „altceva” trebuie să ne oblige să nu impunem femeile să intre în mocirla asta, urât mirositoare, a politicii dintotdeauna.

Partajările decretate dezechilibrează orice domeniu în care se solicită concurenţă. Ş-apoi care femeie va accepta o funcţie, care i s-a repartizat pe criteriul strict al feminităţii? Şi care este garanţia că această funcţie va fi respectată de toată lumea, ştiindu-se că meritul a fost calculat pe criterii sexuale? Ideea în sine a promovării femeii este binevenită. Forma însă trebuie gândită cu atenţie, pentru a nu discredita ideea.

Cunosc domenii, dar şi cazuri concrete din orice domeniu (inclusiv, dar nu exclusiv politic) în care femeile îşi fac meseria mai bine decât orice bărbat! Şi cunosc bărbaţi care au activat în aceste domenii (inclusiv, subalternii doamnelor la care mă refer) şi au avut pentru ele un respect deosebit. Desigur, în cazul în care şi ei au fost domni.

Bineînţeles că, dacă se vor găsi femei care vor dori (ele însele, nu „comanda socială”) să intre pe terenul lunecos al politicii şi vor dori să se apuce să facă ordine în casa pe care au profanat-o bărbaţii, eu nu am să mă împotrivesc. Dimpotrivă, am să votez cu plăcere o asemenea echipă. Or, bărbaţii neamului, in corpore, şi-au demonstrat impo… Neputinţa, adică.

The following two tabs change content below.