Federica Mogherini: Republica Moldova trebuie să facă reforme în justiţie şi economie

Federica Mogherini: Republica Moldova are nevoie de măsuri anticorupţie, reforme în justiţie şi economie

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și  Politică de Securitate, Federica Mogherini, a declarat că eliberarea primei tranşe din asistenţa financiară multianuală pentru Moldova se va decide după o evaluare a îndeplinirii condiţiilor de politică economică din memorandumul de înţelegere şi a condiţiilor politice. Declaraţia a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Uniunea Europeană sprijină ferm Moldova şi cetăţenii acesteia”, a spus Federica Mogherini. „Trebuie să fie clar că nu avem niciun fel de agendă politică internă. Uniunea Europeană se ocupă de instituţii în beneficiul cetăţenilor. Asta este singura agendă pe care o avem”, a precizat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și  Politică de Securitate.

Republica Moldova are nevoie de reforme, susţine Federica Mogherini. „Aflăm de la cetăţenii Moldovei şi vedem tendinţele din societate. E nevoie ca un anumit număr de măsuri să fie luate pentru ca sprijinul să fie credibil şi pentru a obţine întregul său potenţial. Iar asta vine cu măsuri anticorupţie, reforma justiţiei şi toate măsurile pe care le-aţi menţionat. Reforme! Aşa că cele două lucruri nu sunt în contradicţie. Sprijinul nostru e pentru oameni şi pentru ţară şi el are nevoie de măsuri naţionale puternice, credibile ale autorităţilor de combatere a corupţiei, de reformă a justiţiei şi de reforme economice”, a conchis coordonatoarea politicii externe a UE.