Federaţia Rusă încurajează dispoziţiile separatiste în sudul RM

Dmitrii ConstantinovRusia ademeneşte Găgăuzia cu investiţii de proporţii, acordarea simplificată a cetăţeniei ruse, gaz ieftin şi un consulat la Comrat

Întors de la Moscova, Konstantinov, preşedintele Adunării populare de la Comrat, declară că aici va fi deschis un consulat al Federaţiei Ruse şi un laborator al „Rozpotrebnadzor”, se va lansa brandul „Vinurile Găgăuziei”, se vor face reduceri de 35-50% la gazul rusesc , iar cetățenii Găgăuziei vor beneficia de o procedură simplificată de obținere a cetățeniei ruse. Analistul Eduard Ţugui califică gestul Rusiei drept „un semn de rea-voinţă faţă de RM”, iar Mihail Şalvir susţine că Rusia dă un semnal autorităţilor regiunii că vor fi susţinute în acţiunile lor separatiste.

Preşedintele Adunării populare a autonomiei, Dmitri Konstantinov, a făcut un bilanţ al vizitei la Moscova a delegaţiei găgăuze. Potrivit acestuia, la Moscova, „delegaţia găgăuză a lăsat politica la o parte şi s-a ocupat de economia regiunii”.

Dmitri Konstantinov: „Delegaţia găgăuză a lăsat politica şi s-a ocupat de economie”

Citat de site-ul de ştiri gagauzinfo.md, Konstantinov a susţinut că specialişti din partea locului vor merge la Moscova pentru a fi instruiţi să activeze în cadrul laboratorului specializat al „Rospotrebnadzor” care se va deschide la Comrat. Ca rezultat, vinul de calitate din autonomie, „reunit” sub brandul „Vinurile Găgăuziei” (care abia urmează a fi lansat – menţionează sursa citată), va putea fi exportat fără probleme în Rusia.

Cu scutirile de impozite promise pentru cinci ani, în regiune se aşteaptă sosirea marelui business rusesc, cu plantări masive de viţă-de-vie şi crearea propriilor întreprinderi vinicole.

Moscova promite să deschidă un consulat la Comrat

Konstantinov este sigur că, în cel mai apropiat timp, la Comrat se va deschide un consulat al Federaţiei Ruse, iar în Rusia – o reprezentanţă a Găgăuziei. „Nu e nimic ieşit din comun în această solicitare a noastră. La Cahul şi la Bălţi s-au deschis consulate ale României, iar la noi va funcţiona un consulat al Rusiei. Vom adresa în cel mai scurt timp o scrisoare în acest sens şefului MAE-ului, d-lui Lavrov”, a asigurat Dmitri Konstantinov, adăugând că locuitorii regiunii, aflaţi la muncă în Rusia, vor putea primi paşapoarte ale Federaţiei Ruse în baza unei proceduri simplificate.

„Fraţii noştri din Federaţia Rusă ne-au promis că cetăţenii din Găgăuzia care se află în prezent în Rusia vor putea obţine cetăţenia fără să se mai întoarcă în Moldova. În curând, la Moscova se va deschide şi o reprezentanţă a Găgăuziei, vor fi afişate numerele de telefon ale acesteia şi chestiunea se va rezolva repede”, a adăugat politicianul găgăuz.

Preşedintele Adunării populare de la Comrat a mai informat că la Moscova părţile au ajuns la o înţelegere şi cu privire la preţul gazelor exportate în regiune. Categoriile de locuitori socialmente vulnerabile ale autonomiei vor putea beneficia de reduceri de la „Gazprom” în mărime de 35-50% .

„Protocol de intenţii” semnat cu guvernul regiunii Moscova

În contextul vizitei, a mai fost semnat şi un „Protocol de intenţii” cu guvernul regiunii Moscova cu privire la colaborarea în domeniul instruirii şi ocrotirii sănătăţii. Acordul propriu-zis urmează a fi semnat peste trei săptămâni. Condiţiile lui prevăd că „circa 300-350 de absolvenţi din Găgăuzia vor putea să beneficieze anual de studii şi cazare gratuită în cadrul instituţiilor de învăţământ superior din Federaţia Rusă. Tot atâţia ar putea să-şi facă studiile la colegii şi tehnicumuri, iar 300-400 de cadre didactice vor merge la cursuri de reciclare în Rusia”, a declarat Konstantinov.

Circa 50 de locuitori grav bolnavi din autonomie vor putea să se trateze în Rusia. Totodată, Konstantinov afirmă că autorităţile regiunii Moscova intenţionează să doteze cu tot echipamentul şi aparatajul medical necesar cele trei spitale raionale din Găgăuzia şi să transmită zece maşini de urgenţă în calitate de ajutor umanitar, mai comunică gagauzinfo.md.

Ivan Topal: „Pământurile acestea ne-au fost date de ţarul rus”

Deputaţii Adunării populare din autonomie, Ivan Topal şi Serghei Cimpoieş, şi-au exprimat convingerea că aceste acţiuni ale Federaţiei Ruse constituie „un răspuns” la rezultatele referendumului ilegal din 2 februarie, anul curent, în cadrul căruia locuitorii autonomiei şi-au exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Vamală Rusia, Belorusia şi Kazahstan.

„Poporul nostru, de secole, e legat de Federaţia Rusă, pământurile acestea ne-au fost date de ţarul rus. E evident că întregul popor e profund recunoscător Rusiei. Cele enumerate mai sus de către Dmitri Konstantinov, sunt profund convins, se vor realiza în cel mai apropiat timp!”, a asigurat Topal.

Serghei Cimpoieş, la rândul său, a adăugat: „Oricât de dificile ar fi timpurile în care trăim, noi nu vom renunţa niciodată la adeziunea noastră faţă de Rusia. La Moscova însă se doreşte construirea unor relaţii corecte de perspectivă. Sunt convins că în timpul apropiat oamenii vor resimţi rezultatele referendumului”.

Eduard Ţugui: „Un semn de rea-voinţă faţă de RM”

Analistul Eduard Ţugui, rugat să comenteze, a calificat tentativele Moscovei de a ademeni Găgăuzia prin facilităţi şi suport economic, ca „o presiune suplimentară a Federaţiei Ruse şi un semn de rea-voinţă faţă de RM”.

„Iniţiativele se înscriu în mega-proiectul Rusiei de a fărâmiţa atât Republica Moldova, cât şi Ucraina. Colaborarea economică a regiunii cu Federaţia Rusă urmează să fie reglementată de documente semnate la Chişinău. Avem o comisie comună de colaborare moldo-rusă şi n-am auzit să se discute în cadrul ei acordurile sus-menţionate. Există platforme legale care trebuie să se ocupe de colaborarea economică dintre cele două state, a declarat expertul de la „IDIS-Viitorul”.

Mihail Şalvir: „Rusia încearcă să manipuleze RM prin Găgăuzia”

Mihail Şalvir, cofondator al Centrului „Pro-Europa” de la Comrat, e convins că asigurările şi promisiunile Federaţiei Ruse sunt făcute în context politic şi, mai mult decât atât, în context geopolitic”.

„Rusia încearcă să manipuleze RM prin Găgăuzia, care a devenit un instrument de presiune şi şantaj, în preajma semnării acordului de aderare la UE, a susţinut analistul găgăuz.

„Înţelegerile încheiate la Moscova, care mai degrabă seamănă cu nişte promisiuni electorale, ar putea să rămână doar pe hârtie. De când se vorbeşte despre deschiderea Consulatelor FR la Bălţi şi Tiraspol, dar nici până astăzi nu s-au deschis. Cooperarea economică mai largă stă şi ea sub semnul întrebării. „Gesturile mărinimoase” ale Rusiei sunt un semnal pentru autorităţile regiunii că vor fi susţinute în acţiunile lor separatiste. De asta mă tem eu”, a încheiat expertul de la Comrat.

Nadine Chilianu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)