Federaţia Rusă impune noi reguli de acces pe teritoriul său

migranti_slavyan

Cetăţenii Republicii Moldova care au absolvit şcoala până în 1991 vor fi scutiţi de examenul de cunoaştere a limbii ruse atunci când se vor afla pe teritoriul Rusiei. Ei vor susţine doar teste la istoria şi legislaţia Federaţiei Ruse. Anunţul a fost făcut în cadrul unei teleconferinţe vineri, 13 februarie 2015, de către reprezentantul Serviciului Federal de Migraţiune al Federaţiei Ruse, Boris Vorobiov.

Începând cu 1 ianuarie curent, intrarea şi aflarea cetăţenilor moldoveni pe teritoriul statului rus este posibilă doar cu respectarea anumitor reguli. Cei care pleacă la muncă în Rusia vor trebui să susţină, în decurs de 30 de zile, un examen alcătuit din trei părţi: limba rusă, istoria şi bazele legislaţiei Federaţiei Ruse. Susţinerea testărilor pentru străinii care merg în Rusia se va desfăşura în cinci instituţii superioare din Rusia. Testarea va costa 4900 de ruble, iar durata examenului va fi de două ore şi 15 minute.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Federal de Migraţiune din Rusia, cei care nu vor reuşi în termenul stabilit de legislaţie să-şi perfecteze actele pentru şederea în Rusia riscă amenzi în valoare de până la 15 mii de ruble şi vor fi întorşi în Republica Moldova, având accesul interzis pe teritoriul Rusiei pe o perioadă de până la zece ani. Boris Vorobiov, reprezentantul Serviciului Federal de Migraţiune al Federaţiei Ruse, a declarat că cetăţenii Republicii Moldova, care au absolvit şcoala până în 1991, nu vor susţine examenul la limba rusă, doar teste la istorie şi legislaţia Federaţiei Ruse, pentru care vor achita 1900 de ruble.

În afară de testele la limba rusă, istorie şi legislaţia rusă, cetăţenii moldoveni vor trebui să aibă şi poliţa de asigurare medicală, care costă în medie 3000 de ruble, permis de muncă, patentă, care costă diferit de la o regiune la alta a Rusiei. În cadrul aceleiaşi teleconferinţe, şefa Secţiei Politici Migraționale din cadrul Ministerului Muncii Protecției Sociale şi Familiei al Republicii Moldova, Valentina Ungureanu, a declarat că situația se poate agrava în condițiile în care Federația Rusă va evita să semneze un acord de reglementare în domeniul angajării muncii pentru muncitorii din Republica Moldova, asupra căruia Chişinăul insistă de circa trei ani.

Solicitaţi de jurnaliştii de la Chişinău să spună de ce în ultimul timp tot mai mulţi cetăţeni moldoveni au accesul interzis pe teritoriul Federaţiei Ruse, reprezentanţii SFM au spus că toate deciziile se iau în conformitate cu legislaţia în vigoare.

The following two tabs change content below.