FC Sheriff vs. FC Zimbru – derbiul cel mai echilibrat din ultimii ani

PARIU // Coproprietarul FC Zimbru, Adlan Şişhanov, e gata să parieze două milioane de dolari pentru adjudecarea titlului de către echipa sa

FC Zimbru a început în trombă noul sezon şi căută să aducă în visteria clubului titlul de campioană, un titlu nesperat în ultimii 11 ani. Principala adversară a celor de la FC Zimbru este FC Sheriff, pe care o va întâlni mâine la Tiraspol, în etapa a treia a Diviziei Naţionale. Duelul dintre cele două echipe este catalogat drept derbiul campionatului moldovenesc de fotbal, asemenea „el clasico” dintre Real Madrid şi Barcelona din Spania sau „il derby” Inter Milano – Juventus Torino din Italia. Ambele echipe au drept obiectiv cucerirea titlului şi Cupei Moldovei.  

În sezoanele precedente, FC Sheriff avea un ascendent moral înaintea derbiurilor cu FC Zimbru, deoarece avea statut de campioană. Acum lucrurile s-au schimbat şi, indiferent unde se joacă meciurile, cele două echipe au şanse egale pentru a se impune. După primele două etape, ambele formaţii au acumulat maximum de punte şi sunt în fruntea clasamentului Diviziei Naţionale. FC Sheriff a câştigat meciurile cu CSCA-Rapid şi FC Tiraspol, iar „zimbrii” s-au impus în faţa celor de la Iskra-Staly şi FC Olimpia.

Stroienco e nemulţumit de lot

Antrenorul lui FC Zimbru, Serghei Stroienco, susţine că echipa sa poate să se impună în faţa lui FC Sheriff şi în campionat, dar deocamdată nu are la dispoziţie jucătorii pe care îi doreşte. „Aş vrea să am cel puţin doi jucători de aceeaşi valoare pe fiecare post, dar nu-i am. Vreau achiziţii noi, dar aştept să întreprindă ceva conducerea clubului. Vom face totul pentru a câştiga acest meci principial pentru noi. Ei au făcut multe achiziţii în această vară şi nu cunosc potenţialul echipei adverse. Preferam să-i întâlnim mai târziu, dar sorţii aşa au decis şi nu avem de ales”, a spus tehnicianul.

Pariază doar 100 de dolari pentru cucerirea titlului

Coproprietarul FC Zimbru Adlan Şişhanov a declarat că e gata să parieze două milioane de dolari că echipa sa va câştiga titlul. Antrenorul este însă mult mai rezervat în privinţa şanselor de a aduce un nou titlu după 11 ani. „Poate am în buzunar doar 100 de dolari acum. Sunt gata să pariez aceşti bani că echipa mea va câştiga campionatul. Sunt unele poziţii deficitare şi aici mă refer la linia de atac. Şchiopătăm la acest compartiment”, a menţionat Stroienco.

Ambele echipe vor victoria

La rândul său, antrenorul lui FC Sheriff, Vitali Rakevici, a declarat că comentariile sunt de prisos atunci când vine vorba de duelul dintre FC Sheriff şi FC Zimbru. „Este bine că cei de la FC Zimbru au din nou ambiţii de campioană. Cred că acest fapt va contribui la creşterea nivelului campionatului şi vom avea doar de câştigat. Pot să afirm că, în proporţie de 100%, fiecare dintre noi va juca doar pentru victorie”, a precizat Raşkevici.

Noii jucători de la FC Sheriff nu ştiu nimic de eternul derby

Jucătorii nou-veniţi la FC Sheriff nu ştiu deocamdată nimic despre importanţa derbiurilor cu FC Zimbru. Argentinianul Rafael Sosa a declarat că nu simte că mâine se va juca cel mai important meci al acestui început de sezon. „Nu simţim că ne aşteaptă unul din cele mai importante meciuri din campionat. Atmosfera în sânul echipei este calmă, ne pregătim ca pentru oricare alt meci. În cariera mea de jucător am mai jucat derbiuri şi ştiu ce înseamnă un asemenea meci”, a spus Sosa.

Brazilianul Henrique Luvannor, care deja a marcat un gol pentru noua sa echipă, a spus că nu ştie prea multe despre duelurile dintre FC Sheriff şi FC Zimbru. „Am mai vorbit cu colegii care sunt mai vechi la echipă şi mi-au spus despre importanţa acestui meci. Eu multe încă nu ştiu despre campionatul moldovenesc, dar cred că sunt multe echipe care se pot bate la titlu, inclusiv FC Tiraspol, căreia i-am marcat în etapa precedentă”, a conchis mijlocaşul brazilian.

Meciul dintre cele două echipe va avea loc sâmbătă pe arena mică a Complexului Sheriff şi va începe la ora 19.00.

Vitalie HADEI

 

Istoricul întâlnirilor dintre cele două echipe

FC Sheriff şi FC Zimbru s-au întâlnit de 54 de ori până acum în toate competiţiile. Tiraspolenii conduc detaşat la capitolul victorii.

Victorii FC Sheriff: 28
Victorii FC Zimbru: 12
Remize: 14
Golaveraj: FC Sheriff 73 – 43 FC Zimbru
……………………………………………………
Partide Divizia Naţională: 48
Victorii FC Sheriff: 25
Victorii FC Zimbru: 11
Remize: 12
…………………………………………………….
Partide Cupa Moldovei: 4
Victorii FC Sheriff: 1
Victorii FC Zimbru: 1
Remize: 2

…………………………………………………..
Partide SuperCupa Moldovei: 2
Victorii FC Sheriff: 2
Victorii FC Zimbru: 0
Remize: 0
……………………………………………………………………………………..
Prima partidă jucată între cele două echipe: 8 noiembrie 1998, Chişinău, FC Zimbru vs. FC Sheriff, 1-0.
……………………………………………………………………………………..
Cea mai categorică victorie: 3-0
Zimbru-Sheriff, 3-0, 17 noiembrie 1999
Zimbru-Sheriff, 0-3, 1 septembrie 2003
Sheriff-Zimbru, 3-0, 16 mai 2003
Sheriff-Zimbru, 3-0, 23 octombrie 2005
Sheriff-Zimbru, 3-0, 7 decembrie 2009

Cel mai mare scor: 4-2 pentru FC Sheriff, 8 aprilie 2008
Cel mai frecvent rezultat: 1-0, de 11 ori; 0-0, de 8 ori;

Ultima partidă jucată între cele două a fost disputată la Tiraspol, la 26 februarie 2011, atunci scorul a fost de 1-0 pentru gazde. (jurnalsportiv.md)