FC Sheriff s-a umplut de bani

UEFA // FC Sheriff a câştigat 3,5 milioane de euro în cupele europene

UEFA sfidează criza. Forul european a decis să mărească anul acesta sumele pentru noul sezon din Europa League. Calificată al doilea an consecutiv în grupe, campioana Republicii Moldova au obţinut un milion de euro ca primă pentru accederea în grupele Europa League. Aceşti bani se adaugă la cele 2,5 milioane de euro câştigate de tiraspoleni din parcursul în preliminariile Champions League.

Dacă anul trecut s-au cheltuit 135 de milioane de euro, în acest sezon sunt anunţate 150 de milioane de euro pentru cluburile din grupele Europa League, cu 15 milioane de euro mai mult. FC Sheriff va obţine 1 milion de euro de la UEFA doar pentru calificare şi meciurile jucate în grupă fără nicio victorie. Suma ar putea creşte în funcţie de rezultate.

Astfel, calificarea în grupe a adus în bugetul FC Sheriff 640.000 de euro. În plus, orice meci jucat, chiar şi pierdut, le aduce tiraspolenilor în puşculiţă 360.000 de euro. Primele ar putea creşte substanţial în cazul în care campionii Moldovei vor obţine rezultate de egalitate sau victorii. Un egal le-ar aduce, în plus, 70.000 de euro, iar o victorie – 140.000 de euro.

Dacă prinde locul doi în grupă, implicit calificarea în 16-zecimile competiţiei, FC Sheriff va beneficia de 200.000 de euro. Echipele calificate în optimi sunt răsplătite cu 300.000 de euro, sferturi – 400.000 de euro, semifinale – 600.000 de euro. Finalista îşi va trece în cont 2 milioane de euro, iar câştigătoarea Europa League 3 milioane de euro.

FC Sheriff a câştigat în doi ani peste 7 milioane de euro

Numai din participarea în preliminariile Champions League şi din grupele Europa League, FC Sheriff şi-a asigurat în ultimii doi ani un venit de peste 7 milioane de euro, ceea ce reprezintă bugetul clubului cel puţin pentru trei ani înainte. Chiar dacă jucătorii sunt principalii artizani care au adus aceşti bani, acestora nu li s-au umplut buzunarele. Potrivit unor surse din interiorul clubului, fiecare titular a primit aproximativ 20.000 de euro pentru calificarea în grupele Europa League. Chiar dacă la prima vedere pare o sumă nesemnificativă, jucătorii celorlalte echipe din Divizia Naţională pot doar visa la aceşti bani.

Vitalie HADEI