FC Sheriff s-a încălzit pentru Liga Campionilor

FC Milsami şi FC Sheriff au câştigat în prima etapă de campionat, celelalte două participante la cupele europene, FC Dacia şi FC Zimbru, au obţinut doar remize 

FC Sheriff debutează astăzi în preliminariile Ligii Campionilor, obiectivul „viespilor” fiind accederea cel puţin în grupele Europa League. După ce au pierdut Supercupa Moldovei în faţa FC Milsami, campionii s-au dezlănţuit în primul meci din Divizia Naţională, sezonul 2012/2013, dispunând cu 5-0 de FC Costuleni.

Jumătate din echipa antrenată de Milan Milanovici a marcat în poarta nefericitului Mihai Moraru transferat vara aceasta de la FC Milsami. La fel ca în meciul din Supercupă, tiraspolenii au început ofensiv meciul. În minutul 13, Marko Stanojevici a deschis scorul după ce a primit o centrare perfectă de la un alt jucător nou-venit, sloven Tadei Apatici. Tirul la poarta lui Moraru a continuat, însă Alexandru Pascenco şi Darwin Rios nu au reuşit să trimită mingea în poartă. Ceea ce nu au reuşit jucătorii cu profil ofensiv i-a reuşit fundaşului Apatici. Slovenul a vrut să centreze în careu unui coechipier, dar fundaşul lui FC Costuleni, Vitalie Mardari, a deviat balonul în propria poartă (min. 30).

În repriza a doua, Milan Milanovici a făcut schimbări inspirate şi, ca rezultat, scorul s-a majorat în favoarea echipei sale. Nail Zamaliev şi-a trecut şi el numele pe lista marcatorilor (min. 70), demonstrându-i antrenorului că merită să fie titular. Tiraspolenii au mai slăbit din turaţii la 3-0, dar oricum au dominat la toate capitolele adversarul rămas în Divizia Naţională din considerente tehnice. Un alt jucător ieşit în teren în minutul 71 a înscris pentru 4-0. Igor Dima a fructificat o centrare venită de la Apatici.

În minutele de prelungire, căpitanul Miral Samardzici a încris dintr-un penalti obţinut tot de el. Prin urmare, tiraspolenii au un moral foarte bun pentru meciul de astăzi cu armenii de la FC Ulisses.

„Nu suntem la capacitate maximă”     

Echipa lui Milanovici a câştigat la pas meciul cu FC Costuleni, însă mai are nevoie de ceva timp până va da randamentul scontat. „Am făcut un meci bun, dar mai avem de lucru. Avem foarte mulţi jucători noi în lot şi, în patru săptămâni de pregătire, nu s-a reuşit crearea relaţiilor de joc. Acum ne concentrăm pentru meciul cu armenii de la Ulisses. Cert este că principala noastră contracandidată la titlu este FC Dacia. Am văzut jocul lor cu Celje… e o echipa puternică”, a spus Milanovici. Acesta, în meciul cu Ulisses, nu va putea miza pe serviciile lui Balima şi Luvannor, accidentaţi.

O nou-promovată le-a dat bătăi de cap „zimbrilor”

FC Zimbru nu a putut trece pe teren propriu, scor 1-1, de nou-promovata FC Speranţa. FC Zimbru pare o echipă aflată pe final de campionat şi a început timorată meciul cu Speranţa Cahul. Cahulenii au profitat din plin de debandada din lotul „zimbrilor”, deschizând scorul în minutul 23 prin Vadim Crâcimari. Medaliata cu bronz a început să joace ceva mai activ după ce a primit gol. Atacantul Constantin Iavorschi a obţinut o lovitură de la 11 metri, însă a şutat slab, făcându-l erou pe portarul Melenciuc. Acelaşi Iavorschi şi-a reparat greşeala în minutul 61, când a egalat. FC Zimbru şi-ar fi putut adjudeca cele trei puncte, dar ghinionistul Iavorschi şi georgianul Korgalidze au ratat ocazii foarte bune.

„Vom juca destoinic cu elveţienii”

Antrenorul „zimbrilor”, Oleg Bejenari, nu a stat pe bancă, chiar dacă mai figurează ca antrenor principal. Cu toate acestea, se pare că va fi demis în pofida insistenţelor jucătorilor de a fi păstrat.

Secundul lui Bejenari, Sergiu Sârbu, a explicat stângaci semieşecul cu Speranţa Cahul: „Am obţinut acest rezultat din cauza timpului nefavorabil. Oricum, nu am marcat din penalti, dar am scos un egal. Acum ne gândim la meciul de joi cu elveţienii de la Young Boys Berna. Nu ştiu dacă vom avea şanse în cazul în care vom presta un asemenea joc. Ne vom strădui să facem tot posibilul ca să obţinem cel puţin un rezultat de egalitate, la fel ca şi cu Bangor”, a spus Sârbu. Sârbu s-a referit şi la situaţia antrenorului principal: „Bejenari este antrenorul echipei. Rămâne de văzut ce decizie va lua conducerea clubului”, a punctat acesta.

„Oţelarii” de la Râbniţa, prea tari pentru „daci”

La fel ca şi FC Zimbru, cei la FC Dacia au avut mari probleme în prima etapă. „Dacii” lui Igor Dobrovolski au fost conduşi în două rânduri de Iskra, dar, în cele din urmă, au scos un egal datorită mijlocaşului „fără plămâni”, Ghenadie Orbu.

Mai mult cu gândul la meciul de joi cu suedezii de la Elfsborg, „dacii” s-au văzut conduşi pe tabelă încă din minutul cinci. Mihailiov, Orbu şi noua vedetă a echipei, Osman Sow, au avut şanse să egaleze, dar au greşit la finalizare. La începutul reprizei secunde, oaspeţii au egalat prin Sow care a primit o centrare bună de la Mihailiov. Elevii lui Dobrik au căutat poarta în continuare, dar au marcat „oţelarii”, mizând pe contraatac. Petru Leucă a marcat golul doi pentru Iskra în minutul 63. Pe finalul meciului, Orbu a reuşit să egaleze, dar echipa sa are deja un handicap de două puncte faţă de principala contracandidată la titlu, FC Sheriff.

Dobrovolski: „Pe moment, Liga Europa este mai importantă”

Antrenorul „dacilor” nu-şi face griji că echipa sa a pierdut din prima etapă două puncte. „Actualmente, pentru noi e mai importantă Liga Europei şi meciul cu Elfsborg. Anume din acest motiv am scos în teren opt jucători noi, în comparaţie cu lotul pe care l-am pus contra lui Celje. În primul rând, le-am permis acestora să joace ca să acumuleze experienţă. În al doilea rând, am văzut cine şi în ce stare se află. Am obţinut răspunsurile pe care le voiam”, a spus acesta.

Dobrovolski şi-a pregătit deja tactica pentru meciul de joi cu Elfsborg. „În meciul tur de pe teren propriu este important să marcăm cel puţin un gol şi să păstrăm poarta noastră intactă. E unicul lucru pe care trebuie să-l facem. Dacă vom reuşi, vom putea vorbi de şanse de calificare”, a adăugat fostul selecţioner.

FC Milsami şi-a făcut un cadou la sărbătorirea a doi ani

FC Milsami nu a strălucit în meciul cu puştii de la FC Academia, dar s-a impus cu 1-0 şi are un moral bun înainte de meciul de joi din preliminariile Europa League, unde va întâlni Aktobe (Kazahstan). Unicul gol al partidei a fost marcat de atacantul Gheorghe Boghiu (min. 60). „Am avut multe ocazii de a marca, dar încă nu pot spune că relaţiile de joc între jucători sunt formate în proporţie de o sută de procente. Suntem obişnuiţi să cedăm iniţiativa adversarului ca să acţionăm pe contraatac.

Acelaşi lucru l-a făcut şi Academia. În meciul de joi, cu siguranţă, vom fi echipa care se va lăsa condusă. Nouă ne convine mai mult să jucăm pe contraatac decât să presăm adversarul. Aşa va fi şi cu Aktobe”, a dezvăluit antrenorul orheienilor Sergiu Cleşcenco.

Program

MARŢI: Ulisses – FC Sheriff, ora 18.00, Stadionul Republican din Erevan

JOI: FC Milsami – Aktobe, ora 18.00, Complexul Sportiv din Orhei

FC Dacia – Elfsborg, ora 20.15, stadionul „Zimbru”

Yong Boys – FC Zimbru, ora 20.30, Stade de Suisse