FC Porto a câştigat Europa League!

FC Porto, cea mai frumoasă echipă a acestei ediţii, cu o medie de 2,6 goluri pe meci în Europa League, a câştigat prima finală lusitană, 1-0 cu Sporting Braga.

Pentru un meci normal cu Braga, fanii lui Porto ar călători 47 de kilometri. Acum, au făcut 1.600 ca să ajungă aici, la Dublin Arena. Dar merita. Era prima finală lusitană din istoria cupelor europene. Şi alb-albaştrii simţeau că jucătorii magicianului Villas-Boas, irezistibili de la începutul competiţiei, nu vor fi împiedicaţi de o echipă în culorile marii rivale Benfica să cucerească trofeul.

Cu o aripă formidabilă pe dreapta, brazilianul Hulk, pe care nu-l poţi opri nici dacă îi ridici un zid în faţă, cu un superservant ca Guarin şi cu un vârf necruţător, Falcao, plus alţi excelenţi tehnicieni, era greu de crezut că nu vor câştiga. Marcaseră 138 de goluri în 59 de partide jucate în toate competiţiile, o medie de 2,7 reuşite pe meci în Europa League. Chiar dacă Braga, marea revelaţie, mai făcuse surprize, putea oare opri acest tsunami?

Eroul Falcao

Porto a pornit într-o viteză ameţitoare şi a ţinut bine de minge, având 70 la sută posesie în primul sfert de oră. Rivalii au stat la pândă, încercând să surprindă eventualele fisuri din apărarea adversă. Nu le-au găsit, în schimb, au cedat ei. Rodriguez a pierdut mingea în propriul teren, Guarin a recuperat, a trecut balonul de pe piciorul stâng pe dreptul, a centrat ideal, iar lovitura de cap spectaculoasă, din plonjon, a lui Falcao n-a avut replică: 1-0. Pauză.

La reluare, Domingos, antrenorul roş-albilor, fost cunoscut atacant al lui Porto, a făcut două mutări în acelaşi timp. Imediat, pe o contră tăioasă ca lama de cuţit, Mossoro, de-abia intrat, a fost singur cu Helton. N-a rezistat presiunii. Faţă în faţă cu portarul, s-a pierdut şi a şutat direct în piciorul lui Helton. A fost marea şansă a Bragăi să egaleze. Alta n-a mai apărut. Iar Porto e în sărbătoare.

 

17 goluri a marcat Radamel Falcao pentru Porto în acest sezon de Europa League; a adunat 39 de reuşite în toate competiţiile