FC Dacia şi Olimpia visează la turul doi preliminar al Europa League

FOTBAL // Debutul echipelor moldoveneşti în Europa League

FC Dacia şi FC Olimpia nu au câştigat, dar nici nu au pierdut meciurile din cadrul primei manşe a primului tur preliminar al Europa League. FC Dacia a terminat la egalitate, scor 1-1, meciul din deplasare cu Zeta din Muntenegru, iar FC Olimpia a reuşit doar un 0-0, pe teren propriu, în faţa azerilor de Khazar Lenkoran.

Dacia, o echipă solidă

Conducerea FC Dacia are planuri mari pentru viitorul campionat, dar şi pentru cupele europene. Aceasta s-a întărit cu mai mulţi jucători, inclusiv cu internaţionalul Andrei Cojocari, veteranul Oleg Şişchin, dar şi cu georgianul Korgalidze. Anume această „tripletă” a făcut jocul echipei la mijlocul terenului şi a creat cele mai fierbinţi faze la poarta muntenegrenilor de la Zeta.

Orbu i-a dedicat golul soţiei sale

Totuşi meciul a început prost pentru daci. Chiar în primul minut de joc, muntenegrenii au beneficiat de o lovitură de la 11 metri. Georgianul Gamezardaşvili l-a faultat pe un atacant de la Zeta şi arbitrul a dictat penalty. Portarul dacilor Matiughin a apărat lovitura de la 11 metri, iar colegii săi au avut posibilitatea să construiască atacurile. „Tripleta” ofensivă Şişchin, Cojocari şi Korgalidze a lucrat bine o minge la mijlocul terenului, georgianul l-a lansat perfect pe atacantul Ghenadie Orbu care nu l-a iertat pe portarul advers. Orbu i-a dedicat golul nevestei sale care, acum câteva zile, i-a născut o fetiţă.

Gamezardaşvili i-a ajutat pe muntenegreni

În repriza secundă, muntenegrenii au fost mai agresivi în atac, dar fără rezultat. Atunci când gazdele au obosit şi nu se mai gândeau la egalare, au fost ajutaţi de un jucător al FC Dacia. Gamezardaşvili a mai comis un fault în careul de 11 metri şi a fost eliminat pentru al doilea cartonaş galben. De această dată, muntenegrenii nu i-au mai iertat pe daci, iar scorul a devenit 1-1 în minutul 77 al întâlnirii. Cu un om mai puţin în teren, FC Dacia a apărat rezultatul de 1-1. Dacii sunt siguri că vor câştiga meciul retur care va avea loc joi la Chişinău.

FC Olimpia vrea calificare în Azerbaidjan

Cealaltă echipă moldovenească, prezentă în primul tur preliminar al Europa League, FC Olimpia Bălţi, a reuşit doar un 0-0 pe teren propriu cu „Chelsea” din Azerbaidjan, Khazar Lenkoran. Declaraţiile optimiste, iar pe alocuri chiar obraznice ale vicepreşedintelui clubului, Serghei Kiseliov, i-au derutat pe jucătorii de la Olimpia. Kiseliov a menţionat că Khazar este o echipă de bătut şi încă de o manieră categorică. Nu a fost deloc aşa. Azerii s-au apărat exemplar şi pornesc cu prima şansă în meciul retur din Azerbaidjan. Bălţenii au atacat, şi-au creat ocazii de gol, dar nu au reuşit să marcheze.

După meci, acelaşi Serghei Kiseliov a menţionat că echipa sa se va califica oricum, deoarece va câştiga meciul din deplasare cu Khazar Lenkoran.

Meciurile retur ale primului tur din cadrul Europa League vor avea loc joi. FC Dacia îi va primi pe teren propriu pe cei de la Zeta, iar Olimpia va încerca să se califice în deplasare, în Azerbaidjan.

Vitalie Hadei