FC Dacia poate rămâne fără titlul de campioană // SCANDAL

Amendă record pentru fostul consilier al lui Vladimir Voronin. FMF va sesiza CCCEC şi organele abilitate ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere 

Decizie istorică în fotbalul moldovenesc care ar putea răsturna clasamentul Diviziei Naţionale din sezonul trecut astfel încât celor de la FC Dacia să le fie retras primul titlu din istoria clubului. Totul se trage de la nişte meciuri nu tocmai corecte pe care le-a pus la cale, după cum menţionează cei de la FMF, preşedintele de onoare al celor de la Sfântul Gheorghe Suruceni, Valeriu Reniţă.

Vitalie HADEI

Tot scandalul acesta, care s-a lăsat cu o amendă record – 15 mii de dolari! – pentru Reniţă, fostul consilier al lui Vladimir Voronin şi candidat la şefia FMF, a pornit de la un memoriu depus în iulie anul trecut la adresa Federaţiei de către şase fotbalişti care au jucat până nu demult pentru Sf. Gheorghe.

Amendă record

Mihai Plătică, Alexandru Vremea, Petru Ojog, Eugen Celeadnic, Veaceslav Posmag şi Ion Râmbu au recunoscut că administraţia clubului i-a forţat să participe la trucarea a trei meciuri în sezonul precedent cu FC Găgăuzia, FC Zimbru şi FC Dacia. Atunci, Sf. Gheorghe a cedat în cele trei partide. „Recunosc că ni s-a cerut să pierdem acele meciuri. Noi nu am ieşit pe teren atunci, deoarece nu am vrut să fim părtaşi la meciuri trucate”, a declarat fostul jucător al „sfinţilor”, Ion Râmbu.

Cineva a adus în fotbalul moldovenesc acest viciu

După o anchetă care a durat mai bine de patru luni, Comitetul de etică al FMF a venit cu un verdict care ar putea scoate la iveală şi alte meciuri care ar fi fost trucate. „Trebuie să ne debarasăm de persoanele care au importat în Republica Moldova acest viciu”, a spus preşedintele Comitetului de etică al FMF, Iurie Gheorghiţă. Acesta a dat asigurări că dosarul a fost foarte bine documentat, iar în cadrul audierilor, martorii au confirmat că au fost date indicaţii să fie pierdute meciurile cu cele trei formaţii.

„Toate indicaţiile au venit din partea preşedintelui clubului, Valeriu Reniţă, şi a antrenorului Sergiu Caraman. Astfel, Reniţă a fost amendat cu 15 mii de dolari, iar Caraman, cu 8000 de dolari. Totodată, Reniţă a fost descalificat pentru o perioadă de cinci ani, iar Sergiu Caraman – pentru doi ani”, a spus Gheorghiţă.

Reniţă zice că e mazilit de Ciobanu

Preşedintele de onoare al clubului Sf. Gheorghe a anticipat încă după Congresul FMF că va fi adoptată o asemenea decizie şi că în spate ar sta preşedintele FMF, Pavel Ciobanu. Acesta crede că jucătorii au fost obligaţi să-l ponegrească. „Aceşti oameni au scris ceva la club şi altceva la FMF”, a spus Reniţă.

Ciobanu: „Vom sesiza şi organele de drept”

La rândul său, Pavel Ciobanu, a spus atunci că se aştepta la atacuri din partea lui Reniţă, membru al Comitetului Executiv al FMF, deoarece acesta se simţea cu musca pe căciulă şi ştia că Comitetul de Etică va aplica o asemenea sancţiune. „Ei ştiu ce îi aşteaptă şi de aceea recurg la atacuri la adresa administraţiei FMF. Pentru a se apăra, ei atacă primii. Spun că toate deciziile le ia Ciobanu, dar aţi auzit opinia tuturor delegaţilor şi a membrilor Comitetului Executiv. Acum, după ce va fi o luată o decizie definitivă în acest caz, vom sesiza şi organele abilitate, iar cei implicaţi vor fi traşi la răspundere dacă vor fi găsiţi vinovaţi. Noi am sesizat anterior organele de drept în ceea ce priveşte ameninţările la adresa arbitrilor, meciurile suspecte, dar nu avem încă niciun răspuns. Şi de data asta o vom face pentru că e inadmisibil ce se întâmplă”, a conchis preşedintele FMF.

Valeriu Reniţă şi Sergiu Caraman pot ataca decizia Comitetului de Etică al FMF în decurs de şapte zile zile.