Favoriţii partidelor de la Chişinău pentru prezidenţialele din România

La prezidenţialele din 2014 românii vor avea de ales un preşedinte din 14 candidaţi, înscrişi în buletinul de vot

foto romaniatv.netÎn mai puţin de două zile, cetăţenii români de pe ambele maluri ale Prutului îşi vor alege preşedintele ţării. Pentru cea mai înaltă funcţie în stat vor concura 14 candidaţi. În preajma alegerilor prezidenţiale, le-am solicitat comentarii reprezentanţilor celor mai importante partide politice de la Chişinău şi analiştilor, întrebându-i despre impactul acestor alegeri pentru RM şi pe cine susţin ei în această campanie.

Aflaţi în toiul campaniei electorale, politicienii noştri sunt şi ei greu de găsit. Închid telefoanele şi se arată deranjaţi, cum am păţit cu cei de la PL. Cu toate acestea am reuşit să aflu de la reprezentanţii partidelor din coaliţia de guvernare şi de la cei din opoziţie cum evaluează ei impactul alegerilor prezidenţiale din România asupra cetăţenilor RM şi pe cine susţin în campania electorală de peste Prut.

„O bună ofertă pentru cetăţenii români din RM”

Ion Hadârcă, preşedintele PLR, consideră că actualele alegeri prezidenţiale din România sunt destul de importante pentru oferirea unei stabilităţi şi perspective clare proeuropene în zonă, o coincidenţă foarte semnificativă cu alegerile parlamentare din RM. „Prezidenţialele din România vor impulsiona relaţiile cu RM, vor aduce o clasă politică nouă la putere, care să justifice aşteptările noastre, cu atât mai mult cu cât România este în avangarda unor procese de democratizare şi transparentizare care ne aşteaptă şi pe noi în procesul de integrare europeană”. Întrebat cu privire la candidatul susţinut de PLR, Ion Hadârcă ne-a asigurat că liberal-reformatorii investesc în şansele pe care le oferă electoratul român actualului preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. „Personal, am participat la momentul lansării dlui Tăriceanu în campania electorală. Dlui ne-a răspuns într-un mod respectiv, onorându-ne cu participarea la lansarea PLR în campania electorală la Chişinău. Avem convingerea că Tăriceanu e o ofertă bună pentru electoratul român şi pentru cetăţenii români din RM, cei care împărtăşesc valorile românismului şi ale europenismului. Îl susţinem şi suntem în aşteptarea unor rezultate bune pentru el”, a conchis liderul PLR.

Amintim că printre cei 14 candidaţi, înscrişi în cursa electorală se numără actualul prim-ministru al ţării, Victor Viorel Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC), fostul primar de Sibiu, Klaus-Werner Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală PNL-PDL), Elena Udrea, ex-ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului (Partidul Mişcarea Populară), ex-ministrul Justiţiei, Monica Luisa Macovei, actualul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ziaristul Dan Diaconescu, actualul viceministru şi ministru al Culturii Kelemen Hunor (UDMR), Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă), William Brânză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariţei (Partidul prodemo), ex-primarul de Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, şi fostul şef al SIE, Teodor Meleşcanu.


PD sprijină candidatul PSD

Pavel Filip, vicepreşedintele PD, ne asigură că între PDM si PSD din România există raporturi politice foarte bune. „În septembrie curent, preşedinţii ambelor partide au semnat un protocol de colaborare și parteneriat. Ne-am propus să dinamizăm proiectele comune și să ne susținem reciproc – atât în alegeri, dar, mai ales, pentru a dezvolta proiecte economice și sociale de care să beneficieze cetățenii ambelor țări. PDM îl susţine pe Victor Ponta în alegerile din 2 noiembrie şi, prin opţiunea cetăţenilor cu drept de vot din Moldova, dorim să-i arătăm sprijinul nostru”, a declarat Pavel Filip. Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii parlamentare PLDM, a declarat că impactul prezidenţialelor din România pentru RM este unul deloc neglijabil. „El se va face simţit şi noi ne dorim ca după acest scrutin prezidenţial România să rămână, în continuare, un stat cu o naţiune consolidată, pe de o parte, pe de alta, să rămână un model de promovare corectă a valorilor democratice. PLDM sprijină candidatul partidului-membru al Partidului Popular European, din care facem parte şi noi. Oficial, deci, susţinem candidatura lui Klaus Iohannis. Am lansat şi un apel în acest sens către membrii de partid, dar, fireşte, voinţa cetăţenilor nu poate fi determinată de apelurile partidului, rămâne la discreţia colegilor să voteze aşa cum găsesc de cuviinţă”, a declarat liderul fracţiunii parlamentare PLDM.

„Nu susţinem pe nimeni”

Solicitat de JURNAL cu privire la poziţia comuniştilor faţă de alegerile prezidenţiale din România, Artur Reşetnicov a susţinut că PCRM nu se amestecă în treburile interne ale României pentru că nu are nevoie de susținerea forțelor din statul vecin. „Respectiv, nu susținem pe nimeni, dar dorim ca în România să fie un președinte care să recunoască independența, suveranitatea şi neutralitatea Republicii Moldova”. Analistul politic Anatol Ţăranu susţine că în ceea ce priveşte impactul acestui scrutin prezidenţial pentru cetăţenii RM, ei nu prea au de unde alege, fiindcă cel mai mare susţinător al basarabenilor, Traian Băsescu, nu participă la scrutin, iar Elena Udrea, susţinută de el, nu are aceeaşi susţinere în RM ca Băsescu, cu atât mai mult cu cât nu este unul din favoriţii competiţiei electorale din România. „Sunt convins că principala bătălie se va da între candidatul PSD şi reprezentantul ACL, adică Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Pe această filieră se vor împărţi voturile din RM. Luând în consideraţie că ambii candidaţi promovează acelaşi mesaj în raport cu RM – un mesaj unionist neaccentuat. Aici iarăşi nu există prea multe diferenţe de opinie şi electorii moldoveni care vor participa la vot, mai degrabă, se vor conduce de preferinţe personale şi mai puţin de prevederile programelor lor electorale, fiindcă ele în ceea ce priveşte RM sunt foarte apropiate”.

„România e interesată să ne continuăm parcursul european”

Şi Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al IPP, contactat de JURNAL, e de părerea că, indiferent de cine câştigă alegerile în România, politicile privind RM nu se vor schimba substanţial, fiindcă România e interesată ca RM să-şi continue parcursul european. „Bucureştiul e interesat ca la noi să existe stabilitate politică şi socială şi să putem deveni cât mai curând posibil ţară-membră a UE. Prin România se realizează multe politici europene în RM. Noi suntem vecini cu UE prin România şi există o mulţime de interese reciproce în acest sens”, a conchis analistul.