Fata Morgana

mariana ticolaz

Viaţa în altă ţară te schimbă. Viaţa într-un mediu de expaţi* te creează din nou, dacă ai putere să-i rezişti. Iar dacă nu… Ah, acest mediu unic, care îţi oferă o senzaţie de libertate, când eşti departe de casă, familie, prieteni, când gândul că faci ce vrei te îmbată ca cel mai select whisky scoţian, care îţi oferă iluzia că lumea e a ta şi poţi face ce vrei. Acest mediu nu-ţi cere să te integrezi în ţară şi societatea în care locuieşti, e ca un balon de săpun în care exişti, e suficient sie însuşi.

Acest mediu e ca o fata morgana, care te ademeneşte, te îmbie, te seduce, îţi promite plăceri la care nici nu visai acasă şi cu cât mai mult te apropii, cu atât e mai departe de tine. El te îmbie cu banii fără taxe pe care îi faci ca expat aici, sex uşor de obţinut, droguri uşoare (şi legale în Olanda) şi libertate, libertate, libertate! Falsă libertate. Acest mediu nu tolerează individualitatea, principiile şi caracterul. Şi dacă nu le prea ai, pierzi şi ceea ce ai, pentru că te uniformizează. E e ca un drog pe care îl consumi cu anii şi, cu trecerea timpului, devine parte din tine, se infiltrează în sistemul tău şi nu-l mai poţi scoate. Dar poate că nici nu vrei. Pentru că e trist să realizezi că senzaţia ameţitoare de la început nu e libertate, că în acest mediu oamenii sunt mai singuri decât oriunde în altă parte, că totul a fost o iluzie căreia i-ai dedicat ani din viaţă.

Observaţii personale timp de 5 ani ca expat în Olanda.

*Eng. „expatriates”, mă refer la persoanele care trăiesc şi lucrează peste hotare fie în organizaţii internaţionale, fie locale şi care se află în ţara respectivă de cele mai multe ori temporar.

Mariana Ticolaz

The following two tabs change content below.