Fata fără noroc în dragoste

 O relaţie ruptă în zilele premergătoare nunţii

 

Victoria s-a trezit în puterea nopţii, foarte neliniştită şi cu dureri de cap. Avusese un vis urât care parcă o lovise drept în creştet. De afară răzbătea în cameră cântecul rătăcit al unei păsări nocturne. Ce-o mai fi şi asta? Un semn rău? O prevestire? Până la ziuă n-a mai putut închide un ochi. O necăjeau tot felul de gânduri. Abia când s-a luminat a doborât-o somnul. Dar a dormit numai o jumătate de oră şi s-a trezit. Sunase telefonul. Laura, buna ei prietenă, îi solicita o întâlnire pentru a-i comunica ceva important…

 

Îşi considera prietena mai norocoasă

Au devenit prietene în octombrie 1995, când Laura a venit la liceu dintr-o şcoală de la Tiraspol. Noua colegă s-a arătat neîncrezătoare în forţele proprii şi Victoria a fost cea care i-a dat dramul de încurajare, a îndemnat-o să meargă împreună cu ea la cercul de dans, unde fetele au învăţat să se mişte graţios, să aibă o ţinută frumoasă. Victoria a ajutat-o să se apropie de colegii de clasă, i-a recomandat ce să citească.

 

Laura şi-a admirat întotdeauna prietena, considerând-o mai norocoasă. Era mai bună la învăţătură deşi muncea mai puţin. Părinţii Victoriei aveau o casă mare în Chişinău şi o căsuţă de vacanţă în Carpaţi, pe când Laura locuia cu părinţii într-un apartament modest cu două camere. Victoria avea mai multe haine şi se bucura de mai mult succes la băieţi în clasele mari etc. Toate acestea nu le împiedicau pe colegele de bancă să aibă o relaţie specială, să-şi împărtăşească secretele.

 

La absolvirea liceului, prietenele au hotărât să-şi continue studiile la USM. Victoria a intrat, iar Laura, nu. S-a întors acasă. În scurt timp, s-a înscris la o altă universitate şi s-a angajat la un magazin ca să-şi poată plăti studiile. Conştientă de lacunele sale, Laura s-a pus serios pe învăţat. În timp ce prietena se bucura din plin de viaţa studenţească, ea vedea în învăţătură un chin. Pentru că trebuia să muncească şi să tocească. În ciuda greutăţilor, în ochii ei a început să strălucească o lumină de bucurie. Se îndrăgostise. Cel căruia îi dăruia tot ce avea mai bun era Ionuţ, un tânăr asistent la facultate cu care s-a căsătorit după ce şi-a susţinut licenţa.

 

Cariera, pe primul plan

 

Cu toate că a cunoscut bucuria iubirii şi îşi găsise rostul şi împlinirea, Laura considera că viaţa ei e mai ştearsă pe lângă cea a prietenei sale. Încă după anul II Victoria a câştigat o bursă în Germania şi, după ce s-a întors, a fost promovată într-un post de conducere. În scurt timp şi-a cumpărat un apartament în centrul Chişinăului, maşină. Devenise o femeie de lume, matură, care poate oferi atât sfaturi, cât şi afecţiune. Şi dacă în plan profesional Victoria se afla într-o continuă ascensiune, apoi în dragoste nu avea deloc noroc.

 

În anii studenţiei, se îndrăgostise lulea de un tânăr profesor care se arăta gata să-i dăruiască până şi stelele de pe cer. Dar, după ce s-a culcat cu el, acela n-a mai dorit să continue povestea. S-a dus la alta. A suferit mult biata fată. La puţin timp după aceea, deşi era dezamăgită de acest eşec, Victoria a încercat să găsească la un poet adoraţia ce arde ca flacăra nestinsă. Dar acesta i-a afectat şi mai tare sensibilitatea, spunându-i după câteva săptămâni de amor că şi-a găsit o altă „muză”.

 

Ciprian i-a cerut mâna

 

O bună bucată de timp a respins orice relaţie cu bărbaţii, fiind hotărâtă să-şi vadă numai de carieră. Hotărârea ei a ţinut până în ziua când l-a întâlnit pe Ciprian, arhitectul. A atras-o faptul că avea un post echivalent cu al ei, era neînsurat şi, atunci când s-au văzut pentru prima oară, i-a acordat un interes deosebit. Victoriei îi plăcea să se afle în compania lui Ciprian. Vivacitatea şi personalitatea lui scânteietoare o atrăgeau tot mai mult.

 

Ciprian a invitat-o la o cafea la părinţii lui. Întâlnirea cu părinţii i-a făcut o plăcere deosebită. Iar atunci când i-a propus să petreacă vacanţa împreună la mare, Victoria şi-a sunat prietena, strigând de bucurie: „Laura, de data aceasta simt că l-am cucerit! Startul e ameţitor! Aşa că pregăteşte-te să vii la nuntă!”. La mare au discutat cu uşurinţă tot felul de subiecte, Ciprian a cerut-o în căsătorie, arătându-se foarte îndrăgostit de ea.

 

Avea patima cazinourilor şi a femeilor

Începuseră deja pregătirile pentru nuntă, când Laura l-a văzut pe Ciprian la Iaşi sărutându-se cu o blondă seducătoare. Nu mult după aceea l-a  surprins la Chişinău cum a luat-o de după umeri pe o brunetă şi s-a aplecat s-o sărute. S-a înfuriat şi a făcut-o pe detectivul. În urma investigaţiilor, a aflat mai multe lucruri nu tocmai plăcute despre acest bărbat frumos. Avea patima cazinourilor şi a femeilor. Cu Victoria hotărâse să se căsătorească mai mult din interes decât din dragoste. Înaltă, drăguţă, debordând de inteligenţă, cu o excelentă poveste de succes, era cea mai potrivită candidată la rolul de soţie. Însă, întâmplător sau nu, într-o altă zi Laura l-a surprins într-un local în compania altei femei. A scos repede mobilul şi a imortalizat momentul când Ciprian cel logodit săruta umărul dezgolit al acelei femei.

 

Enigma se dezleagă

…Dimineaţa, după noaptea de coşmar, prietenele s-au întâlnit. „Ce bine că ai venit, Laura! O să te rog să mergi cu mine să mă ajuţi să aleg rochia de mireasă”, i-a spus fericită Victoria. Înainte de a merge, s-au aşezat la o cafea. Fără prea multă introducere, Laura i-a povestit tot ce aflase despre Ciprian, iar la final i-a arătat poza de pe mobil. Victoria a rămas fără cuvinte. După o lungă pauză, a zis: „Ia te uită ce repede s-a dezlegat enigma coşmarului din noaptea trecută!”. Tocmai în aceste clipe a intrat în casă Ciprian care se întorcea dintr-o deplasare în România.

 

Cu toată strângerea de inimă, Victoria îl privi drept în ochi. O privi şi el şi-i  zise: „Ce te uiţi aşa la mine de parcă vrei să mă întrebi ceva deosebit şi nu îndrăzneşti?”. „Am să-ţi vorbesc mai puţin ca de obicei.” Şi, foarte calmă, îi arătă doar poza din telefon. El se mulţumi să zâmbească cu o anumită vinovăţie, fără să spună un cuvânt. Din acel moment legătura lor a încetat. Dezvăluirile făcute de prietenă au determinat-o pe Victoria s-o rupă pentru totdeauna cu bărbatul de care se legase sufleteşte şi pe care îl vedea un soţ ideal. Doar un pic dezolat, fără să încerce să-i ceară iertare sau să-i facă anumite promisiuni, arhitectul s-a întors la viaţa lui de burlac.

 

Au trecut doi ani de-atunci. El s-a însurat. Victoria e tot singură.

 

 

Nina Neculce

The following two tabs change content below.