„Fata cu părul de foc”, o viaţă închinată muzicii şi scenei

Mădălina Manole, „fata cu părul de foc”, care şi-a dedicat viaţa muzicii şi spectacolelor, fiind una dintre cele mai apreciate cântăreţe de muzică uşoară din România, a murit, miercuri, la vârsta de 43 de ani.

Cântăreaţa, compozitoarea şi instrumentista Mădălina Manole s-a născut pe 14 iulie 1967, la Vălenii de Munte, în judeţul Prahova. Mădălina Manole a fost căsătorită şi avea un copil în vârstă de doi ani. După ce a studiat chitara, a început să compună muzică pe versuri ale unor poeţi celebri. A debutat muzical la vârsta de 15 ani, la Cenaclul Tineretului prahovean. Împreună cu Ştefania Ghiţă a format duetul „Alfa şi Beta”, cu care a participat la spectacolele Cenaclului „Flacăra”. A cântat alături de mulţi artişti consacraţi, precum Victor Socaciu, Gheorghe Gheorghiu, Mircea Rusu, Roşu şi Negru.

Între anii 1982 şi 1985, Mădălina Manole a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă, la clasa Mihaela Runceanu–Ionel Tudor şi a fost angajată la Aeroportul Otopeni pe post de controlor trafic aerian-auxiliar. Dan Ştefănică i-a încredinţat piesa „Pentru noi nu poate fi alt cer”, care figurează pe coloana sonoră a filmului „Nelu”, în regia lui Dorin Doroftei. Cu această ocazie, interpreta a jucat şi primul rol într-un film.

Discul de aur pentru albumul „Fată dragă”

În 1988, Mădălina Manole a participat la Festivalul „Mamaia” cu piesa „Un om sentimental”, compusă de Şerban Georgescu, acesta fiind începutul unei colaborări de succes între cei doi. Trei ani mai târziu a obţinut discul de aur pentru albumul „Fată dragă”, care va primi ulterior alte două discuri de aur pentru vânzări de peste două milioane de unităţi.

Din 1991, începe o serie de turnee de succes în SUA, Canada, Austria, Belgia, Germania, Franţa. În 1995, cântă la Bucureşti în deschiderea concertului Whigfield, iar un an mai târziu, în deschiderea concertului susţinut de formaţia „Los del Rio”.

În 1997, lansează albumul „Lină, lină Mădălină”, moment în care înregistrează două premiere notabile. Astfel, Mădălina Manole devine primul nume al muzicii pop româneşti care intră în catalogul unui mare producător muzical internaţional – Polygram Group (prin Zone Records România). Cea de-a doua premieră marcată prin acest album este faptul că Mădălina Manole este prima artistă de muzică pop care are curajul sa interpreteze folclor autentic, în manieră originală, cu o orchestră de muzică populară, condusă de regretatul Dorel Manea. Pe album se regăsesc piese de la Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ileana Sărăroiu, Lucreţia Ciobanu, Mioara Velicu.

A reuşit să lanseze 9 albume

În 1997, a fost înfiinţată Asociaţia Culturală „Mădălina Manole” cu caracter cultural şi umanitar. În 2000, a obţinut premiul pentru cea mai bună interpretă pop şi cea mai bună voce feminină a anului la premiile Radio România şi, respectiv, premiile Industriei Muzicale din România, iar în 2000, albumul „Dulce de tot” este apreciat cel mai bun album pop de Radio România Actualităţi.

În luna mai a acestui an, Mădălina Manole scoate cel de-al nouălea album al său – „09 Mădălina Manole” –, la MediaPro Music. Printre cele mai importante albume din cariera sa se numără „Ei, şi ce?” (1993), „Trăiesc pentru tine” (1996), „Cântă cu mine” (1998), „Dulce de tot” (2000).

Anul trecut, în iunie, Mădălina Manole a născut un băieţel, rod al relaţiei sale cu Mircea Petru, cu care s-a căsătorit în toamna aceluiaşi an. Mădălina Manole a fost căsătorită cu regretatul compozitor Şerban Georgescu.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)