Fata care te priveşte-n ochi // OAMENI BUNI

„Stai aşa, nemişcat, Tatiana te pictează”

Are peste o sută de portrete pictate, o vezi mereu cu creionul în mână. Pare a fi un miracol cum reuşeşte să pună pe coala de hârtie chipuri umane. Tristeţe, durere, bucurie, dragoste, toate aceste trăiri ştie să le citească în privirile oamenilor care stau nemişcaţi în faţa ei.

Stela Televca

Faceţi cunoştinţă. Aceasta este Tatiana Pânzari. O tânără de 21 de ani, mereu zâmbitoare, care spune că pictura o face mai fericită. Şi atunci când a apărut întrebarea ce facultate să facă, nu a stat mult pe gânduri şi a ales… Relații Economice Internaționale la Academia de Studii Economice din Moldova.

„Mulţi se uimesc când le spun unde îmi fac studiile. Eu le explic că, la fel de mult ca şi pictura, mă poate pasiona doar economia. Îmi pare bine că le pot combina și pot găsi timp pentru ambele”, povesteşte tânăra.

Pas cu pas, haşură cu haşură

Pictează de când se ţine minte. Întotdeauna când vedea o figură interesantă, punea mâna pe creion, găsea o coală de hârtie, uneori aceasta putea fi coperta unui caiet, și începea să deseneze. Părinții nu au rămas indiferenţi faţă de pasiunea fiicei sale şi au hotărât să o dea la o şcoală de pictură unde a tocit zeci de creioane şi haşură cu haşură şi-a „cioplit” talentul. „Am ales să fac portrete pentru că îmi plac trăsăturile fixe și mă simt împlinită atunci când reușesc să le redau cu exactitate”, spune fata.

Fruntea, nasul, buzele şi, în sfârşit, ochii. „E foarte complicat să pictezi privirea plină de sentimente, doar fiecare om are propria istorie a vieţii care se reflectă în ochii săi”, spune Tatiana.

Perfecţionistă

„Gata, nu mai pot. Am obosit”. Tatiana a avut şi asemenea momente, când voia să lase totul baltă, fiind obosită de greutăţile care o puneau la încercare. Însă când arunca o privire peste coala de hârtie de pe care o privea figura nefinisată a unui om, punea mâna pe creion. „Fiecare lucru trebuie dus până la capăt”, îşi spunea hotărâtă fata.

Deşi are în palmares zeci de portrete, Tatiana recunoaşte că, de fiecare dată când le prezintă persoanelor pictate, este copleşită de emoţii. Aceasta nu e un simplu clic pe butonul aparatului de fotografiat şi dacă nu-ţi place ce a ieşit, ştergi. Sunt câteva zile de muncă.

„Da, au fost și cazuri când unii oameni nu au fost satisfăcuți de rezultatul final. Dar nu mă lăsam bătută. Retuşam portretul până la obținerea rezultatului perfect”, povesteşte Tatiana.

„Ce-i cu ochii ăştia?!”

Linişte totală, se aude doar cum lunecă creionul pe coala de hârtie, Tatiana spune că nu mai are nevoie de o asemenea atmosferă. De când este studentă, s-a obişnuit să picteze şi în gălăgie. „Portretele ies la fel de bine, ba chiar pot spune că sunt mai reuşite”, consideră Tatiana.

De micile incidente își aduce aminte cu zâmbetul pe buze. „În timpul orelor la liceu, desenam foarte des schițe de portrete pentru colegii mei, iar când le definitivam le făceam cadou”.

Era la ora de limba franceză când profesoara s-a apropiat de banca la care sta Tatiana şi i-a luat caietul. A certat-o pentru că era distrată în timpul lecţiei, însă când a văzut ochii mari care o priveau de pe coperta caietului, s-a îmblânzit. „Mai mult, dumneaei m-a lăudat”, îşi aminteşte pictoriţa.

Pictează dragostea

Toate lucrările îi sunt dragi, dar totuși cel mai scump îi este portretul părinților. „Eram foarte emoţionată când realizam această lucrare. Trebuia să redau dragostea pe care părinţii mei o simt unul faţă de altul. Dar ea este atât de mare. E mult mai ușor să desenezi persoane străine decât pe cei pe care îi cunoști de o viață”, consideră fata.

Deosebit de dificil în realizare s-a dovedit a fi autoportretul.  „Cred că nici acum nu pot spune că este terminat”.

Din toate lucrările ale marilor portretişti, Tatiana o admiră cel mai mult pe Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci. „Această pictură este plină de mister pe care nimeni până în prezent nu a reuşit să-l descopere.”

Tânăra încearcă să răspundă tuturor solicitărilor. „Îmi place să văd chipurile mulțumite ale celor care vin după portretul finalizat”, spune Tatiana. Şi dacă asta îi face pe oameni mai fericiţi, şi Tatiana se simte mai fericită.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)