Făt Frumos şi Ileana Cosânzeana în America

Ana MardareCând m-am pornit la capăt de lume, mi-am închipuit că aş fi un personaj mioritic din basmele noastre româneşti, care îşi pune traista-n băţ şi merge încotro îl duc ochii. Îmi propuneam să urmez exemplul fetei moşneagului, să fiu blajină şi săritoare la nevoie, căci doar aşa în calea mea voi întâlni mai multe Sfinte Duminici care mă vor ajuta în drumul meu lung şi greu.

Cam aşa vedeam eu lucrurile când porneam în aventura americană: singurătate, greutăţi, zmei, spâni, vrăjitoare bune şi rele, copaci fermecaţi şi fântâni ce apar când crezi că nu mai poţi de sete. Omiteam însă ceva, un detaliu important în poveştile clasice, dar pe care eu ţineam să nu-l plasez pe harta mea: pe Făt-Frumos. Credeam că voi putea să-mi urmez singură drumul. Ulterior am realizat că poveştile sunt mai înţelepte decât credeam, Făt Frumos fiind mai mult decât necesar în drumul Ilenei Cosânzene pentru că, indiferent câtă putere şi curaj are Ileana, tot mai uşor îi este cu Făt-Frumos alături.

Am avut norocul ca Făt-Frumosul meu să fie exact ca în poveşti şi să mă ajungă din urmă, chiar dacă a avut de mers trei zile şi trei nopţi, peste mări, ţări şi oceane.

Făt-Frumos a venit şi, de azi înainte, împreună cu Ileana Cosânzeana rescriu poveştile vechi pe tărâm american. Pentru că în doi e mai frumos şi mai uşor.

Ana Mardare

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)