Fariseii proeuropeni

Liderii partidelor proeuropene de la Chişinău ignoră recomandările mediatorilor occidentali

 

sedinta parlament21ianuarie2015foto nadea roscovanu_16

Foto: Nadea Roşcovanu

 

Liderii partidelor proeuropene de la Chişinău s-au întâlnit marţi cu preşedintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok, preşedintele Alianţei Partidelor Liberale şi Democrate pentru Europa (ALDE), Graham Watson, şi cu un reprezentant al socialiştilor europeni. Din explicaţiile liderului PL, Mihai Ghimpu, demnitarii europeni şi-au arătat susţinerea pentru formarea unei coaliţii de guvernare formată din PLDM, PDM şi PL.

Preşedintele comisiei pentru politica externă a Parlamentului European, Elmar Brok, a dat citire unui mesaj în care experţii europeni au propus ca atingerea compromisului pentru formarea coaliţiei de guvernare să aibă loc în următoarea formulă: cele trei partide să formeze o comisie care, în decurs de trei luni, să găsească o soluţie pentru problema privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova. PLDM – să propună candidatura la funcţia de prim-ministru, PDM – candidatura la funcţia de preşedinte al Parlamentului, iar PL-ului să-i revină ministerele pe care le-a deţinut înainte să fie exclus din guvern. Totodată, partenerii europeni au propus ca în funcţia de procuror general să fie desemnată o persoană non-politică, având girul Comisiei Europene, fapt care ar transmite un semnal la Bruxelles că noul Guvern al Republicii Moldova este gata să înceapă atât de necesarul proces de reformare. Deşi s-au arătat dispuşi să formeze o coaliţie cu PL, a doua zi Marian Lupu a ieşit supărat de la negocieri şi a declarat că acestea au intrat într-un „blocaj total”. Peste câteva ore, liderul PD a propus să fie formată o coaliţie minoritară PLDM – PDM.

Divergenţe din cauza funcţiei de procuror general

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a confirmat că într-adevăr negocierile au intrat în impas, dar că „blocajul” a intervenit din cauza că democraţii nu doresc să cedeze funcţia de procuror şi totodată îşi doresc funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor care le revine liberalilor. „Noi am făcut tot posibilul să existe această alianţă, să fie ales preşedintele Parlamentului, dar ei caută motive pentru a învinui PL şi a merge cu comuniştii. Asta întrece orice limită. Nu putem fi la cheremul cuiva. Vrem combaterea corupţiei, dar pentru asta e nevoie de reforme, în primul rând începând cu Procuratura Generală”, a spus Ghimpu.

Analistul politic Anatol Ţăranu este de părere că propunerile formulate de liberali și care converg din ceea ce au spus europenii sunt acceptabile. „Acum când avem niște concretizări ale procesului de negocieri, este absolut evident că la mijloc a apărut în toată splendoarea sa factorul oligarhic care încearcă să mențină influența politică asupra proceselor din R. Moldova, şi care nu permite ca dezvoltarea europeană a Republicii Moldova să ia un contur foarte concret”, a opinat Ţăranu în cadrul unui interviu pentru europalibera.org.

Oligarhii ne ţin în zona gri

La rândul său, sociologul Dan Dungaciu este de părerea că cele două partide proeuropene nu-şi doresc un procuror apolitic din cauza mai multor tranzacţii dubioase, cum ar fi cele cu BEM şi AIC. „Din nefericire pentru R. Moldova, ceea ce Federaţia Rusă a pierdut la urnele de votare, câştigă la negocieri”, a declarat acesta în cadrul unei emisiuni televizate. „Urmează să vedem dacă RM va avea o coaliţie cu un partid comunist, care o va ţine în zona gri sau va reuşi într-un fel să dea un semnal Occidentului că va ieşi din zona gri. Asta e, de fapt, miza geostrategică a negocierilor care se poartă acum la Chişinău. Occidentalii au transmis un mesaj necruţător care nu putea să vină, după părerea mea, doar din Germania. Dacă RM va avea o guvernare cu comuniştii, Rusia va câştiga aşa cum a câştigat în Ucraina, dar nu prin război, ci prin negocieri postelectorale”, a spus Dan Dungaciu.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu