Fără Voronin, Ghimpu și Leancă în Parlament

„Orice proiect politic din R. Moldova, dacă este suspectat de electorat de legături cu PDM, pierde din credibilitate”

După 20 de ani, PCRM dispare din politica moldovenească, iar Partidul Liberal nu va face parte din legislativ după zece ani. Nici PPEM, care a refuzat să participe la alegerile parlamentare, nu va deține în următorii patru ani niciun fotoliu de deputat. La alegerile din 24 februarie, PCRM a acumulat 3,76% iar Partidul Liberal – 2,95%. Fostul consilier al lui Nicolae Timofti, Vlad Țurcanu, susține că ar fi fost ciudat dacă ar fi rămas ceva din PCRM după ce Vladimir Voronin a vândut tot ce a avut: deputați, chiar și sediul.

PCRM în frunte cu Vladimir Voronin a fost prezent în parlament, fără întrerupere, din 1998. La alegerile parlamentare din martie 1998, PCRM a obținut 30,1% din voturi și 40 de mandate. La cele din 2001, comuniștii au obținut 49,9% din voturi și 71 de locuri din Parlament.

PCRM a câștigat alegerile parlamentare din 2005 cu 45,98% din voturi (56 de mandate), pierzând posibilitatea să aleagă unilateral președintele. Totuși Voronin a fost reales în calitate de șef al statului cu 75 de voturi ale deputaților CRM, PPCDPDM și PSL.

În 2009, comuniștii au câștigat din nou alegerile parlamentare, fapt ce a generat proteste masive ale tinerilor. Pe 7 aprilie, manifestațiile pașnice s-au transformat în violențe, producând devastări ale instituțiilor de stat, Parlamentul și Președinția. Parlamentul a fost dizolvat din cauza că nu a putut să aleagă șeful statului, iar la noul scrutin din 29 iulie, PCRM a obținut 44,7% din voturi.

Reacția PCRM

Partidul Comuniștilor a venit cu o reacție despre rezultatele alegerilor de duminică, în care a spus că a desfășurat o campanie „curată și corectă”. „De ce ați ales să vă vindeți voturile pentru pungi cu alimente, concerte, bani, votcă? Nu ați înțeles că aceste daruri sunt din mâinile ticăloșilor care vă jefuiesc țara în fiecare oră?”

„Pentru pomeni ieftine și basme electorale primitive, le-ați dat posibilitatea să vă jefuiască încă patru ani. Nu ați vândut votul, dar ați vândut viitorul. Viitorul țării noastre, Moldova. V-ați vândut viitorul și viitorul propriilor copii. Și astfel i-ați condamnat la moarte pe părinții voștri”, se arată în comunicatul PCRM.

 „PCRM a fost formațiunea care și-a confirmat cel de-al doilea mandat. Dacă nu ar fi comis anumite erori tactice în 2009, ar mai fi guvernat R. Moldova. Totodată, în perioada lor, putem spune că a avut loc trecerea de la comuniștii de tip sovietic la o serie de băieți pragmatici, care au înțeles foarte bine avantajele puterii și au încercat să se oploșească pe lângă putere, pentru a atrage anumite avantaje personale. Și anume în cel de-al doilea mandat al lui Voronin a apărut fenomenul oligarhiei. Exponentul principal al acestui fenomen este președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc”, susține Ion Tăbârță.

Vlad Țurcanu, fostul consilier al lui Nicolae Timofti, susține că era de așteptat ca Partidul Comuniștilor să nu ajungă în Parlament. „Era o chestiune previzibilă, un eșec anunțat. Ținerea în mediul politic al R. Moldova a unei formațiuni politice de genul PCRM atâta amar de vreme a făcut ca ei să se transforme și să rămână în politică cu toată nocivitatea care îi caracterizează, luând forma unor socialiști, democrați sau membri ai Partidului Șor”, a observat Țurcanu.

„Ar fi fost ciudat dacă ar fi rămas ceva din PCRM, după ce Vladimir Voronin a vândut practic tot ce a avut – deputați, chiar și sediul. El și-a tranzacționat partidul, așa că era previzibil ca oamenii să nu-l mai susțină”, a adăugat el.

„Ghimpu a fost folosit de Plahotniuc”

După anunțarea rezultatelor preliminare de către CEC, Mihai Ghimpu a spus, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că oamenii sunt responsabili de politicienii pe care îi aleg.

„Am făcut coaliție cu PLDM și PD, fiindcă era pus în pericol cursul european. Ce trădare este aici? Că am făcut o alianță cu acești doi care au adus republica la cheremul străinilor, prin furtul miliardului și alte lucruri? Dar dacă nu aș venit la guvernare, ce ar fi fost mai departe? Am primit și mesaje de felul acesta (în care este numit trădător – n.r) și mie îmi vine să dau foc și să plec din republica asta”, a spus liderul PL.

Pe cei nemulțumiți, Ghimpu i-a numit alegători care „dau votul pentru o sută de lei”. „Ei mă numesc pe mine trădător acum, dar ei au trădat mai întâi când au votat pentru partidele care i-au furat, care i-au amăgit timp de 20 de ani. Iată unde e problema”, a afirmat Mihai Ghimpu.

Partidul Liberal a pierdut din electorat, deoarece s-a aliat în 2015 și 2016 cu Partidul Democrat, iar electoratul, în special, cel unionist, nu iartă asemenea trădare, susține analistul Ion Tăbârța.

„Ghimpu a greșit atunci când a mizat pe coaliția cu Partidul Democrat. Ghimpu nu a înțeles că el a fost folosit de către dl Plahotniuc, mai ales în disputele sale cu PLDM, în special cu Filat. La finele anului 2015–începutul lui 2016, a susținut un guvern PD, care trebuia să fie condus de Plahotniuc și care a fost refuzat de fostul președinte Timofti ca ulterior să avem un guvern votat noaptea – guvernul Filip. Anume atunci și-a erodat PL imaginea de partid principial, unionist”, a explicat comentatorul.

Cât despre PPEM, care nu se va mai regăsi în legislativ, Tăbârța a menționat că orice proiect politic suspectat de electoratul pro-european, pro-unionist din R. Moldova de o coaliție, legături cu PD, pierde din credibilitate.

„Proiectul lui Leancă, PPEM, avea la început o credibilitate foarte mare. A acumulat un rezultat foarte bun la alegerile locale, în mod special în municipiul Chișinău. Ulterior, când au fost suspecții în 2016 că ar susține Partidul Democrat, acest partid și-a pierdut imediat tot electoratul”, și-a dat cu părerea analistul.

Nici partidul lui controversatului om de afaceri Renato Usatîi nu va ajunge în Parlament, acumulând 2,95%.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)