Fără portretul preşedintelui

Pe timpul comuniştilor, funcţionarii erau obligaţi să atârne pe pereţi portretul lui Vladimir Voronin. Astăzi, fiecare pune pe pereţii din birou ce doreşte

Cultul personalităţii exprimat prin portrete ale şefului statului agăţate în fiecare birou de funcţionar a apus odată cu guvernarea comunistă. Iar pozele cu Voronin au dispărut, astfel încât nimeni nu le ştie urma. Astăzi, fiecare îşi înfrumuseţează pereţii de la locul de muncă după bunul plac. Icoane, steaguri, tablouri, goblenuri, covoare cu chipul lui Ştefan cel Mare şi… un portret al premierului Vlad Filat în primăria din Lăpuşna. Totul, la discreţia personală a funcţionarilor.

 

Raisa LOZINSCHI-HADEI

 

Astăzi, directiva de pe timpuri ce recomanda insistent prezenţa obligatorie a chipului comunistului Voronin pe pereţii demnitarilor nu mai sperie pe nimeni. Funcţionarii au liber la imaginaţie! Dacă ministrul Educaţiei Maia Sandu şi cel al Economiei şi Comerţului Valeriu Lazăr nu au nimic pe pereţii din birou, ultimul păstrează, totuşi, pe masă un suvenir sugestiv în formă de ghilotină. Ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi preferă să ţină în birou doar un steag al Republicii Moldova, nu atârnat pe perete, ci pe un suport. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Marcel Răducan are un ceas şi trei tablouri cu pictură abstractă, iar pe dulap şi-a găsit locul şi o iconiţă mică. Iar ministrul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor Anatol Şalaru se uită în fiecare zi la harta României Mari de pe perete şi la portretul lui Ştefan cel Mare.

 

Covoare cu Ştefan cel Mare

 

O icoană cu chipul Maicii Domnului îl protejează pe procurorul general Valeriu Zubco, alături de textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova. Primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă a pus la loc de cinste portretul regretaţilor interpreţi Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. Preşedintele raionului Vulcăneşti ţine, însă, pe perete stema Găgăuziei. Iar preşedintele raionului Edineţ, Oleg Scutaru, din partea Partidului Comuniştilor, are un peisaj. Grigore Cobzac, preşedintele raionului Hânceşti din partea Partidului Democrat, are pe perete un covor pe care este chipul domnitorului Ştefan cel Mare. Un covor asemănător are şi premierul Vlad Filat în biroul său de la Guvern, dar şi nişte tablouri, „opere de artă”.

Portretul lui Filat e la Lăpuşna

Pereţii primăriilor din sate sunt doldora de elemente atârnate. Astfel, biroul primarului din satul de baştină al lui Filat – Lăpuşna, Hânceşti, este „înfrumuseţat” cu stema satului aprobată  în anul 2009 de Comisia de heraldică de pe lângă preşedintele Republicii Moldova, harta satului Lăpuşna, harta republicii, drapelele RM, UE şi cel al Lăpuşnei, portretul domnitorului Alexandru Lăpuşneanu şi… portretul premierului Vlad Filat. „Primarul Gheorghe Chirilă este din partea PLDM”, explică secretarul primăriei Vasile Bubuioc. „La noi Voronin nu a fost niciodată şi nici nu o să fie”, zice Bubuioc care este şi fost primar de Lăpuşna.

Diplomele Grozeştiului

Primarul de Grozeşti, Nisporeni, democrata Elena Dobzeu, de exemplu, a decis să-şi pună pe pereţi semne ale succeselor satului – diplome obţinute la tot felul de evenimente. Primarul de Grozeşti mai are un goblen pe perete cu „Cina cea de taină” şi o icoană cusută cu mărgeluşe chiar de fiul ei. „Asta reprezintă caracterul meu. Nici când era obligatoriu nu atârnam portretele politicienilor pe pereţi”, ne spune Elena Dobzeu.

Preşedintele Timofti e împotrivă

Preşedintele Nicolae Timofti are în birou doar un ceas cu pendul, iar pe rafturi multe cărţi. „Preşedintele Nicolae Timofti este categoric împotrivă ca portretul său să fie atârnat pe pereţii din birourile funcţionarilor”, a declarat pentru JURNAL purtătorul său de cuvânt Vlad Ţurcanu.

 

 

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)