Fără Plahotniuc, dar cu hrișcă

Partidul Democrat a împărțit de „Ziua Victoriei și a Europei” hulubi ambalați în cutii albastre cu insigna PD și inscripția „Pentru Moldova”

Pe 9 mai, în Parcul Catedralei, Partidul Democrat a organizat propria sărbătoare sub genericul „Pace și Prosperitate pentru Moldova”. Au fost prezenți și nouă veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, care au mâncat hrișcă cu castraveți murați și au închinat câte un pahar de vin împreună cu democrații Pavel Filip, Andrian Candu și Eugen Sturza în cortul ostășesc special amenajat. În acest an, liderul pedemiștilor, Vlad Plahotniuc, a lipsit, iar colegii săi de partid s-au încurcat în declarații când au fost întrebați despre absența șefului lor.

Începând cu ora 8.30 Parcul Catedralei este împânzit de forțele de ordine, care își țin ochii pe tot ce mișcă în zonă. La cortul ostășesc, niște tineri gătesc hrișcă, iar alții toarnă vin și ceai în pahare de unică folosință.

Primul dintre membrii PD care își face apariția este fostul deputat Constantin Țuțu. Acesta se laudă că, după alegeri, a avut vacanțe în mai multe țări și că îi lipsește legislativul. Despre viitorul său, spune că se va dedica complet formațiunii: „Voi face ce va decide partidul… Voi merge prin sate, voi ajuta oamenii… Am mai multe proiecte pe care trebuie să le termin”. Astăzi însă sărbătorește „Ziua Victoriei și a Europei”.

Cea mai gustoasă hrișcă

Își fac pe rând apariția alți membri PD, ferchezuiți în haine de firmă și, desigur, păziți de o droaie de bodyguarzi. Nouă veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial au fost aduși cu sprijinul Gărzii de Onoare, niște copiii le oferă flori. Tinerii Partidului Democrat le împart câte o coptură în formă de hulub ambalată în cutie albastră cu insigna PD și inscripția „Pentru Moldova”.

După asta, veteranii sunt invitați la o farfurie de hrișcă cu castraveți murați și un pahar de vin alături de potentați, Pavel Filip, Andrian Candu și Eugen Sturza. Cei trei doar se înfruptă din fiertură, mimând plăcerea gustului sub zecile de obiective ale camerelor de luat vederi.

Întrebat dacă îi place hrișca, Filip îngaimă: „De 9 mai, hrișca are un gust deosebit. Așa hrișcă gustoasă am mai mâncat doar anul trecut, la 9 mai”.

„Ce facem cu florile, unde le punem?”

Grupuri de oameni de la diferite instituții de stat, simpatizanți ai PD-ului, precum și alde gură-cască participă la evenimentul organizat de acest partid. Majoritatea spun că sărbătoresc „Ziua Europei și a Victoriei”.

Mulți au flori în mâini și nu știu unde să le depună. „Ce facem cu florile? Unde să le punem? Am înțeles că nu mergem la Memorial”, se întreabă un grup de femei care țin în mâini lalele galbene.

O bună parte din acești oameni ar fi fost obligați să participe la acest eveniment. De pildă, miercuri, un bărbat a sunat la redacția JURNALULUI și s-a plâns că șefii de la „Franzeluța” își obligă angajații să iasă în centrul Chișinăului pe 9 mai, la „ceas”.

Nacealnița noastră, Aliona Vasilevna, director la a doua fabrică, ne-a adunat și ne-a spus să ieșim pe 9 mai, la ora 9.00, la ceas, în centrul capitalei. Să fim îmbrăcați frumușel”, a declarat bărbatul colegei noastre.

El a mai spus că mulți nu vor să iasă: „Eu le-am spus că nu vreau să-i susțin pe plahotniucii și pe dodonii lor. Eu nici nu vreau să îi aud și să stau alături de bandiții ceia. Dar ne-au spus că ei vor fi în altă parte”.

Unii oameni stau la rând după hrișcă și își dau ghionturi demonstrativ și chicotesc: „Hai să mâncăm aici și pe urmă mergem la socialiști, căci ei tot dau grecică astăzi”. După ce pleacă Filip și Candu, adunătura se risipește care și încotro.

Întrebați de ce lipsește Vlad Plahotniuc de la eveniment, colegii de partid ai acestuia se fâsticesc și se încurcă în declarații. Vladimir Cebotari: „Dumnealui a avut o deplasare și nu știu dacă s-a întors. Nu am vorbit cu colegii. Dar cu sufletul este sigur aici”. Pavel Filip: „O să îl întrebați pe domnul Plahotniuc. Vă mulțumesc frumos”. Andrian Candu: „La lucru, fiindcă la birou sunt foarte multe lucruri de făcut”.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)