Fără frică de Dumnezeu

Crime odioase comise de sărbătorile religioase

Intenţiona să scrie o carte despre familia sa. Astăzi, fiul Trofim spune că va face tot posibilul pentru a realiza visul tatălui şi ca cel care se face vinovat de moartea acestuia să fie tras la răspundere.

Svetlana Panţa

„Sper că nu au ars manuscrisele lui. Ultimul timp scria foarte mult. A fost un om foarte talentat. A fost…”, spune îndurerat tânărul. În ajun de Revelion, vecinii au descoperit cadavrul carbonizat al unui bărbat de 55 de ani, acesta a fost asasinat în propria casă – mâinile, picioarele şi gâtul îi erau legate cu sârmă.

„În ziua când a fost descoperit cadavrul, a fost reţinut şi un suspect. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 26 de ani, care a fost condamnat pentru săvârşirea diferitor infracţiuni. Acum se află în arest şi, dacă va fi găsit vinovat, riscă ani grei de puşcărie. În această cauză a fost intentat un dosar penal pentru omor intenţionat”, a declarat pentru JURNAL Vitalie Basiul, procurorul care anchetează omorul ce a cutremurat locuitorii din Criuleni.

Vecinii bărbatului omorât îl caracterizează drept un om cu inimă mare care îi surprindea mereu de sărbători cu spectacole de excelenţă. „Tatăl meu a fost regizor de teatru. A absolvit Colegiul de Arte de la Soroca. Mulţi ani a lucrat director al casei de cultură din satul Gura Căinarului. Se ocupa de organizarea unui festival ce urma să aibă loc pe 8 ianuarie 2012 în satul vecin, Boşcana”, povesteşte Trofim.

Tânărul spune că tatăl său locuia singur, iar în seara când a fost omorât, a sunat-o pe fiica lui. „Planifica să întâlnească anul nou împreună cu sora mea. Ea îl aştepta să vină la Chişinău”. Însă, pe 31 decembrie, vecinii au observat că din una din ferestrele casei în care locuia Mircea Guţanu ieşea fum. Pompierii veniţi la faţa locului au descoperit în casă corpul carbonizat al acestuia.

„De ce l-a omorât?”

Bărbatul reţinut pentru că ar fi comis omorul este un vecin al decedatului. Potrivit altor vecini, acesta a ieşit recent din puşcărie. Deşi procurorul care anchetează cazul a refuzat să ne ofere mai multe detalii pe marginea acestuia, de la surse apropiate anchetei am aflat că suspectul şi-ar fi recunoscut vina. Pe 10 ianuarie curent, acesta a fost adus la locul crimei, unde a descris detaliat cum a comis omorul. Acesta ar fi venit la victimă acasă în seara de 30 decembrie cu o sticlă de vin.

După ce au stat la masă, suspectul ar fi luat un scaun şi i-a aplicat o lovitură în cap victimei. „Am găsit o pernă plină de sânge. După ce l-a lovit pe tata, presupun că i-a pus perna peste faţă”, povesteşte fiul răposatului.

Procurorul a confirmat faptul că victima a fost găsită cu mâinele şi picioarele legate cu sârmă, corpul acestuia fiind carbonizat. „Doar rezultatele expertizei pot demonstra care este motivul decesului. Acestea încă nu sunt gata”, a menţionat Vitalie Basiul.

Rudele şi cunoscuţii lui Mircea Guţanu sunt sugrumaţi de durere şi nu-şi pot explica de ce asasinul i-a luat viaţa. Bărbatul suspectat le-a spus poliţiştilor că era în stare de ebrietate în acea seară şi nu şi-a dat seama ce face. Fiul răposatului consideră că asasinul a vrut să se întoarcă după gratii şi de aceea a săvârşit această crimă odioasă. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă condamnare pe viaţă.

The following two tabs change content below.