Fără ecran până la doi ani!

NOILE TEHNOLOGII // Jocurile video şi reţelele de socializare nu pot provoca tulburări psihologice

 

Părinţii sunt îngrijoraţi de faptul că copiii lor petrec mult timp în faţa computerului sau a televizorului, acuzând o dependenţă excesivă a acestora de jocurile video şi desenele animate. La rândul lor, psihologii ne asigură că jocurile video şi reţelele de socializare nu pot provoca tulburări psihologice, acestea ar putea constitui doar un factor adiţional. Totuşi psihologii ne sugerează să limităm timpul pe care copiii îl petrec în faţa ecranelor, deoarece alterează simţul acestora în ceea ce priveşte spaţiul, timpul, activităţile lor individuale şi colective.

Elena: „Fiul meu se joacă toată ziua CounterStrike, aşa îmi pare că se numeşte… Iese din casă doar ca să se ducă la grădiniţă. Mă tem să nu devină nebun… Mă tem să nu-şi distrugă ochii şi spatele”.

Mariana, 40 de ani: „Fiica mea, Corina, stă toată ziua pe internet. Are discuţii interminabile cu prietenele ei, se joacă în tot felul de joculeţe, îşi pune fotografii personale pe Odnoklassniki, Facebook. Asta îmi convine mai mult, cel puţin e acasă, ştiu ce face”.

Oleg, 12 ani: „Da. Am fost dependent de calculator. Pe urmă, am descoperit jocurile online, asta se întâmpla din cauza că nu aveam cu cine comunica, părinţii mei plecaseră în Italia şi mă lăsaseră cu bunicul… Mă certam foarte des cu acesta din cauza computerului sau, poate, considera că îi consumam mult curent electric, nu ştiu ce îl enerva mai mult… Nu puteam sta la şcoală, mergeam la internet-cafe… Nu puteam să mă gândesc la nimic altceva, nimic în afară de calculator…”

Jocurile video nu provoacă nebunia

Şi eu sunt îngrijorat că fiul meu de cinci ani stă mult la calculator, nu pot să-i interzic, deoarece începe să plângă. Cedează doar atunci când recurg la somări. Nu ştiu ce să-i ofer mai interesant. Aceasta a determinat, în primul rând, demersul meu, cred că există mulţi părinţi care sunt îngrijoraţi de faptul că copiii lor folosesc excesiv calculatorul.

 

Psihologii sunt consultaţi frecvent de părinţi care cred că progeniturile lor folosesc abuziv jocurile video sau reţelele de socializare. Mircea Cucu, responsabil de relaţiile cu presa la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chişinău, ne-a comunicat că încă nu s-au înregistrat cazuri să fie internaţi copii sau adolescenţi din cauza tulburărilor de comportament provocate de aflarea excesivă în faţa monitorului.

 

Cu toate acestea, părinţii apelează des la consultaţiile medicilor. În cele mai dese cazuri, aceştia motivează faptul că odraslele lor trag chiulul de la şcoală sau refuză alte activităţi decât calculatorul.

Ignoranţa părinţilor, determinantă

Dependenţa de calculator apare, în opinia psihologului Zinaida Bolea, din cauza că copiii nu au cu cine comunica în cadrul familiei sau nu au prieteni. „Dependenţa de calculator este o consecinţă a firii închise a copilului. Anumite trăsături de personalitate, cum ar fi timiditatea, izolarea, îl împing pe copil sau adolescent să stea cât mai mult în faţa calculatorului. Astfel, copilul se izolează şi mai mult fără a depune efort”, susţine Bolea.

În acelaşi timp, aflarea fără noimă în faţa calculatorului nu poate genera tulburări psihice, acestea pot interveni ca factor adiţional. În schimb, subiectele văzute pe internet, în lipsa părinţilor, pot provoca tulburări de comportament, menţionează Bolea. Mircea Cucu compară dependenţa de calculator cu dependenţa de droguri sau tutun, în timp ce Bolea crede că între aceste dependenţe există deosebiri, dar apariţia lor este determinată de aceeaşi cauză – ignoranţa părinţilor.

Calculatorul împiedică construcţia identitară

 

Aceştia trebuie să-şi ajute copiii să-şi organizeze timpul. La vârsta copilăriei, omul nu are încă posibilitatea de a-şi organiza  impulsurile. Copiii au dificultatea de a-şi urma deciziile pe care le cred importante pentru ei. Iată de ce părinţii trebuie să vegheze ca televizorul, calculatorul sau chiar telefonul să nu fie decât o parte din timpul liber al copiilor lor. „Ignorarea acestei condiţii ar putea duce la pierderea simţului temporal”, opinează Zinaida Bolea.

Practica jocurilor video modifică raportul copilului cu spaţiul, timpul, şi chiar îl împiedică la construcţia identitară. Lumea virtuală îi oferă copilului posibilitatea de a realiza mult mai uşor obiectivele propuse, cu mai puţine eforturi decât lumea reală, arată un studiu efectuat de psihologii francezi.

 

Sugestiile psihologilor

 

Pentru a diminua dependenţa copiilor de calculator, părinţii trebuie să-i ajute să descopere alte activităţi. Copiii de trei şi şase ani ar trebui să fie orientaţi spre activităţi care presupun utilizarea celor zece degete. La această vârstă, copilul trebuie să decupeze, să plieze, să coloreze etc. Aceste activităţi permit maturizarea regiunilor cerebrale care dezvoltă capacitatea de a cunoaşte obiectele în trei dimensiuni. Trebuie să evităm activităţile în care copiii mobilizează doar două degete, susţin specialiştii.

 

Zinaida Bolea sugerează părinţilor să discute mai sincer cu copiii, să nu facă din acest lucru o formalitate. Nu trebuie în niciun caz să le interzicem copiilor să utilizeze calculatorul, deoarece aceasta ar putea provoca un mai mare interes pentru copii.

În ce priveşte timpul pe care copilul ar trebui să-l petreacă în faţa calculatorului, psihologii ne recomandă ca această activitate să înceapă, pentru copii, cât mai târziu posibil. În orice caz, pentru copiii mici nu trebuie să depăşească mai mult de o oră, imediat ce părinţii au observat că copilul lor arată semne de oboseală, trebuie să intervină.

Academia Americană de Pediatrie a editat în 1999 un ghid pentru părinţi în care le recomandă acestora să le interzică copiilor orice ecran până la vârsta de doi ani. Actualmente, specialiştii în domeniul IT şi psihologiei preşcolare au stabilit o oră pe zi pentru copiii între trei şi şase ani, două ore pentru copiii de şase şi nouă ani şi trei ore pentru copiii de vârste mai mari. Concluziile sunt valabile nu doar pentru computer, ci şi pentru televizor.

Ilie GULCA