Fără brânză, scrumbie şi vin la trecerea vămii

Vama LeuseniMoldovenii vor duce dorul produselor de acasă

De la 1 decembrie, UE introduce restricţii privind transportarea produselor alimentare din afara Uniunii Europene

Începând cu 1 decembrie curent, cetăţenii Republicii Moldova care au rude, prieteni stabiliţi în ţările Uniunii Europene nu vor putea transmite colete cu produse alimentare celor dragi. Restricţiile impuse vin din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din România, care impune alte reguli privind cantităţile de tutun, alcool şi alimente ce pot fi aduse în România din afara UE. Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Alina Şargu, vama moldovenească nu poate influenţa deciziile luate de autorităţile române.

Potrivit romaniatv.net, decizia vizează un „nivel crescut de siguranţă şi confort” pentru cetăţenii ale căror bagaje nu conţin bunuri care să facă obiectul unor scutiri sau restricţii. „În acest sens, Direcţia Generală a Vămilor va asigura adaptarea capacităţii administrative la specificul fiecărui birou vamal, pe tipologii de călători şi bunuri”, arată ANAF.

Agenţia a introdus vineri, 15 noiembrie curent, noi restricţii privind bunurile care pot fi introduse în România în bagajele personale din afara UE, acestea ducând la o perioadă mai mare de aşteptare la controlul vamal, întrucât presupun completarea unei declaraţii. Din această cauză, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a suspendat, până la 1 decembrie, ordinul în legătură cu noile restricţii privind cantităţile de tutun, alcool şi alimente care pot fi aduse din afara UE.

22 de produse acceptate în anumite cantităţi

La frontierele UE cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova se vor aplica instrucţiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, pe lista de 22 de produse aflându-se produse din tutun, băuturi alcoolice, carburanţi, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete. Călătorii trebuie să declare ceea ce au în bagajele personale la intrarea în ţară prin completarea unei declaraţii.

Conform noilor instrucţiuni impuse de vameşii români, o persoană poate introduce în România, din afara UE, ţigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână, în anumite limite cantitative – cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi 15 kilograme de făină, 16 litri de bere, 4 litri de vin. Lista permite şi intrarea pe teritoriul României cu rezervorul plin de combustibil şi nu mai mult de 10 litri portabil.

Conform noilor instrucţiuni impuse de vameşii români, o persoană poate introduce în România, din afara UE, ţigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână, în anumite limite cantitative – cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi 15 kilograme de făină, 16 litri de bere, 4 litri de vin. Lista permite şi intrarea pe teritoriul României cu rezervorul plin de combustibil şi nu mai mult de 10 litri portabil.

 

Mărfurile din RM duc la evaziune fiscală

Potrivit autorităţilor vamale române, măsurile restrictive au fost elaborate de Direcţia Generală a Vămilor şi aprobate de preşedintele ANAF ca urmare a constatărilor făcute cu privire la mărfurile introduse în România de călători, în luna septembrie, care, prin valorificarea lor pe piaţa neagră, duc la evaziune fiscală şi, indirect, la afectarea producţiei interne de astfel de mărfuri.

produse permiseSolicitat de JURNAL, purtătorul de cuvânt al Serviciului vamal al Republicii Moldova, Alina Şargu, a menţionat că mecanismul pe care îl va stabili Autoritatea Naţională a Vămilor din România nu trebuie să creeze inconveniente cetăţenilor de bună credinţă ce traversează frontiera de stat moldo-română. „Pentru noi este important facilitarea traficului şi, totodată, contracararea traficului ilicit de mărfuri. Cei doi directori ai instituţiilor de profil din Republica Moldova şi România urmează să discute în timpul apropiat pe marginea acestui subiect. Serviciul vamal al RM nu poate influenţa deciziile luate de autorităţile vamale române”, a subliniat Şargu.

O parte din şoferii microbuzelor şi autobuzelor care transportă colete din Republica Moldova în UE nu vor să ia colete cu produse alimentare şi băuturi alcoolice din RM, pentru a nu risca să fie penalizaţi. „Am văzut ce au păţit alţi şoferi care transportau colete în Italia. Multe din acestea au fost aruncate. În prezent, unii călători merg cu colete, alţii nu. Încă o săptămână mai putem încerca să transportăm, dar după 1 decembrie situaţia se va schimba complet”, a spus pentru JURNAL Gheorghe Scobioală, şofer la ruta Chişinău–Parma.

Brânza de oi, scrumbia, vinul moldovenesc, interzise în UE

„Vameşii români interzic trecerea unor produse alimentare, invocând faptul că Republica Moldova nu face parte din UE. Se limitează practic totul ce transportăm. Ni se spune că nu avem contracte de muncă cu ţările din UE, respectiv, nu avem licenţă internaţională de a transporta produse. Nici înainte de acest ordin nu se putea transporta asemenea mărfuri, însă pot spune că ne făceau unele concesii. Am fost anunţaţi că vor fi instituite restricţii imediat ce va fi emis ordinul”, spune Scobioală.

„Lucrăm ilegal”

Un alt şofer care a solicitat anonimatul a menţionat că autorităţile moldovene nu fac absolut nimic în acest sens, de aceea din cauza acestor restricţii vor avea de suferit cetăţenii simpli ai RM. „Nu sunt încheiate contracte de muncă la nivel de stat cu ţările din UE ca să avem licenţă internaţională transportarea acestor colete”, menţionează bărbatul.

„Astfel, vom putea achita şi o sumă de bani ca taxă la stat, trebuie să existe nişte acte de înregistrare. Pe drum, la vamă, în statele UE se cere acte de la noi, şoferii de microbuze, dar nimeni nu are nimic. Lucrăm ilegal într-un fel”, a conchis şoferul.

 

The following two tabs change content below.