Fără bani şi fără gaze naturale

GAZIFICARE // Tarifele de gazificare a unei gospodării din localitatea Horodişte, raionul Călăraşi, au ajuns până la şapte mii de lei

Deşi li s-a spus că vor achita trei mii ca să fie conectaţi la reţeaua de gaze, unii locuitori ai satului Horodişte, raionul Călăraşi, au plătit peste şapte mii de lei. Aceştia spun că nu le-a fost eliberată nicio chitanţă şi nu au semnat niciun contract cu firma „Polimer Gaz Construcţii” SRL care prestează servicii de conectare la reţea în această localitate. Primarul din Horodişte spune că oamenii achită trei mii de lei ca ţevile să ajungă până la curţile lor, iar dacă cineva vrea să-şi tragă gaz în casă, trebuie să achite în funcţie de suprafaţa gospodăriei.

„Deşi au fost efectuate lucrări de conectare la gaz, nu mi-a fost eliberată nicio chitanţă”, ne spune Dumitru Chicu din Horodişte, Călăraşi. Acesta susţine că a achitat preţuri exagerate pentru aceste servicii. Deşi iniţial i s-a spus că pentru toate lucrările va avea nevoie doar de trei mii de lei, suma s-a ridicat încet-încet la peste şapte mii. „De la început, au cerut 200 de lei, apoi, 600, pe urmă am achitat trei mii, peste o perioadă, am mai dat alte trei mii, ca acum să ne spună că au nevoie de 1800 de lei şi dacă nu vrem să plătim, nu ne vor trage ţevile în ogradă”, ne comunică Dumitru Chicu.

„Mai bine scăpam de această şansă”

Bărbatul susţine că administraţia „Polimer Gaz Construcţii” SRL, firma care se ocupă de conectarea la reţelele de gaze, nu a semnat niciun contract cu oamenii din sat. „Deşi ne-au promis că până la Anul Nou vom avea gaz, au trecut deja şase luni şi nu cred că voi fi conectat în timpul apropiat”, a conchis acesta.

Potrivit lui Chicu, 15 gospodării dintr-o mahala din centrul satului nu au fost conectate, din acestea opt au plătit ultima rată în valoare de 1800 de lei, dar nici ei nu au gaz.

Constantin Sturza, consătean cu Dumitru Chicu, ne-a spus că nu intenţiona să-şi tragă gaz pentru că cu pensia de 600 de lei nu credea că va face faţă. „M-au convins vecinii, care mi-au spus că pentru ei va fi mai ieftin. Şi soţia mi-a spus să nu lăsăm să treacă pe lângă noi această şansă, mai bine scăpam atunci de această şansă”, ne spune Sturza.

Fără contract, fără chitanţe

Şi acesta a spus că nu a primit nicio chitanţă şi nu a semnat contract cu firma „Polimer Gaz Construcţii” SRL. „Banii îi dădeam unei femei de la primărie. La începutul anului au început să lucreze şi mi-au promis că până la Paşti voi fi conectat la gaz, dar văd că tot Paşti este pentru noi”, ne-a mărturisit Sturza.

Acesta a menţionat că, la început, a achitat 800 de lei, apoi, trei mii, două mii, după care alţi 50 de lei, iar la urmă – 200. Pentru ce a plătit aceşti bani, nu poate spune. Nu vrea să vorbească despre cum se va descurca cu datoriile. „Ne-au spus că ne vor da gaz vineri (vineri 24 iunie – n.a.), dacă nu, atunci vor veni marţi. Să-l văd mai repede tras şi să mă liniştesc”, conchide bărbatul.

Chitanţele sunt la primărie

Petru Cioban, primarul localităţii, sare în apărarea firmei de gazificare, menţionând că aceasta şi-a onorat obligaţiile. „Persoane nemulţumite sunt peste tot. Cum fără acestea”, opinează Petru Ceban. „Potrivit unei directive a Guvernului, oamenii care vor să se conecteze la reţeaua de gaz achită trei mii de lei. În acest preţ intră tragerea ţevilor până la poartă şi instalarea contoarelor”, ne-a explicat Ceban.

„Conectarea în ogradă e la latitudinea fiecăruia şi depinde de suprafaţa curţii. În ce priveşte chitanţele, acestea sunt la primărie. Cei 200 de lei achitaţi sunt pentru proiectul de gazificare a satului, iar cei 600 – pentru gazificarea casei personale. Faptul că nu au venit să le ia nu înseamnă că nu sunt”, a spus primarul.

Acesta a mai adăugat că din 2006, de când a început gazificarea localităţii, din cei 700 de abonaţi, circa 320 au fost conectaţi la reţeaua de gaze. Primarul i-a îndemnat pe cei nemulţumiţi să se adreseze organelor de resort.

Am încercat să-l contactăm pe Alexandru Ciocan, directorul firmei „Polimer Gaz Construcţii” SRL, dar la numărul de telefon dat de o angajată a acestuia nu ne-a răspuns nimeni.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)