Fără bani, fără casă

PERDANŢII // Mai multe persoane au rămas pe drumuri după ce şi-au vândut apartamentele şi au investit în altele noi, care nu au fost finisate

Mai multe persoane au rămas şi fără bani, şi fără casă. Acestea spun că au investit în apartamentele a căror construcţie a fost oprită din mai multe motive. În acelaşi timp, patronii firmelor de construcţie dau asigurări că vor finisa lucrările. Specialiştii spun că nu este nimeni asigurat că va fi scutit de această situaţie. „Soluţia ar fi să se cumpere apartamente în blocuri ridicate”, a declarat pentru JURNAL Pavel Caba, director general Moldconinvest SRL.

„Mi-am vândut apartamentul cu o cameră şi am împrumutat de la cunoscuţi bani cu dobândă ca să iau în 2006 unul cu două camere, iar acum sunt şi fără casă, şi fără bani”, începe să povestească Adrian Şalari, din Chişinău. „Firma „Fame-CV Construction”, a cărui fondator este Vitalie Cadân, a promis că voi avea în 2008 casa mea, dar şi acum stau pe drumuri”, spune păgubitul. „Locuiesc cu chirie, împreună cu soţia, fiul de 16 ani şi bunica mea de 80 de ani, iar de luna viitoare trebuie să îmi caut o altă gazdă, căci în caz contrar vom fi daţi afară”, spune cu amărăciune în glas bărbatul.

„Oamenii pleacă la odihnă, eu achit ratele”

„Vine vara, oamenii se gândesc să plece la odihnă, eu din 2006 achit procentele împrumutate, am ajuns la capătul puterilor, am vândut tot ce se putea: maşină, lucrurile pe care le aveam în casă şi tot cu datorii suntem”, oftează Adrian Şalari.

În aceeaşi situaţie se află şi Radu Tabără din Nisporeni. „Am achitat 70 %, adică 35 mii de euro, din banii pentru apartament. Lucrez de mai mulţi ani peste hotare şi am adunat această sumă de bani pentru a mă stabili cu traiul în ţară, dar acum nu ştiu ce să fac – n-am nici bani, nici casă. Nu am avut toţi banii şi am împrumutat de la rude, iar acum achit datoriile. Aş pleca fără să mă mai întorc, dar părinţii mă roagă să nu îi las singuri”, spune Tabără.

Împinşi de disperare, oamenii au ieşit în stradă şi au protestat în faţa Guvernului, fapt ce a atras atenţia premierului Vlad Filat. Acesta a dispus ca de acest caz să se ocupe de aproape ministrul de Stat, Victor Bodiu, şi directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC), Viorel Chetraru.

Circa 100 de persoane, potrivit CCCEC, au fost recunoscute ca fiind victime ale firmei „Fame-CV Construcţion”. Oameni spun că nu sunt la prima acţiune de protest. „Anul trecut, am ieşit în stradă, iar Vadim Cadân, fondatorul firmei, ne-a promis că vom avea case şi că va ridica câte un etaj la fiecare două luni. Tot ce s-a făcut – s-a ridicat un alt nivel şi iarăşi blocul a fost părăsit”, a declarat pentru JURNAL Alexei Ianiuc, unul dintre investitori.

A doua zi după întâlnirea cu premierul, Vitalie Cadân a fost reţinut pentru 72 de ore. Deşi procurorul care investighează cazul a cerut 30 de zile de arest preventiv, judecătorul Oleg Stănioală, după ce a deliberat patru ore, l-a lăsat liber pe Cadân.

Probleme financiare

Fondatorul firmei susţine că întreprinderea are probleme financiare din cauza crizei care s-a abătut şi a faptului că are datorii de 300 milioane de lei, care nu i-au fost achitate. Acesta a menţionat că se consideră nevinovat. „Toată această situaţie a fost creată de unul dintre investitori, Alexei Ianiuc, care vrea să-mi ia firma”, spune Cadân. Fondatorul întreprinderii dă asigurări ca va finisa construcţia.

În replică, investitorul Alexei Ianiuc menţionează că îşi apără în primul rând interesele personale, apoi interesele celorlalţi investitori. „Pentru construcţia blocului din strada Pietrarilor au fost adunate 100 de milioane de lei şi au fost investite în ridicarea clădirii doar 20 de milioane”, spune Ianiuc.

CCCEC anunţă că, cu toate că Vitalie Cadân a fost eliberat, urmărirea penală va continua cel puţin miercuri, iar azi Cadân va fi prezent la Procuratura Anticorupţie pentru a i se înainta învinuirile.

„În ce priveşte blocurile care se construiesc, lucrul a fost suspendat, în legătură cu faptul că firma a intrat în proces de insolvabilitate şi are loc expertiza blocurilor pentru a stabili valoarea investiţiilor”, a declarat, pentru JURNAL, Vitalie Galeru, procurorul care investighează cazul.

Din păcate, în situţie similară sunt mai multe persoane. Unele dintre ele spun că au investit în firme fondate de oameni cunoscuţi, iar acum au rămas şi fără bani, şi fără apartament. „Am dat aproape toţi banii în anul 2008 şi mi-au promis că în al patrulea trimestru din 2009 voi avea apartamentul”, ne-a povestit Olesea, una din persoanele care a investit banii în construcţia blocului de locuit al firmei SRL „Plugarul”. Societatea a fost fondată de către deputatul primului Parlament, Anatol Plugaru, iar ca director figurează fratele acestuia, Ion Plugaru. Femeia spune că a ales această firmă, pentru că era un nume cunoscut în politică. „Mă gândeam că şi-a făcut acest nume nu pentru a-l păta, ci pentru a ajuta oamenii”, se plânge femeia.

„Am dat bani şi am plecat la Moscova ca să câştig pentru ca să achit toate ratele, am lucrat ca un rob pe plantaţii. Nu făceam diferenţa dintre zi şi noapte, nu aveam zile de odihnă, ca să achit banii pentru apartament”, se plânge Olesea.

„Criza, bat-o vina!”

Fostul ministru al Securităţii, Anatol Plugaru, spune că a nimerit în această situaţie din cauza crizei. „Criza, bat-o vina, ne-a dat planurile peste cap, dar nu am fugit nicăieri”, a declarat pentru JURNAL Plugaru. „Am fost sunaţi de către o parte dintre investitorii care ne-au rugat să le amânăm plata, din cauza că nu au bani şi am acceptat. Suntem aici şi avem noutăţi îmbucurătoare pentru investitorii noştri, în scurt timp vor fi reluate lucrările”, spune fondatorul firmei.

„După prognozele noastre, dacă reuşim să semnăm contractul cu investitorul pe care l-am găsit, în 9 – 12 luni blocul de locuit va fi ridicat”, susţine Anatol Plugaru. „Vreau să dau asigurări că oamenii nu vor pierde banii şi că vor locui în apartamentele lor”, ne asigură patronul SRL „Plugarul”.

În acelaşi timp, speciasliştii din domeniu spun că nu te poţi asigura de o asemenea situaţie. „Singura soluţie este să procuri apartamente în blocuri de locuit gata construite”, a declarat pentru JURNAL Pavel Caba, director general al Moldconinvest.

Acesta susţine că nu este nici vina firmei, nici a persoanelor care au investit banii. „De exemplu, într-un bloc de locuit sunt 100 de apartamente şi au fost vândute doar 50. În această situaţie, există riscul ca blocul să rămână nefinisat. Alta este situaţia dacă anumiţi indivizi iau banii de la 50 de apartamente, investesc în 30 de apartamente şi cu restul banilor pleacă în Miami sau în alte locuri pentru a cheltui banii în scopuri personale”, spune Caba.
Potrivit CCCEC, la ora actuală, patru firme mari de construcţie sunt în vizorul Centrului ca fiind suspectate de management defectuos, ce a dus la faptul că investitorii şi-au pierdut banii. „Din păcate, nu putem să le divulgăm numele, pentru a nu prejudicia ancheta”, a declarat pentru JURNAL Angela Starinschi, şefa Centrului de presă al CCCEC.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)