Fără ambasadori, dar cu bani publici economisiţi

Guvernul Republicii Moldova a economisit peste 180 de mii de euro şi 15 000 de dolari pentru faptul că mai bine de cinci luni nu are ambasadori în 20 de state.

Potrivit unei hotărâri de Guvern, salariile şefilor misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare variază între 1 700 şi 2 100 de euro pe lună. Astfel, ambasadorii din Azerbaidjan, Belarus, Israel, Polonia, Turcia şi China au un salariu de 1 700 de euro lunar.

Salariul lunar al ambasadorilor noştri din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Lituania, Marea Britanie şi Irlanda de Nord, Portugalia, România, Suedia, Ucraina şi Ungaria se ridică la 2000 de euro.

De asemenea, ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite ridică un salariu de 2 500 de dolari pe lună.

Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia este cel mai bine plătit dintre toţi ambasadorii. Acesta are un salariu de 2 100 de euro pe lună. Totodată, pentru salarizarea ambasadei Republicii Moldova în Rusia se cheltuiesc lunar peste 27 mii de euro.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a declarat că deja a fost definitivată lista ambasadorilor Republicii Moldova, iar în curând aceştia vor fi aprobaţi în funcţie de către conducerea ţării.

Pe de altă parte, premierul Vlad Filat susţine că ambasadorii Republicii Moldova vor fi numiţi doar atunci când vom primi actele de confirmare din partea ţărilor unde vor activa aceştia.

Prim-ministrul a menţionat că lista candidaţilor a fost definitivată şi propusă spre aprobare ţărilor în care diplomaţii noştri urmează să lucreze. „Acum aşteptăm actele necesare de confirmare. Ulterior, lista cu ambasadori va fi aprobată de Guvern şi remisă preşedintelui interimar spre semnare prin decret”, spune Filat.

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a confirmat că, în viitorul apropiat, Republica Moldova va avea noi ambasadori în străinătate. „Cred că voi acredita noii ambasadori săptămâna viitoare sau peste una”, a declarat Ghimpu, menţionând că vor fi numiţi profesionişti care nu vor dezamăgi opinia publică şi vor justifica întârzierea. Preşedintele interimar susţine că nu a putut acredita mai devreme noii ambasadori pentru că încă nu exista o hotărâre de Guvern cu privire la înaintarea acestor candidaturi, lucru care este cerut de lege. „Premierul Vlad Filat m-a rugat să mai aşteptăm”, a explicat şeful statului.

De mai bine de cinci luni, Republica Moldova nu are ambasadori în mai mult de jumătate dintre misiunile diplomatice de peste hotare, după ce, în noiembrie 2009, 11 ambasadori moldoveni numiţi în perioada guvernării comuniste au fost rechemaţi.

jurnal.md

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)