„Faptele glorioase” ale lui Eduard Maican în Războiul de pe Nistru, decorat cu Ordinul „Ștefan cel Mare” de către Mihai Ghimpu

Eduard Maican (foto), președinte al Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului de Independenţă, a fost decorat în 2010 de către președintele interimar Mihai Ghimpu cu Ordinul „Ștefan cel Mare”, fapt ce a provocat nemulțumiri din partea comunității combatanților Războiului de pe Nistru. Generalul Victor Gusleakov relatează, în cadrul unui interviu pentru Jurnal de Chișinău, despre încălcările grave admise de către batalionul condus de Maican.

„La 3 iulie 1992, în timpul unui control pe direcţia raionului Căuşeni, am constatat încălcări grave, era vorba de Batalionul SPS nr. 1 al Comisariatului General de Poliţie din Chişinău. La un post erau doar şase combatanţi, restul efectivului, împreună cu şeful său, era la Chişinău. În 2010, comandantul batalionului a fost decorat cu Ordinul „Ştefan cel Mare”, chiar dacă Ministerul Afacerilor Interne s-a opus cu vehemenţă. Nu vreau să îi menţionez numele. [Este vorba de Eduard Maican.] Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a acordat nejustificat, din raţiuni politice, cea mai înaltă distincţie militară pentru merite de luptă. I-a decorat pe cei care nu au avut nicio acţiune militară”, ne-a relatat generalul.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)