„Fantastic” inundat de fecale

Situate la demisolul unui bloc de locuit de pe strada Gh.Asachi, cele două încăperi ale centrelor pentru copii „Fantastic Amicii” şi „Fantastic CeCeFel”, aflate în subordinea Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (DMPDC), sunt inundate de mai bine de patru luni de scurgerile ţevilor de canalizare sparte ale blocului. Revoltaţi de mirosul greu, mucegai şi umiditate, unii părinţi nu le mai permit copiilor să frecventeze aceste centre, fiindcă ciupercile aici cresc chiar şi pe acuarelă, spun ei, în timp ce alţii inhalează zilnic, timp de o oră şi jumate, cât durează activităţile, aerul insalubru din aceste încăperi.

Cele două centre au fost create de către CCF Moldova, Direcţia Municipală de Protecţie a Drepturilor Copiilor şi unii donatori străini. Încăperile au fost reparate, s-a procurat mobilier nou, literatură şi jucării pentru copiii aflaţi în dificultate. Centrul „Fantastic Amicii”, ne spune pedagogul centrului, dna Vasiliţa Lopatenco, este frecventat de elevii care vin aici pentru diferite activităţi creative şi pentru a-şi pregăti temele pentru acasă. Centrul „Fantastic CeCeFel” este frecventat de copii mici, care nu merg la grădiniţă dintr-un anumit motiv, şi părinţii lor. Unii copii sunt aduşi aici pur şi simplu pentru jucării pe care părinţii nu-şi permit să le procure. „Toate sunt foarte bune pentru socializarea copiilor, ne spune d-na Lopatenco, dacă n-am avea aceste probleme cu scurgerile din canalizaţii. Aşteptăm echipaţi cu căldările o nouă inundaţie, uneori nu mai avem puteri şi renunţăm, iar a doua zi o luăm de la capăt.”

Deşi au sesizat de nenumărate ori atât SEL, cât şi DMPDC, iar aceştia la rândul lor au format o comisie la începutul lui septembrie care a decis repararea ţevilor, a trecut mai mult de o lună, timp în care nu s-a întreprins nimic. Contactată de „Jurnal de Chişinău”, specialistul principal în serviciul socio-educativ al DPDC, sectorul Centru, Valentina Volontir, ne spune că ea personal a fost cea care a organizat tăierea asfaltului din faţa blocului unde erau sparte ţevile, încă acum două săptămâni, fiindcă angajaţii SEL-lului nu se apucau de reparaţii sub pretextul că aceasta nu ţine de competenţa lor. Acum, că s-a rezolvat şi această problemă, aceste două încăperi ale centrelor pentru copii tot mai continuă să fie inundate de fecale.

Contactat de JURNAL de Chişinău, şeful SEL nr. 10, dl Vladimir Rotaru, ne-a informat că „reparaţiile vor începe chiar mâine” (adică azi, ziua apariţiei ziarului). Să fie!

Nadea ROŞCOVANU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)