„Familiile au în casele lor propriile cimitire”

Interviu cu preotul profesor universitar doctor Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca

– Părinte Stelian Tofană, cum descifraţi genericul conferinţei Dvs., „Femeia mamă – ființă unică. Ce ne spune Biblia?”

Am insistat în mod deosebit asupra acestei sintagme „Femeia-mamă”, pentru că mama este o ființă unică, iar dacă nu poate să aibă copii, prin însuși actul ei creatural, femeia tot ființă unică este. Având în vedere că a fost creată de către Dumnezeu într-un mod cu totul aparte, comparativ cu celelalte lucruri din univers. Și a primit un mandat cu totul aparte, și anume, să crească și să se înmulțească. Nu putea să se înmulțească omenirea decât prin femeia-mamă. Faptul acesta fiind relatat la sfârșitul capitolului II din cartea ”Genezei”, când Dumnezeu o creează pe Eva, femeia, nu atât ca ajutor pentru Adam, cât ca parte de comuniune a lui, ca o ființă care să-i alunge singurătatea și cu care Adam să creeze comuniunea.

– Ați ales subiectul dedicat femeii în preajma sărbătorii laice de 8 Martie. Care a fost informația ce trebuia să ajungă în inimile celor care v-au ascultat azi în sală?

Tema mi-a fost sugerată și eu m-am conformat, având în vedere că e chiar frumos să fie o sărbătoare dedicată mamei, cu toate că ea este o sărbătoare laică, impusă de o societate secularizată. Nu intru în amănunte legate de istoricul acestei sărbători. Pe de altă parte, eu am accentuat și în conferință că mama nu poate să aibă o zi ca ființă unică, mama care ne-a dat viață are toate zilele de sărbătoare, toate zilele vieții ei și toate zilele vieții noastre trebuie să fie dedicate mamei. Orice zi este a mamei și pentru mame.

– Care este rolul femeii azi, în familie, în societate?

Într-o societate, și anume, în cea care trăim, în derivă totală, în degringoladă, femeia, mama și familia creștină sunt cele mai atacate, cele mai vizate. Și asta nu este întâmplător, pentru că familia creștină nu convine societății noastre. Societatea de azi, ultra comercializată, ultra secularizată, ultra modernizată, ultra globalizată dorește omul robot, care să lucreze 24 de ore din 24, nu omul familist, care să aibă și alte preocupări, și alte griji în afara serviciului. Și atunci, tocmai în acest sens, ținta negativă este familia creștină. Noi trebuie să luptăm toți pentru căsătoria naturală, pentru familia creștină, care stă la baza societății. Nu poate să existe o societate fără familie. Nu poate să existe o societate și progresul în ea fără cei care vin în urma noastră. Fără schimbul nostru de mâine. Iar schimbul nostru de mâine se dobândește, se cultivă, se creează, se educă în sânul familiei, înainte de toate. Așa că tot efortul din partea instituțiilor societății trebuie făcut pentru protejarea, apărarea și, în același timp, promovarea valorilor familiei creștine.

– La conferinţa Dvs. au fost prezenți mulți tineri. Ce mesaj aveţi pentru tinerii care sunt pe cale de a întemeia familii? Când ar trebui să o facă?

Mesajul pe care am vrut în mod deosebit să-l transmit tinerilor a fost cel legat de curajul lor, pe de o parte, și de conștientizarea lor, pe de altă parte, că ei se pot realiza și se pot împlini numai în cadrul familiei, nu singular. Omul luat în parte este numai o jumătate dintr-un întreg. De aceea, am vrut să le transmit tinerilor să facă pasul spre căsătoria creștină, să apere valorile familiei creștine, să fie conștienți că numai în familia creștină te poți realiza și numai în interiorul familiei te poți retrage din tumultul acestei vieți, din prozaicul cotidian extrem de halucinant al fiecărei zile. Numai în familie îți găsești liniștea și armonia și numai acolo ai un suflet sincer, nevinovat, cum nu afli în altă parte.

Am vrut să mai transmit faptul că tinerii trebuie să se căsătorească atunci când este vârsta, fără riscuri. Adică știm foarte bine că biologicul are limitele lui, are legile lui. Și dacă dorim o familie cu copii, să fie schimbul nostru de mâine, trebuie să ştim că ei nu pot fi avuți oricând. Și nu ne căsătorim numai atunci când avem o casă, bani, un cont, când suntem desăvârșiți profesional. Ci toate acestea le dobândim în familie. Și casa, și contul, dacă e nevoie, și realizarea profesională cu sprijinul celui de alături. E fals glasul societății care ne spune: Unde vei sta? Cu ce vei trăi? Cum te vei realiza profesional? Ai și alte obligații în familie? Aceasta este o voce falsă a societății și noi nu trebuie să-i dăm curs.

Conferința „Femeia mamă – ființă unică. Ce ne spune Biblia?”, ţinută în această săptămână la Chișinău de către pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, România, a adus lumină asupra mai multor subiecte umbrite în societatea noastră. Preotul a vorbit asistenţei despre importanța, demnitatea, menirea femeii pe pământ, dar și despre rolul familiei creștine în societatea noastră. Cei prezenți l-au aplaudat și l-au chemat să mai vină la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de sectorul de Misiune, Pastorație și Asistență Socială al Mitropoliei Basarabiei.

– Ați vorbit despre avort și ați declarat că azi „familiile au în casele lor propriile cimitire”. Cum ar trebui să combată societatea avorturile, să o facă împreună cu instituțiile medicale, biserica, guvernul unui stat?

Toți trebuie să fim conștienți că trebuie să luptăm în comun pentru apărarea vieții. Degeaba luptăm noi, degeaba luptă biserica pentru apărarea vieții. Luptă degeaba, dacă din toate părțile i se ridică obstacole și nu este susținută în misiunea ei. Deci, biserica trebuie să fie sprijinită de factorul politic, social, educațional, de instituțiile responsabile de educația acestui popor și a copiilor noștri. Dacă vrem să avem un popor sănătos, copii valoroși, sănătoși, conștienți de ceea ce înseamnă sacrul istoriei noastre, dacă vrem să ne ducă stindardul mai departe, așa cum noi l-am visat și visăm să fie dus.

– Ați vorbit mult despre importanța creării unei familii și rolul ei în societate. Ce unește familia?

Familia este unită în mod deosebit de iubirea care stă la baza ei. Dacă la baza cuplului nu este iubire, atunci nu este nicio șansă să reziste. Dar dacă ea s-a născut din iubire și dăruire, jertfă reciprocă, atunci are toate șansele să devină o celulă în societate, în jurul căreia să graviteze absolut toate celelalte valori din societate.

– Vorbind despre dragoste, cât de des ar trebui să-și spună soții unul altuia că se iubesc?

Am spus în conferință sub formă de glumă că nu ar trebui să spunem „I love you” toată ziua, dar să arătăm mai multă iubire pentru ființa de lângă noi. Iubirea nu are nevoie să fie mărturisită. Ea se simte. Iubirea e dincolo de cuvinte.

– Ați venit pentru prima dată în Republica Moldova. Cum o vedeți? Ce sentimente ați avut atunci când ați trecut „granița”?

Nu am reușit să văd multe, dar m-a impresionat un lucru pe care nu l-am întâlnit nicăieri pe mapamond. Și anume că, de la intrarea pe acest pământ, tot al nostru, despărțit doar de un râu, al nostru al tuturor, în pământul comun al poporului român, am simțit o emoție aparte. De la Prut până la Chișinău, pe de o parte și alta a drumului, am fost însoțiți de nuci. Nucul este un pom nobil. Și nucul arată noblețe și face noblețe. Am avut senzația că sunt pe un pământ cu totul nobil.

Interviu realizat de Victoria Popa

The following two tabs change content below.