Familii ameninţate de foame

Grindina abătută asupra satului Ursoaia a lipsit o femeie ce creşte de una singură cinci copii de unica sursă de venit, câştigul din munca de zilier

O nouă furtună cu grindină a făcut prăpăd vineri seara în câteva localităţi din raionul Căuşeni. În satul Ursoaia grindina a compromis 90–100 % din recoltă. Mai multe familii, unele cu mulţi copii, care îşi câştigau existenţa muncind la câmp, sunt ameninţate de foame şi o sărăcie fără precedent după ce-au rămas cu terenurile goale şi fără posibilitatea de a-şi câştiga bucata de pâine în calitate de zilieri.

Luni dimineaţă, zeci de oameni din s. Ursoaia au luat calea spre primărie. Autorităţile colectau informaţia despre pagubele provocate de grindină şi totodată aici urma să vină ministrul Agriculturii. Cu capul plecat, cu un prunc de trei luni în braţe, a luat calea spre primărie şi Tamara Cătănoi, de 32 de ani, mamă a cinci copii. Este mamă solitară. De doi ani locuieşte într-o casă închiriată, fără lumină. A fost ajutată cu bani de către serviciul de asistenţă socială, dar contorul s-a dovedit a fi mai scump, iar în casă aveau doar terci de grâu şi femeia a cheltuit banii pe produse alimentare. Are doi copii gemeni care merg la grădiniţă, un băieţel – Dumitru, de cinci ani, Nistor, cu vârsta de doi ani, şi un prunc de trei luni. Până mai ieri, cineva din copiii mai mari sta cu cei mai mici acasă, iar mama se ducea să lucreze cu ziua. Pe lângă puţinele ajutoare pe care le primea de la stat, femeia câştiga câte 100 de lei pe zi. Acum, când toate grădinile şi terenurile din jurul satului au rămas goale, femeia e panicată că nu va avea cu ce-şi hrăni copiii.

„Ne hrănim cu ce ne dă Dumnezeu”

„Aproape în fiecare zi, fac terci de grâu, de orz. Nu avem bani pentru carne. Azi am făcut blinele cu ceai. Aveam câţiva pui, dar mi i-a dus apa. Aşteptam sezonul ca să mai câştig un ban, prăşeam la câmp, dar acum mă scol dimineaţa şi nu ştiu ce să fac”, dă din mâini dezorientată Tamara. Vineri seară, în casă i-a dat năvala apa. Femeia s-a speriat, copiii au început să plângă. E spart şi acoperişul, dar cu această pacoste s-au obişnuit deja. Puţinele ţoale din casă le-au fost înnămolite. „Suntem în partea din vale a satului. Apa a trecut prin toate casele de acolo. Am scos nămolul până târziu”, spune femeia care pare să se fi deprins cu năpastele. „Aşa a vrut Dumnezeu!”, femeia parcă s-ar justifica pentru faptul că s-a avântat să crească de una singură cinci copii, că părinţii i-au decedat şi nu poate miza pe vreun ajutor, pentru grindina care a distrus toată roada din grădini şi culturile de pe dealuri.

Sărmani, pe holul Primăriei

Într-o situaţie similară s-a pomenit şi Oxana Sorocean, în vârstă de 29 de ani, mamă solitară. Are trei copii – de 11, nouă şi trei ani. Până mai ieri, lucra cu ziua la unul din liderii de terenuri din sat. Avea vreo 20 de ari cu cartofi şi alte legume. Acum au rămas fără nimic şi cu casa parţial descoperită. Au o vacă ce îi hrăneşte, dar în scurt timp, din cauza calamităţilor, nu vor mai avea cu ce o hrăni. „Nu ştiu ce vom face. Avem speranţa că vom primi vreun ajutor, altfel ne prăpădim”, se plânge femeia. Pe holul primăriei aşteaptă şi Parascovia Eremei în vârstă de 70 de ani. „Tare ne-a fript Dumnezeu cu ploaia de vineri. Nu am mai văzut aşa ceva, a fost tare straşnic. Acum în sat e pustiu. Am o pensie de o mie de lei, dar sunt bolnavă şi banii se duc pentru medicamente. Avem o rugăminte către autorităţi, să ne ajute măcar cât de puţin, căci am rămas fără pui, fără cartofi, fără nimic”, se plânge bătrâna.

Furtuna cu grindină a durat vreo jumătate de oră. În unele locuri stratul de gheaţă ajungea la 40 de cm. Grindina cât oul de prepeliţă şi chiar mai mare a prins şi o familie pe drum în timp ce se întorceau de la câmp. A doua zi oamenii s-au simţit rău. „Nu s-au adresat la medic, dar vătămăturile erau evidente. Personal am încercat să dau la dos câteva lucruri. Am ajuns doar până la poartă şi tot a doua zi am simţit dureri pe porţiunile de piele unde m-a lovit grindină”, ne spune secretara primăriei Zinaida Bacalu. Potrivit ei, în sat au fost afectate circa 2750 de hectare de teren agricol şi livezi în proporţie de 92–100%. Un depozit a fost descoperit integral, iar majoritatea caselor au fost descoperite parţial. „Oamenii continuă să vină de dimineaţă, numărul pierderilor ar putea fi mai mare”, mai spune secretara.

Numai promisiuni

Pe lângă satul Ursoaia au mai fost afectate satele Tănătari, Grigorevca şi Baccealia. Duminică seară, au fost lovite de grindină satele Coşcalia şi Copanca, raionul Ştefan-Vodă. Şeful secţiei Situaţii Excepţionale a raionului Căuşeni, Oleg Ţăbârnă, ne informează că în zilele următoare vor avea cifra exactă a pagubelor provocate de grindină. „Am telefonat la spital, nu avem persoane rănite ori situaţii periculoase pentru viaţa oamenilor. Raioanele Ştefan-Vodă şi Căuşeni nu au acoperire antigrindină. Oamenii au ridicat această problemă la vizita ministrului în teritoriu”, mai spune el.

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a promis oamenilor că anul viitor vor fi prevăzute surse pentru un sistem antigrindină care va acoperi aceste raioane. Totodată au fost făcute promisiuni că Guvernul va oferi ajutoare persoanelor grav afectate, inclusiv mamelor cu mulţi copii.

Svetlana COROBCEANU

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu