Falsificatori media electorali

Atacurile fizice nu sunt singurele modalităţi de a intimida concurenţii electorali. Două publicaţii din Republica Moldova, „Ziarul de Gardă” și „Timpul de dimineață”, au căzut pradă falsificatorilor media electorali.

Mai multe ziare cu denumirea  „Ziarul de Chişinău” (ZdC), care îl denigrează pe actualul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, au fost distribuite în capitală, dar și în alte localități. Redacţia „Ziarului de Gardă” (ZdG) susține că este vorba de o tipăritură în format A3 care foloseşte toate însemnele pe care le foloseşte ZdG din iulie 2004, cu un conținut denigrator pentru imaginea ziarului.

Gazeta conține atacuri politice murdare asupra unui partid şi asupra actualului primar de Chişinău. Este promovată imaginea candidatului PLDM la funcţia de primar al capitalei, Victor Bodiu. Tipăritura a fost prezentată ca fiind editată la comanda PLDM. Apar telefoanele şi adresa sediului central al partidului unde, chipurile, s-ar afla şi editura care a publicat această fiţuică. Liberali democraţii au sesizat Procuratura Generală şi CEC pentru a-i depista şi sancţiona pe autori.

În această duminică, mai mulți locuitori ai capitalei au primit prin poștă un ziar intitulat „Timpul de Chișinău”, prin care se aduc critici dure la adresa lui Victor Bodiu și a Partidului Liberal Democrat. De această dată, în căsuţa tehnică figura numele viceprimarului de Chișinău, liberalul Nistor Grozavu, actualmente primar în exercițiu. Grozavu respinge orice legătură cu acest fals media.

Apariția încă a unui ziar fals cu mesaje denigratoare la adresa PLDM pune pe jar întreg staff-ul electoral al partidului. Chiar dacă Victor Bodiu nu mai luptă pentru fotoliul de primar al capitalei, o tipăritură sperie oamenii că Bodiu va autoriza paradele gay.

„Este un atac la adresa PLDM și al lui Victor Bodiu, capul listei de candidați pentru consilieri. Suntem indignați de aceste falsuri. Vom sesiza insistent organele de resort ca ancheta să fie mai dinamică. Sperăm foarte mult să aflăm cine stă în spatele acestor activități”, a comentat reprezentantul PLDM, Vadim Pistrinciuc.

PLDM va depune azi o sesizare repetată la poliție în care va cere identificarea și pedepsirea „ziariștilor” de la „Timpul de Chișinău” și „Ziar de Chișinău”.

M.L.