Fals: În Donbas luptă soldați polonezi

Portalul rusesc News-front.info a publicat la începutul lui iulie curent știrea „Разведка ЛНР зафиксировала польских наёмников на Донбассе” („Serviciile de spionaj din regiunea Lugansk au identificat mercenari polonezi în Donbas”), în care se afirmă că în estul Ucrainei ar lupta soldați polonezi. Autorul nu a prezentat dovezi pentru aceste afirmaţii, iar autoritățile poloneze neagă implicarea militarilor săi în operaţiuni militare în Ucraina.

De la izbucnirea conflictului armat în estul Ucrainei, unele instituţii mass-media din Federația Rusă publică cu regularitate informații precum că în regiune, de partea armatei ucrainene, ar lupta militari din alte state. Aceste informaţii prezintă de regulă doar punctul de vedere al autorităţilor separatiste, fără dovezi credibile şi fără oferirea dreptului la replică.

În știrea publicată de portalul News-front.info, care a mai publicat anterior falsuri mediatice, este citat doar Andrei Marociko, reprezentantul oficial al aşa-zisei miliţii populare din regiunea separatistă. Acesta ar fi declarat presei că, într-o unitate militară din localitatea Kamîşin, au fost identificați până la 120 de soldați de origine poloneză. Acesta afirmă că „în punctul de dislocare a fost identificat drapelul național al Republicii Polone, precum şi discuţii în poloneză”.

Știrea a fost preluată și de portalul Mexernews.ru. Polonia însă dezminte informația mediatizată de presa rusă. Astfel, Adam Lelonek, directorul Centrului de analiză a propagandei și dezinformării din Polonia, organizație care are drept obiectiv să identifice și să contracareze propaganda, a declarat pentru Asociația Presei Independente că legislația poloneză interzice mercenariatul. „Ministerul Apărării Naționale din Polonia a dezminţit faptul că militarii polonezi, care se află pe teritoriul Ucrainei, ar participa la ostilităţile militare. Ei sunt acolo doar pentru instruiri”, a specificat sursa citată.

„Munca unor jurnaliști ruși este similară activităţii ofițerilor de propagandă”

Polonia a devenit o țintă mediatică pentru Federația Rusă, iar informația despre participarea soldaţilor polonezi la luptele cu separatiştii din Ucraina este un fals tipic promovat de jurnaliștii ruși, afirmă Adam Lelonek. „Presa rusă nu acționează ca instituţiile media independente în sensul occidental al cuvântului, pentru că presa nu este independentă, ci controlată de stat. Deseori, jurnaliștii ruși nu raportează în mod obiectiv realitatea, ci prezintă doar un singur punct de vedere şi manipulezi prin informaţie, munca lor fiind similară activităţii unor ofițeri de propagandă. Cea mai mare problemă este că au apărut diverse „agenții de presă” care produc știri false şi generează haos în spațiul informațional al multor țări. Din fericire, știrile false nu sunt „consumate” de cetățenii polonezi, deoarece nu aceştia nu cunosc atât de bine limba rusă. În schimb, în Ucraina, fluxul știrilor false venite din mass-media rusească este mult mai mare, deoarece mulți vorbesc limba rusă”, a precizat A. Lelonek. Presa rusă a mai publicat anterior ştiri că în estul Ucrainei ar lupta soldați din alte state. Astfel, în aprilie curent, posturile de televiziune din Federația Rusă Zvezda, NTV, REN TV, precum și portaluri ca Pravda.ru, Ria.ru ş.a. au difuzat masiv informația precum că în regiunea Donbas ar lupta lunetiste din Europa instruite de militari americani și georgieni. Știrea se bazează doar pe declarația aceleiași surse, Andrei Marociko, fără să prezinte dovezi credibile ale acestor afirmaţii şi fără ca jurnaliştii să prezinte şi poziția părților acuzate.

Lilia Zaharia 

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informației false şi tendențioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI).

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)