Faceți teatru, nu război!

ionescuAcesta este îndemnul Teatrului „Eugene Ionesco” pentru ediția din acest an a Festivalului Internațional al Artelor Scenice – BITEI 2014.

Ediția a XI-a Bienalei Teatrului „Eugene Ionesco” va avea loc timp de aproape o lună, între 21 mai și 15 iunie, și propune publicului peste 20 de spectacole excepționale de TEATRU, MUZICĂ și DANS din întreaga lume, precum și o serie de alte evenimente palpitante.

Festivalul va demara cu o nouă premieră marca Petru Vutcărău: Oscar și Tanti Roz, după romanul omonim al lui Eric-Emmanuel Schmitt – povestea emoționantă a unui băiețel de 10 ani, bolnav de cancer, care, la îndemnul lui Tanti Roz, își trăiește ultimele 12 zile cât 12 ani, scriindu-I lui Dumnezeu câte o scrisoare pentru fiecare zi. O poveste despre bucuria de viață, despre curaj și forța de a-ți învinge fricile.

Printre evenimentele de rezonanță ale acestei ediții se numără prezența în premieră absolută în R. Moldova a celebrului SHAKESPEARE’S GLOBE din Londra într-un turneu mondial, cu clasicul HAMLET, montat într-o formă inovatoare și palpitantă, cu doar o mână de actori.

Compania BRAF de la Paris vine cu un spectacol de MUZICĂ exploziv, un adevărat duel între muzică și comedie. Românul Paul Staïcu și francezul Laurent Cirade au făcut furori în toată lumea cu showul lor Duel Opus 2, iarpe 22 mai îi puteți urmări duelându-se în improvizații muzicale pe scena Teatrului „Eugene Ionesco”.

Un alt spectacol absolut fenomenal, de DANS de data aceasta, îl aduce Compania de dans „Orly Portal” din Israel. Rabia a fost inspirat de „Rābia al-Adawiyya al-Qaysiyya”, un mistic Sufi feminin din perioada secolului VIII, cunoscută și sub numele „Poetesa Iubirii”, care a introdus conceptul de Iubire Divină.

Ea a fost prima femeie care a strigat atunci când vocea femeii nu era auzită. Rabia reprezintă simbolul parcursului femeii spre libertate, atât pe plan spiritual, cât și pe planul auto-exprimării feministe.

Anul acesta, în afară de cele trei secțiuni de bază, organizatorii lansează secțiunea Personalități notorii ale Teatrului Românesc și aduc, la această primă ediție, în atenția iubitorilor de teatru de la Chișinău spectacolele lui Alexandru Dabija. Astfel, găsiți în agenda Festivalului cinci spectacole semnate de marele regizor, care au ridicat în picioare sălile de teatru din România: Gaițele și Titanic Vals, spectacole ale Teatrului ODEON din București, O… Ladă și OO!, Teatrul Tineretului Piatra Neamț și Vârciorova. Carantină, Teatrul Bacovia din Bacău. Pe 25 mai, v-am pregătit și o întâlnire publică cu Alexandru Dabija, la care sunt invitați toți doritorii.

Aceste evenimente și nume notorii sunt doar vârful icebergului ediției din acest an a Festivalului, lista continuând cu bine-cunoscutul om de televiziune și cultură, Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii 100% garantat, care vine la Chișinău pentru o întâlnire deschisă cu publicul de aici; actorul Dragoș POP, cel mai bun comediant de stand-up comedy din România; Ada MILEA, care nu mai are nevoie de nicio prezentare; spectacolele din Țara Sorelui Răsare, Japonia fiind deja o prezență tradițională la BITEI, fascinând de fiecare dată publicul prin viziuni și manifestări culturale neordinare, precum și alte delicii, pe care vă lăsăm să le descoperiți singuri în programul Bienalei.

Serile se vor încheia, tradițional deja, cu Clubul BITEI la cafeneaua Teatrului „Eugene Ionesco”, unde veți avea ocazia să participați la discuții neformale, să luați autografe și să ciocniți un pahar de vin cu actorii și autorii îndrăgiți.

Mai multe detalii despre spectacolele și evenimentele BITEI 2014 aflați de pe site-ul Teatrului „Eugene Ionesco” tei.md sau la numerele de telefon: (022)233.833 / 079.233.833.

Vă așteptăm cu tot dragul să facem teatru împreună!

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)