Faceți loc dramaturgiei tinere!

Catinca Drăgănescu, autoarea textului dramatic ”Plan B. Humans” citit în cadrul Festivalului ”Verbarium”.

Catinca Drăgănescu, autoarea textului dramatic ”Plan B. Humans” citit în cadrul Festivalului ”Verbarium”.

Uniunea Teatrală din Moldova și Centrul Proiectelor Culturale „Azart” provoacă publicul să descopere texte dramatice contemporane scrise în

Moldova, România, Germania și Polonia. Acestea sunt prezentate în cadrul Festivalului Dramaturgiei Contemporane „Verbarium” (2–7 septembrie), organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German Akzente, cu Institutul Polonez Adam Mickiewicz din Varșovia și cu Fundația Culturală „Camil Petrescu” din București.

Cel mai tânăr festival din R. Moldova

Cea de-a doua ediție a Festivalului de Dramaturgie Contemporană „Verbarium” a fost lansată pe 2 septembrie cu lectura piesei „My be loved city” („Orașul meu iubit”) de Artiom Oleacu, în regia lui Denis Chirtoacă. Textul este lucrarea de masterat (Scriere Dramatică), susținută de Artiom Oleacu la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Cu mult respect față de istoria Chișinăului și personalitățile care l-au clădit, piesa abordează problematica prezervării monumentelor-simbol ale capitalei. Orologiul de pe clădirea Primăriei, Sala cu Orgă, Porțile Orașului, Clopotnița Catedralei „Nașterea Domnului”, monumentul lui Ștefan cel Mare și altele prind viață pentru a-și rememora destinul măreț și a porni o revoluție împotriva locuitorilor neștiutori și indiferenți. Piesa propune un scenariu apocaliptic și prezintă un spațiu lipsit de armonie, unde oamenii și ambientul nu știu să conviețuiască frumos. Pe de altă parte, Chișinăul e și un loc al iubirilor neîmplinite. În discuțiile de după lectură, invitații au încurajat încercările dramaturgilor locali de a se axa pe subiecte actuale și au apreciat intenția organizatorilor Festivalului „Verbarium” de a face loc dramaturgiei tinere în teatrele din Republica Moldova.

Azi va fi inițiat „Punctul critic”

Urmează alte lecturi și acțiuni antrenante marca „Verbarium”. Chiar astăzi, între orele 12.00 și 14.30, la sediul UNITEM va fi inițiată seria de dialoguri „Punctul critic”. Discuțiile vor fi moderate de Andreea Dumitru, critic de teatru, redactor al revistei „Teatrul Azi” de la București, coordonator al seriei de dramaturgie contemporană a Fundației Culturale „Camil Petrescu” și prieten bun al oamenilor de teatru de la Chișinău. În cadrul atelierelor, se vor prezenta cele mai interesante proiecte derulate în ultima perioadă pentru și de către artiștii emergenți din Moldova, România, Polonia și Germania. De asemenea, va fi evaluată posibilitatea de a crea o bază de date comună pentru sectorul teatral independent de pe ambele maluri ale Prutului.

La ora 16.00, va începe un eveniment consacrat celor 120 de ani de la nașterea dramaturgului Camil Petrescu. „Cu această ocazie, scriitorul și publicistul Vitalie Ciobanu va prezenta cele mai recente titluri editate de Fundația Culturală „Camil Petrescu”: ediția anastatică a revistei „Cetatea literară” și un volum bipolar conținând piesa „Caragiale în vremea lui” de Camil Petrescu și „Procesul „tovarășului Camil”, document de istorie literară datorat lui Ion Vartic. Actorul și regizorul Mihai Fusu va oferi publicului o lectură din creația camilpetresciană, se va auzi vocea scriitorului citind din romanul „Un om între oameni”. Scriitorul va fi evocat și de George Banu, într-o filmare special realizată pentru Anul „Camil Petrescu”, se arată într-un comunicat al Festivalului „Verbarium”.

Tot astăzi, la Muzeul Zemstvei va fi lecturată piesa „Plan B. Humans” de Catinca Drăgănescu din România. În weekend, vom putea urmări două lecturi ale unor piese contemporane: „Hoţii” de Dea Loher (Germania) și „Doi români săraci” de Dorota Maslowska (Polonia).
Pentru tinerii profesioniști de teatru – actori, regizori, autori, critici – „Verbarium” este o platformă necesară de cunoaștere și de contact direct cu dramaturgia care se scrie și se trăiește la prezent.

Constanța Popa

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)