Facebook: între protecţia datelor personale şi libertatea de expresie

Urmărit penal pentru că a realizat un colaj foto din poze de pe o reţea de socializare, pe care procurorii le-au numit „informaţii ocrotite de lege”

Caz fără precedent! Fragment din ordonanţa de percheziţie la domiciliu: „În procesul urmăririi penale s-a stabilit că, la 25.01.2013, în reţeaua de socializare Facebook, pe pagina utilizatorului „Salvaţi Chişinăul verde”, au fost publicate pozele şi informaţiile ocrotite de lege despre viaţa personală a cet. Ţipordei Olga, culese ilegal de pe pagina personală a cet. Ţipordei Olga, fără consimțământul ultimei.

Luând în consideraţie că, din probele acumulate şi materialele de investigaţie operativă rezultă o presupunere rezonabilă că la domiciliul lui Alexei Dimitrov se poate afla procesoare, CD-uri, stik-uri, dispozitive electronice, pe care sunt înregistrate informaţiile ocrotite de lege, despre viaţa personală a cet. Ţipordei Olga… dispun efectuarea percheziţiei la domiciliul lui Alexei Dimitrov”

Un tânăr din Chişinău a fost percheziţionat la domiciliu, i-au fost sustrase calculatorul, aparatul foto, sticuri, CD-uri şi alte suporturi de informaţie pentru că a publicat pe Facebook un colaj foto din poze pe care le-a luat de pe pagina altui utilizator. Este vorba de Alexei Dimitrov, iniţiatorul mişcării civice „Salvaţi Chişinăul verde”, cunoscute prin protestele împotriva defrişării spaţiilor verzi.

Activistul a ales o cale de luptă mai puţin obişnuită. A publicat pe pagina de Facebook a acţiunii pe care o reprezintă mai multe colaje foto, considerând că va sensibiliza organele de drept să ia atitudine faţă de cei care transformă Chişinăul într-o junglă de piatră. Organele de drept au luat atitudine. I-au bătut la uşa apartamentului.

Facebook-ul şi raketul verde

„În luna ianuarie, am publicat pe pagina de Facebook a mişcării civice 'Salvaţi Chişinăul Verde' un colaj despre cazul din parcul Râşcani unde s-au tăiat foarte mulţi copaci şi unde se intenţionează construcţia unui restaurant”, ne-a comunicat Alexei Dimitrov

„În luna ianuarie, am publicat pe pagina de Facebook a mişcării civice ‘Salvaţi Chişinăul Verde’ un colaj despre cazul din parcul Râşcani unde s-au tăiat foarte mulţi copaci (vezi dispoziţia Primăriei municipiului Chişinău) şi unde se intenţionează construcţia unui restaurant”, ne-a comunicat Alexei Dimitrov circumstanţele în care s-a pomenit bănuit într-un proces penal.

În colaj (vezi foto), activistul a inclus mai multe fotografii cu omul de afaceri care planifică să construiască un local în parcul Râşcani.

De menţionat că lucrările au început deja, însoţit de o femeie, care s-a dovedit a fi directorul comercial al unui post de televiziune. „Am pozele de pe profilurile Facebook ale acestor persoane. Este o reţea publică, deschisă. După ce am publicat acest colaj, soţia businessmanului a început să mă ameninţe că va depune o plângere la procuratură. M-a acuzat că sunt plătit, că fac parte din racketul verde. Şi iată că, pe 13 iunie, la şapte dimineaţa, au intrat în apartamentul meu trei ofiţeri de urmărire penală. Mi-au ridicat calculatorul, hardurile, CD-uri, pentru o aşa-numită expertiză, invocând articolul 177 din Codul Penal. Îmi impută că am cules ilegal informaţia ocrotită de lege de pe o reţea de socializare”, îşi aminteşte Alex Dimitrov despre surpriza pe care a avut-o acum câteva zile.

„Domnişoară, fără supărare”

Contactat de JURNAL, procurorul Eugen Bordos care a semnat ordonanţa de percheziţie la domiciliul lui Alex Dimitrov ne-a aruncat-o în nas: „Domnişoară, fără supărare, nu voi da interviuri. Toată informaţia o puteţi obţine de la centrul de presă al procuraturii”.

Spicuim elementele infracţiunii ce au dus la intentarea urmăririi penale din ordonanţa de percheziţie: „Au fost publicate pozele şi informaţiile ocrotite de lege despre viaţa personală a cet. Ţipordei Olga, culese ilegal de pe pagina personală din reţeaua de socializare Facebook a cet. Ţipordei Olga, fără consimțământul ultimei”.

Aducem la cunoştinţa procurorilor că administraţia Facebook a atenţionat utilizatorii că, odată ce au publicat informaţia despre sine pe pagina personală, permit utilizarea acesteia până şi de către persoanele care nu sunt înregistraţi pe această reţea de socializare. (www.facebook.com/legal/terms).

Deşi este sigur că n-a încălcat legea, Alex Dimitrov a declarat că este gata să soluţioneze conflictul pe cale amiabilă. „Marţi, 18 iunie, trebuie să mă prezint la procuratură pentru a fi audiat. Procurorul mi-a spus că, dacă voi cere scuze, posibil că va închide dosarul şi îmi va restitui bunurile. Eu nu am bani de avocat, voi încerca să rezolv litigiul amiabil, fără a mă umili, să-mi exprim regretul că am băgat-o pe Olga Ţipordei în toată povestea asta. Însă precizez că nu am încălcat legea şi vom continua să luptăm pentru a salva Chişinăul Verde”, a menţionat Dimitrov. Alexei spune că va retrage plângerea în care este vizat procurorul Bordos în cazul în care îi vor fi restituite bunurile şi informaţia de pe ele.

„Nu am nevoie de scuzele lui”

Alexei Dimitrov

Spre deosebire de Alexei, Olga Ţipordei are avocat, şi nu doar unul. „Eu l-am preîntâmpinat că mă voi adresa la procuratură, că îl voi acţiona în judecată dacă nu se va calma. Aţi văzut colajul? El n-a luat pozele şi a scris că sunt un star. A folosit pozele mele personale, de pe pagina mea personală şi a scris comentarii indecente. Nu am nevoie de scuzele lui. Îl voi acţiona în judecată. Ce îi voi cere? Vor decide avocaţii. Nu este o chestie financiară. Vreau ca oamenii să ştie ce scriu, despre cine scriu şi care ar putea fi consecinţele, acest lucru e condamnabil”, a declarat pentru JURNAL Olga Ţipordei, directorul comercial al unui post de televiziune din Chişinău.

Alexei Dimitrov se va prezenta astăzi la procuratura Buiucani pentru a fi audiat. Tânărul este bănuit pentru încălcarea inviolabilităţii vieţii personale. Dacă va fi găsit vinovat, riscă să fie amendat sau să muncească zece zile în folosul comunităţii.

EXPERT

Ingerinţă în viaţa privată

Avocatul Vitalie Zamă despre colajul realizat de Alexei Dimitrov: „Dacă unicul său scop a fost doar de a aborda o chestiune de interes public, cred că nu este nicio problemă. Fotografiile de pe o reţea de socializare sunt materiale obţinute din surse publice. Or, odată ce o persoană îşi plasează pozele pe o reţea de socializare, îşi asumă riscul că cineva le poate folosi.

În ordonanţa de percheziţie este expusă poziţia procurorului, altceva e că judecătorul, admiţând sau respingând demersul respectiv, urma să decidă cât de întemeiată este această cerinţă prin prisma legislaţiei naţionale şi internaţionale, în special Convenţia Europeană. Nu cred că motivele invocate de procuror sunt suficiente pentru a justifica ingerinţa în viaţa privată”.

Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.