FABRICAT ÎN MOLDOVA // Producătorii locali, între aşteptări şi dezamăgiri

În pofida intemperiilor de afară, expoziţia s-a bucurat de mulţi vizitatori, cele mai mari cozi fiind la standurile cu produse alimentare

Iurie Leancă  vizitează standurile expoziţiei

Iurie Leancă vizitează standurile expoziţiei

La expoziţia din acest an şi-au expus produsele peste 270 de producători autohtoni, din 21 de raioane ale Republicii Moldova. În pofida intemperiilor de afară, expoziţia s-a bucurat de mulţi vizitatori, cele mai mari cozi fiind la standurile cu produse alimentare. Cumpărătorii s-au arătat încântaţi de calitatea produselor autohtone, precum şi de preţuri care, în unele cazuri, sunt mai mici decât la produsele importate.

Producătoarea de ciocolate „Rufero”, un produs relativ nou pe piaţa Republicii Moldova, Nina Rotaru din Ialoveni, ne-a declarat că participă la expoziţie al doilea an consecutiv. Împreună cu soţul, are o afacere de uscare a prunelor pe care o gestionează de aproape două decenii. Din 2012, se prezintă pe piaţă cu „perle negre”, produse de nucă şi prune în ciocolată, numite „Rufero”. „Întreprinderea se numeşte Rotari Ion Fiodor şi ne-am gândit să numim ciocolata ‘Rufero’”, spune mai în glumă mai în serios producătoarea.

Ciocolată produsă la Ialoveni

Înlocuiesc sâmburele din prune cu miez de nucă, usucă produsul în cuptoare speciale, iar, peste trei zile, îl glazurează cu ciocolată. Deocamdată, nu duc lipsă de cumpărători. Au 15 angajaţi, iar, în viitorul apropiat, visează să deschidă un magazin specializat. Fire veselă, femeia ne dezvăluie că i-a plăcut mult filmul „Ciocolată cu dragoste” şi că nu are nimic împotrivă să fie asociată cu Juliette Binosh, eroina principală.

Lucrările lui Anton Port, prezentate de reprezentantul standului de la Ştefan-Vodă

Lucrările lui Anton Port, prezentate de reprezentantul standului de la Ştefan-Vodă

Nina Rotaru este contabilă, iar soţul ei – inginer. „Soţul a pus pe roate afacerea cu prune uscate în 1997. Treptat, toţi am fost atraşi în acest proces. Şi tot soţului îi aparţine ideea de a asocia pruna şi ciocolata. Ne-am zis să încercăm. Am asociat iniţial pruna şi ciocolata, apoi nuca şi ciocolata, am servit prietenii, le-a plăcut tuturor şi ne-am gândit că ideea merită să fie aplicată în practică”, afirmă proprietara produselor de ciocolată.

În ce priveşte expoziţia din acest an, la care s-au prezentat cu ciocolată ambalată în cutii cu un design conceput anume pentru această ocazie, n-au dus lipsă de cumpărători.

„Am participat recent la o expoziţie din Tallinn, de unde ne-am întors cu multe emoţii pozitive şi de aceeaşi efervescenţă suntem cuprinşi acum aici. Mizăm pe astfel de expoziţii pentru a ne promova produsul şi brand-ul”, mai spune producătoarea.

Fabricat în Moldova 2014 cuprinde expoziții de produse şi servicii şi Concursul „Cele mai bune mărfuri din Republica Moldova”. De asemenea, ediția curentă a expoziției va găzdui un program amplu de afaceri, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte de actualitate atât pentru consumatori, cât și pentru producători. Standurile de produse şi servicii vor fi expuse până duminică. La expoziţie au fost invitaţi oameni de afaceri şi conducerea camerelor de comerţ din România, Austria, Armenia, Israel, Japonia şi Macedonia

Tăbliţele de la Popeasca

O expoziţie de lucrări ale meşterilor populari prezentată de Direcţia Cultură din Ştefan-Vodă atrage atenţia vizitatorilor sosiţi la „Fabricat în Moldova” cu câteva lucrări voluminoase ale meşterului popular Anton Port, fost profesor de matematică, de la Popeasca. O lucrare sculptată în lemn de nuc prezintă chipul poetului Mihai Eminescu sub care, cu caractere măşcate, apare enunţul: „Suntem români şi punctum”.

Nicolae Vulpe promovează gutuile

Nicolae Vulpe promovează gutuile

Involuntar ne trece prin minte că o asemenea lucrare nu ar fi fost acceptată la expoziţie în timpul guvernării comuniste.

„Avem trei scuturi, limba, demnitatea naţională şi credinţa. Aceste lucrări sunt doar o parte din cele pe care le-am putut aduce de acasă”, ne spune meşterul. Dacă la expoziţie i-ar fi fost oferit mai mult spaţiu şi ar fi fost voia sa, ar fi adus cea mai importantă lucrare – o bucată de lemn cu o lungime de patru metri şi o înălţime de 1,5 m, pe care a incrustat cele 12 strofe al poeziei „Limba Noastră” de Alexei Mateevici.

„Am decis să incrustez în lemn tot ce avem mai scump, să nu se uite, să nu se erodeze, să ne stea mereu în faţa ochilor”, spune meşterul. În vara anului curent, a deschis acasă un „muzeu al neamului”, ce abundă în lucrări din lemn pe care au fost sculptate poezii selectate de meşter: „Seara pe deal”, „Somnoroase păsărele” ş.a. Expoziţia „Fabricat în Moldova” a coincis cu ziua de naştere a meşterului care a împlinit 65 de ani şi a avut astfel un prilej dublu de a se bucura de aprecieri.

Premierul Iurie Leancă, prezent la inaugurarea expoziţiei, a declarat că scopul acestui eveniment este de a promova conceptul de calitate şi de competitivitate: „Produsele noastre, dacă nu vor corespunde acestor două criterii, nu-şi vor găsi nişa pe pieţele externe. Competitivitatea nu se oferă gratuit sau garantat, ci un element care se însuşeşte, se obţine şi se consolidează gradual. Vom asigura prin activitatea guvernului crearea condiţiilor necesare şi premiselor pentru ca producătorii noştri să poată investi bani ieftini pe termen lung pentru creşterea competitivităţii.”

Familia Hadârcă, sub aripile acvilei de Moldova

Familia Hadârcă, sub aripile acvilei de Moldova

Succes din faşă

Constantin Hadârcă, venit să promoveze serviciile pe care le oferă firma sa specializată în lucrări de construcţie şi confecţii metalice, şi-a reprezentat afacerea la expoziţie sub aripa unui vultur imens. O sculptură din fier care impresionează atât prin mărime, cât şi prin frumuseţe. Pe lângă lucrările în construcţie şi fierărie, tânărul şi-a descoperit pasiunea pentru sculptura din fier. Vulturul este cea de-a doua lucrare artistică din metal a tânărului, proiectată şi asamblată de el. Prima sculptură, un cap de lup, a donat-o liceului din Sângerei, unde şi-a făcut studiile.

Datorită tehnicii de lucru pe care o aplică în fier, tăierea cu plasmă, lucrările sale sunt deosebite faţă de cele din fier forjat de la noi din ţară, spune el, din care cauză nu duce lipsă de clienţi. Mai mult, nu reuşeşte să facă faţă comenzilor, astfel încât e nevoit să lucreze şi în zilele de sărbători. E mândru de succesul pe care l-a atins numai în doi ani de la fondarea afacerii.

Nina Rotaru, producătoarea prunelor în ciocolată

Nina Rotaru, producătoarea prunelor în ciocolată

Ne înăbuşă produsele importate

Ceva mai într-o parte, îi întâlnim pe reprezentanţii întreprinderii SRL „Delectar” din raionul Hânceşti. Întreprinderea şi-a început activitatea în sectorul agrar la începutul anului 2006, fiind deţinătoare a 250 ha, pe care cultivă migdale, gutui, pere şi pruni.

Chiar de la început, această companie a pus accent pe tehnologia de creştere ecologică, îndeplinind toate cerinţele standardelor internaţionale în domeniul calităţii şi siguranţei alimentare. Potrivit lui Nicolae Vulpe, cel care reprezintă întreprinderea la expoziţie, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă întreprinderea pe moment e legată de găsirea unor pieţe unde ar putea să-şi vândă marfa.

Din cele 25 de tone de gutui pe care le-au strâns anul acesta, n-au vândut măcar o tonă angro, reuşesc să vândă doar câte o sută-două de kg. Şi acesta se întâmplă, spune el, din cauza că fructele ecologice sunt uşor perisabile, dar şi pentru că piaţa noastră internă este supraîncărcată cu produse de import.

Astfel, spune el, nici magazinele din RM şi nici vânzătorii particulari de prin pieţe nu vor să le procure marfa, chiar dacă preţul unui kg de gutui crescute de ei este de 12 lei kg, iar a celor importate – de 40 lei. Au venit la expoziţie în speranţa să găsească piaţă de desfacere.

Svetlana Corobceanu, Nadea Roșcovanu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)