Extremiştii ameninţă cu violenţe de 1 decembrie

INTIMIDĂRI // „Nu transformaţi 1 decembrie în 7 aprilie”

Solicitarea a două grupuri de iniţiativă „Spirit românesc” şi „Deşteptarea”, alcătuite din elevi şi studenţi din Republica Moldova, de a organiza un marş în centrul capitalei de Ziua Naţională a Românei a declanşat reacţia violentă a 35 de organizaţii non-guvernamentale, mai mult sau mai puţin cunoscute în Republica Moldova. Reprezentanţii acestora susţin că se vor opune organizării marşului şi avertizează autorităţile că, în cazul în care nu vor anula manifestările, acestea pot degenera într-un nou „7 aprilie”.

„Vă rog, opriţi-i la Prut”

Asociaţia Obştească „Scutul moldovenesc”, Mişcarea de Tineret „Voievod”, Mişcarea Naţional-Democrată din Moldova, Congresul Popoarelor din Moldova, în total vreo 35 de organizaţii neguvernamentale, majoritatea filoruse,  formate din amatori de lupte marţiale, au lansat o declaraţie comună în acest sens. Nicolae Pascaru, liderul mişcării de tineret „Voievod” , susţine că tinerii care îşi propun să organizeze Marşul Unirii la Chişinău sunt reprezentanţi ai unor organizaţii „legionare”, „paramilitare”, „extremiste” din România. „Vă rog, opriţi-i la Prut. Noi nu avem nevoie de organizaţii paramilitare, extremiste în Moldova. Nu transformaţi această sărbătoare într-o provocare. Noi nu suntem agresivi, dar avem putere”, a avertizat Pascaru adresându-se unor tineri prezenţi la conferinţă – Serghei Laşcu şi V. Jereghi, lideri ai Mişcării Naţional-Creştine „Noua Dreaptă”, înregistrată în Republica Moldova.

Şi organizaţia respectivă a solicitat primăriei să organizeze un marş în aceeaşi zi între orele 14.30 şi 19.00, având punct de pornire scuarul Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, după care se vor deplasa de-a lungul bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt până în scuarul Teatrului de Operă şi Balet.

„Fasciştii nu au loc în oraşul nostru”

„Trimite-ţi oameni de cultură din România, numai nu legionari. Aceştia sperie copiii noştri scandând «Republica Moldova nu există», «Basarabia – pământ românesc».

Fiecare are dreptul la libera exprimare, dar să nu uităm că avem statul Republica Moldova pe care trebuie să-l construim împreună. Nu suntem numai o organizaţie, suntem mai multe, se aliniază toată federaţia de arte marţiale. Băieţi, liniştiţi-vă, noi vă rugăm, să nu se transforme 1 decembire în 7 aprilie”, a fost apelul pe o notă ridicată al lui Pascaru care, în timpul discursului, a început lovi cu palma în masă.

La câteva zile, Ruslan Popa, care s-a prezentat ca preşedinte al organizaţiei „Congresul Popoarelor Moldovei”, despre care nu se ştia nimic până nu de mult, a ieşit cu un mesaj similar în cadrul unei conferinţe de presă. „Susţinem cele 35 de organizaţii şi solicităm autorităţilor să oprească astfel de manifestări. Noi nu vom permite legionarilor să meargă pe străzile noastre. Fasciştii nu au loc în oraşul nostru, în republica noastră”, a spus Popa în limba rusă pe o notă la fel de ridicată.

„Suntem organizaţii de elevi şi studenţi”

Liderul organizaţiei „Spirit românesc”, Pavel Munteanu, a declarat pentru JURNAL că de Ziua Naţională a României şi-au propus să organizeze un marş din faţa Academiei de Ştiinţe a Moldovei până în scuarul Teatrului de Operă și Balet unde, la ora 17.00, participanţii vor întinde o horă a Unirii și vor putea asista la un concert cu ocazia sărbătorii, aşa cum au mai sărbătorit şi în anii precedenţi. „Suntem elevi şi studenţi din Republica Moldova. Am invitat doar trei persoane din România. Nu suntem o grupare extremistă, cu atât mai mult una paramilitară din România. Nu dorim să contestăm suveranitatea Republicii Moldova, ci doar să evocăm semnificaţia zilei de 1 Decembriei – ziua unităţii naţionale a tuturor românilor ”, a ţinut să precizeze Pavel.

La rândul său, Serghei Laşcu, liderul Mişcării Naţional-Creştine „Noua Dreaptă”, a respins acuzaţiile aduse de liderul organizaţiei „Voievod”: „Organizaţiile extremiste sunt în afara legii, în timp ce a noastră este înregistrată oficial în Republica Moldova. Împărtăşim valorile organizaţiei legionare „Arhanghelul Mihail”, înfiinţată în perioada interbelică în România. Unul din scopurile acesteia era lupta împotriva expansionismului comunist, dar nu am îmbrăcat uniforme militare şi nu am îndemnat la acţiuni de violenţă”. Laşcu a relevat că cel mult zece persoane vor veni din România să sărbătorească alături de ei această zi la Chişinău. „Vom participa la Marşul Unirii aproximativ 100 de tineri care împărtăşim aceleaşi valori. De obicei, scandăm  „Unitate naţională” sau „Trăiască, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, a mai spus Sergiu.

Poliţia nu va admite încălcări

După ce a organizat conferinţa de presă, liderii Organizaţiei internaţionale de lupte marţiale „Voievod” au solicitat Primăriei să organizeze în scuarul Teatrului de Operă şi Balet, în aceeaşi zi, pe 1 decembrie, „un show de lupte marţiale”.  „Li s-a permis să organizeze evenimentul până la ora 16.00. De la ora 17.00, acest spaţiu va fi ocupat de cei care şi-au propus să organizeze concertul, de grupele de iniţiativă „Spirit românesc” şi „Deşteptarea”, a declarat pentru JURNAL, Vasile Pascaru, angajat al Primăriei mun. Chişinău. Solicitaţi de JURNAL, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne au declarat că sunt la curent cu aceste declaraţii şi că nu vor admite încălcări ale ordinii publice.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.