Extraparlamentarii nu cedează

PERDANŢII // Deşi au obţinut scoruri ruşinoase, partidele extraparlamentare nu renunţă

În pofida numărului mare de concurenţi electorali înscrişi în buletinul de vot, alegătorii nu s-au pierdut cu firea şi au votat în special pentru partidele cu şanse reale de a ajunge în Parlament. Celelalte partide şi concurenţi electorali independenţi au acumulat împreună 7,7 %. Pentru unele formaţiuni politice nu au votat nici măcar membrii lor, iar 15 din cei 19 candidaţi independenţi nu au adunat nici măcar o sutime din voturile cetăţenilor.

Mai puţine voturi decât membri de partid

Din tabara celor care nu au trecut pragul electoral, Alianţa Moldova Noastră a obţinut cel mai mare scor – 2,1 %. Pe locul doi se situează Mişcarea Acţiunea Europeană cu 1,2 % din voturile alegătorilor. Pentru Partidul Umanist au votat 0,9 la sută din cetăţenii cu drept de vot, iar Partidul Social Democrat (liderul căruia se vedea deja prim-ministru – n.r.) şi Partidul Naţional Liberal au obţinut câte 0,6 % din voturile exprimate. Partidul lui Vladimir Ţurcan şi cel al lui Iurie Roşca s-au ales cu câte jumătate de procent, iar pentru Partidele „Patrioţii Moldovei”, Partidul Republican, Partidul Popular Republican, Partidul Conservator, Alianţa Verde, Partidul Romilor, Partidul Muncii şi Mişcarea „Ravnopravie” nu au votat nici măcar toţi membrii lor de partid. Formaţiunile s-au ales cu câte 0,1 %, ceea ce reprezintă aproximativ 1650 de voturi (precizăm că pentru a fi înregistrat, un partid trebuie să aibă minim 5000 de membri – n.r.). Cât priveşte candidaţii independenţi, cele mai multe voturi a adunat milionarul Gabriel Stati (0,5 %).

Noi reforme în MAE

Cu toate acestea, rezultatele alegerilor nu i-au descumpănit pe perdanţi. „Sigur, e un rezultat sub aşteptările noastre, dar vom continua să luptăm. Acum este momentul să analizăm greşelile noastre. În curând vom avea congresul partidului şi vom decide cum vom proceda mai departe. Nu e exclus să se facă schimbări şi la nivelul conducerii formaţiunii”, ne-a declarat prim-vicepreşedintele formaţiunii, Anatol Petrencu. Acesta susţine că s-a aşteptat că partidul va lua 4-5 %. Singura explicaţie pentru scorul mic obţinut este, în opinia lui Petrencu, faptul că în ultimele zile de campanie unii concurenţi electorali au împărţit produse alimentare şi bani alegătorilor.

Şelin nu se lasă păgubaş

Rezultatul mai mult decât modest obţinut de PSD, Victor Şelin, liderul formaţiunii, îl pune pe seama iresponsabilităţii populaţiei. „Aceste alegeri au demonstrat că cetăţenii sunt mai preocupaţi de lupta dintre anumite partide decât de progresul economic al statului”, crede cel care acum câteva săptămâni se vedea deja în funcţia de premier. Chiar dacă la aceste alegeri social-democraţii au obţinut de şase ori mai puţine voturi faţă de alegerile din 5 aprilie 2009 (0,6 % faţă de 3,7 % ), Şelin nu se lasă păgubaş. „Ne concentrăm pentru alegerile locale. Scopul nostru este să câştigăm în câteva localităţi în care timp de patru ani să implementăm reformele economice promise la aceste alegeri şi atunci populaţia va vedea că am avut dreptate”, ne dezvăluie planurile sale liderul PSD.

„Nu ne întristăm”

Preşedintei Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, scorul obţinut de partid (0,6 %) i se pare unul corect. „Nu ne întristăm. Adevărul e de partea noastră. Noi nu am cumpărat voturi cu bani sau cu orez şi săpun ca alţii. Vor mai trece câţiva ani şi alegătorii îşi vor da seama că mesajul pe care îl promovăm este unul corect”, afirmă Pavlicenco.

Liderul Partidului „Moldova Unită”, Vladimir Ţurcan bănuieşte că modestul rezultat de la alegeri este cauzat de accidentul rutier prin care politicianul a trecut cu o săptămână înainte de scrutin. „Ultima săptămână este foarte importantă, iar eu am lipsit”, explică Ţurcan care deja se pregăteşte de alegeri anticipate pentru că nu crede că noua criză politică generată de rezultatele alegerilor va putea fi depăşită în Parlament.

„Mai avem cărbune”

În schimb, fostul comunist Andrei Stratan, preşedintele Partidului Republican, crede că alianţa democrată va găsi cele câteva voturi de la comunişti necesare pentru a alege şeful statului. „Nouă nu ne pare rău că am participart la acest scrutin. Nu ne-am aşteptat să ajungem în Parlament. Scopul nostru a fost să ne facem văzuţi şi auziţi. În aceste alegeri am aruncat doar un cărbune, dar mai avem rezerve mari”, ne-a declarat Stratan.

Nici Partidul Popular Republican nu a ţintit la fotolii în Parlament. Liderul acestuia, Nicolae Andronic, afirmă că nu ar fi candidat dacă partidele din AIE s-ar fi ţinut de cuvânt şi ar fi îndeplinit cel puţin primele trei promisiuni făcute: „Moldova fără Voronin şi comunişti”, „Adevărul despre 7 aprilie”, „Falsificarea de către PCRM a alegerilor din 5 aprilie 2009”.  Referindu-se la scorul foarte mic obţinut, Andronic ne-a spus că urmează să discute cu colegii de partid dacă mai merită să participe pe viitor la alegeri.

Contactaţi de JURNAL, reprezentanţii Partidului Umanist au refuzat să comenteze scorul obţinut. Nici candidatul independent Gabriel Stati nu a fost de găsit pentru a se pronunţa pe marginea rezultatelor înregistrate.

Mariana Raţă