Explozia din sectorul Râșcani, Chișinău // Blocul de pe bulevardul Moscova 11/5 va fi reparat

Foto: Nadejda Roșcovanu

Clădirea de pe bulevardul Moscova, sectorul Râșcani, care a fost afectată în urma exploziei din 6 octombrie va fi reparată. În urma evaluărilor unei comisii de experți, care a examinat consecințele deflagrației, s-a constatat că blocul poate fi reconstruit, iar lucrările vor începe imediat după ce planșeul dintre etajele 13 și 14 vor fi demontate.

„Terenul a fost pregătit deja pentru demararea lucrărilor de reparație”, a anunțat viceprimarul capitalei Nistor Grozavu în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău.

„Duminică a lucrat un excavator și mai multe camioane la acest bloc, care au evacuat ruinele pentru demararea lucrărilor de restabilire a clădirii și instalării utilajului necesar, o macara și o pompă pentru beton”, a mai spus el.

„Mâine, 16 octombrie, încep lucrările de demontare a planșeului dintre etajele 13 și 14. După finalizarea acestor lucrări vor începe imediat lucrările de reparație a pereților exteriori și vor fi instalate planșee noi.”

Lucrările de reparație vor dura până la șase săptămâni. „Sunt doar patru planșee câte 20 de metri pătrați fiecare, cu grosimea de 16 centimetri. Lucru este migălos, dar nu este mult de lucru. Sperăm că în șase săptămâni să fie instalate planșeele”, a mai menționat Grozavu.

Ascensorul de pasageri va fi reparat până miercuri, 17 octombrie, pentru a facilita accesul la etajele superioare, însă liftul de mărfuri nu va fi supus reparației, deoarece prezintă risc. Pe parcursul următoarelor zile va fi restabilit și sistemul de încălzire în clădire.

În cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii funcționează un grup de experți. „A fost convocat un grup de specialişti în construcţii, care urmează să vină cu soluţii ce ţine de soarta clădirii de mai departe. Dar cu certitudine că, pe o perioadă încă nedeterminată, accesul cetăţenilor în apartamente va fi interzis”, a declarat reporterului JURNAL de Chișinău general-maiorul Mihail Harabagiu, şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

„S-au mai trasat sarcini ce ţin de întărirea balcoanelor şi a altor apartamente care urmează să fie examinate suplimentar. La fel, urmează examinarea de către autorităţile publice locale a prejudiciului material cauzat cetăţenilor în urma exploziei. Primarul a raportat că a fost format un grup de lucru care va vizita fiecare apartament să stea de vorbă cu fiecare cetăţean în parte.”

Amintim că pe 6 octombrie, în clădirea nr. 11/5 de pe bulevardul Moscovei din Chişinău a avut loc o deflagraţie. Explozia a distrus câteva apartamente. Doi bătrâni de 77 de ani, veniţi în R. Moldova din Israel ca să-şi vadă nepoata, o mamă de 30 de ani şi fiului ei de patru ani au decedat sub dărâmături.

Alte opt persoane au fost internate în spital cu diverse traumatisme, printre ei şi un salvator, rănit în timpul intervenţiilor de căutare a supravieţuitorilor.

Locuitorii au fost evacuaţi din clădirea avariată. Sute de salvatori, pompieri, poliţişti, psihologi au fost antrenaţi în operaţiunea de salvare şi deblocare a mamei, bătrânei şi copilului dispăruţi sub ruine.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)