Explicaţiile lui Bursuc i-au dat pe spate pe englezi

Mijlocașul celor de la Sf. Gheorghe, Iulian Bursuc, în vârstă de 35 de ani, a decis să-și încheie cariera de jucător după ce, în etapa trecută, l-a lovit cu pumnul pe arbitrul Ghenadie Sidenco. Pentru această faptă, Bursuc a fost suspendat doi ani din toate competiţiile organizate de FMF, iar clubul său a fost amendat cu 50 de mii de lei. Fostul mijlocaş al naţionalei Moldovei a spus că nu va ataca decizia Comitetului de disciplină, deoarece îşi încheie cariera de jucător.

„Ce rost are să atac decizia respectivă? Voi aştepta doi ani şi voi deveni antrenor”, a spus în replică Bursuc. Fotbalistul-boxer a menţionat că nu regretă că l-a lovit cu pumnul în figură pe arbitrul Sidenco, mai ales că voia de mult să-i pună la respect pe fluieraţi. „E ruşinos să te vadă tinerii într-o asemenea postură, dar aveam de mult probleme cu el (Sidenco n.r.), trebuia să fac ceva. Acum vreau să devin antrenor”, a spus după incident Iulian Bursuc.

Aceste explicaţii i-au dat pe spate pe englezii de la „The Guardian”. Astfel, dintr-un jucător cunoscut doar în Republica Moldova, Bursuc a devenit celebru în presa internaţională.

FC Dacia îi ia apărarea lui Bursuc

Pe site-ul oficial al FC Dacia a apărut un comunicat în care administraţia clubului îi ia apărarea fotbalistului. „Este oare corect să elimini un jucător pentru cuvinte necenzurate? Fiecare are părerea sa față de acest punct din regulament. Regulamentul prevede următoarele: dacă în timpul meciului jucătorii folosesc cuvinte (gesturi) necenzurate la adresa arbitrului, acesta trebuie să îi elimine! Anume la adresa arbitrilor, și nu de fiecare dată când jucătorii au explozii emotive în momente ordinare ale meciului.

Dacă urmăm exemplul arbitrului din Bălți, ar trebui în fiecare meci să eliminăm mai bine de jumătate din jucători. Să excludem cuvintele necenzurate în totalitate? E ireal! Fotbalul este un joc emotiv în care tot timpul vor fi cuvinte mai puțin frumoase”, se spune în comunicat.

„Îi mulţumim lui Bursic”

„Nu îl apărăm și nici nu suntem de părerea că Bursuc a procedat corect, însă Ghenadie Sidenco s-a folosit de poziția sa pentru a elimina jucătorul. Problema principală constă în faptul că regulile sunt interpretate. FC Dacia îi mulțumește lui Iulian Bursuc pentru timpul petrecut în echipă. Indiferent de situație, maestrul Bursuc ne rămâne prieten și poate conta oricând pe sprijinul nostru. Îi dorim lui Bursic (anume așa îi spun coechipierii) succes în cariera de antrenor care îl așteaptă”, scrie în comunicatul de presă.

(V.H.)