Experţii despre publicarea numărului de milionari de Fisc: „Un PR neinspirat pentru oamenii care nu pot ieşi din sărăcie”

Expert economic: „Creșterea numărului milionarilor duce la creștere sărăciei și a inegalității

 

Marți, 30 mai, Serviciul Fiscal de Stat a anunțat numărul milionarilor în lei înregistrați oficial în RM. În comparație cu anii trecuți, numărul acestora a crescut în timp ce republica se confruntă cu o criză profundă. Experții economici menționează că de fapt numărul milionarilor este cu mult mai mare, iar datele prezentate de Fisc nu reflectă situația reală.

Carolina Chirilescu

Conform Serviciului Fiscal de Stat (SFS), cel mai tânăr milionar din RM are 18 ani, iar cel mai învârstă – 89 de ani. „Numărul moldovenilor care au avut un salariu anual mai mare de 1 milion de lei este de 422 de persoane. În plan comparativ, numărul acestora a crescut cu 64 de persoane faţă de 2015, cu 108 persoane mai mult decât în 2014 sau cu 326 de persoane mai mult decât acum 10 ani”, a precizat Pușcuța, şeful SFS. În timp ce crește numărul milionarilor, RM se află la limita sărăciei. De la începutului anului 2017, au crescut tarifele la energie electrică, gaze naturale, produse alimentare ș.a. Potrivit estimărilor economiștilor, cetăţenii Republicii Moldova au sărăcit cu 30% în raport cu începutul anului curent. Dacă până în prezent, 2/3 din cetăţenii Republicii Moldova trăiau la limita sărăciei, acum aceştia constituie 4/5.

Expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță a declarat pentru ziarul nostru că cifrele oficiale prezentate de către Serviciul Fiscal de Stat nu reflectă situația reală. „În opinia mea, numărul milionarilor este cu mult mai mare. Nu este corect să dăm numărul milionarilor la veniturile declarate, dar la proprietăți. Administrarea fiscală a lucrat foarte prost până acum, de aceea avem un grup de oameni care se eschivează de la achitarea impozitelor. Trebuie aplicată metoda indirectă de impozitare, în caz că nu-l prinzi la declararea veniturilor, atunci să-l poți impozita la declararea cheltuielilor. Această inițiativă există de prin 2011, sperăm să dea roade”, menționează Ioniță.

„Am dori să știm milionarii nu în lei, ci în dolari”

Tatiana Lariușin, expert economic IDIS Viitorul, consideră de asemenea că numărul milionarilor înregistrați oficial prezentați de Fisc nu este real. Astfel, Fiscul arată că cei mai mulți milionari activează în domeniul comerțului – circa 80 de persoane. Pe locul doi în topul activităților care generează venituri de milioane moldovenilor sunt activitățile financiare – 72 de persoane. Lariușin a menționat că s-a creat un model pentru un grup îngust, care controlează prin monopolizarea piețelor din RM fluxurile financiare din care profită. Conform datelor oferite de Fisc, numărul milionarilor a crescut anume în domeniul afacerilor. „Creșterea numărului milionarilor duce la creștere sărăciei și a inegalității. Este o creștere fără dezvoltare și doar în interesul unui anumit grup de persoane. Am dori să știm milionarii nu în lei, ci în dolari, și ar trebui să mergem în profunzime să aflăm de ce cresc averile lor, dar nu pensiile bătrânilor”, punctează Lariușin.

„Un PR neinspirat pentru oamenii care nu pot ieşi din sărăcie”

În acest an Fiscul a prezentat și o hartă a persoanelor fizice cu venituri anuale mai mari de un milion de lei, conform domiciliului lor. Circa 85% din milionari locuiesc în Chișinău, după care urmează Bălțiul, cu opt milionari, Orheiul cu șase și Anenii Noi, Hâncești și Ialoveni, cu câte patru. Din zone ca UTA Găgăuză, raioanele Nisporeni, Glodeni și altele nici o persoană nu a prezentat venituri de peste un milion de lei, lucru inadmisibil, spune Veaceslav Ioniță. „Nu este posibil ca într-un raion să nu existe niciun milionar. Cunosc mulți agenți economici la sud care au proprietăți și care au și venituri substanțiale, dar ca și în majoritatea cazurilor veniturile lor nu sunt declarate”, spune Ioniță.

Știrea despre creșterea numărului milionarilor în RM a fost difuzată intens de toată mass-media, experții economici considerând acest lucru o mişcare nepotrivită a guvernării. „Consider neinspirat acest PR, mai ales pentru oamenii care nu pot ieşi din sărăcie”, adaugă expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)