Expert în şantaj la vârsta de 17 ani

Un elev din Chişinău a fost reţinut de poliţie fiind bănuit că îşi terorizează, timp de mai multe luni, colegii. El le cerea bani pentru a-i ajuta să scape de necazurile cu poliţia.

Adolescentul activa împreună cu alţi trei camarazi, studenţi la universităţile din capitală. Aceştia au format un grup specializat în santaj şi estorcare de bani.

Fiecare membru al grupării avea rolul său bine determinat. Îşi vânau prada timp de câteva zile, după care o ademeneau cerându-i mici favoruri, iar ulterior îi cereau mii de dolari.

Iniţial, elevul, organizatorul grupării şi iniţiatorul planului, se apropia de unul din semenii săi şi îl ruga să transmită un pachet oricărui alt coleg, motivând că destinatarul îşi aşteaptă coletul. Imediat ce lua în mână sacoşa în care erau plasate substanţe narcotice, victima era reţinută de trei tineri ce se prezentau drept ofiţeri de poliţie. Imitând o legitimaţie de poliţist, suspecţii se legitimau, confiscau pachetul, iar victimei îi spuneau că, în timp limitat, va fi reţinut şi cercetat penal pentru păstrare şi comercializare de droguri, fapt pentru care va sta mulţi ani la puşcărie.

Aici, intervenea colegul, cel care i-a întins păgubaşului cursa. Capul grupării susţinea că poate interveni pe lângă pseudopoliţişti şi i-ar putea influenţa, astfel încât victima să scape de închisoare. Însă, pentru acest serviciu, solicita circa 4.000 de dolari.
Elevul inventiv care şantaja şi estorca bani de la semenii săi a fost reţinut în flagrant în sectorul Botanica al capitalei. Alţi doi complici ai săi au fost reţinuţi la domiciliile din Chişinău, iar cel de-al patrulea suspect a fost prins de poliţie în apropiere de frontiera Republicii Moldova cu Ucraina, în momentul în care încerca să fugă peste hotare.

Menţionămc că băiatul, capul grupării, deşi are 17 ani, are un cazier bogat, fiind anterior judecat pentru săvârşirea unui jaf armat. El îşi racola potenţialii clienţi din liceele şi şcolile din Chişinău, persoane mai înstărite, care erau uşor de ademenit şi de ameninţat cu răfuiala fizică sau chiar cu moartea.

Actualmente, cei patru inşi sunt arestaţi şi cercetaţi în cadrul unei cauze penale, iniţiate în baza articolului 189, alineatul 5, Codul Penal al Republici Moldova „Şantajul”. Dacă instanţa de judecată îi va găsi vinovaţi, atunci aceştia riscă să fie pedepsiţi cu închisoare pentru un termen de la 9 la 13 ani.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)