Expert: Evgheni Şevciuk, identificat cu „schimbarea”

Viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Eugen Carpov, a declarat pentru JURNAL că, deşi Chişinăul nu recunoaşte alegerile din rmn, acesta va continua dialogul cu liderii de la Tiraspol. Eugen Carpov a menţionat că speră foarte mult că Evgheni Şevciuk va avea suficientă voinţă pentru a iniţia un dialog mai calitativ cu Chişinăul.

Eugen Carpov a declarat că, în acei 20 de ani cât lider al rmn a fost Igor Smirnov, procesul de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean a fost dificil. „După aşa-zisul scrutin, avem o persoană mai tânără care reprezintă o altă generaţie. Sperăm foarte mult că vom stabili contacte constructive cu cel care va fi desemnat să discute cu autorităţile de la Chişinău”, a specificat Carpov.

Analistul politic Oazu Nantoi ne-a spus că Evgheni Şevciuk ar putea accepta o ameliorare a comunicării dintre ambele maluri ale Nistrului, dar nu trebuie să ne aşteptăm la o sinceritate a acestuia în relaţia cu Chişinăul din moment ce a jurat credinţă Rusiei.

Analistul politic Oazu Nantoi ne-a relatat că Evgheni Şevciuk a luat majoritatea voturilor deoarece locuitorii îl asociază cu schimbarea. „Anatoli Kaminski nu este identificat cu schimbarea deoarece este evident că el este păpuşa companiei Sheriff. Evgheni Şevciuk încă în 2006 şi-a declarat ambiţiile proprezidenţiale, când l-a criticat deschis pe Igor Smirnov, acuzându-l de corupţie. Acum, rămâne întrebarea deschisă – ce înţelegeri anterioare au existat între Kremlin şi Kaminski şi cum se va comporta Kremlinul în raport cu noile realităţi din stânga Nistrului”, a relatat analistul.

Totodată, Oazu Nantoi subliniază că interesele Federaţiei Ruse în regiune sunt formulate în aşa-numitul memorandum Kozak. „Rolul lui Evgheni Şevciuk nu poate fi determinant deoarece memorandumul Kozak a fost parafat de Vladimir Voronin”.

Politologul Ernest Vardanian crede că, chiar dacă Şevciuk va merge spre anumite schimbări în rmn şi în relaţia cu autorităţile constituţionale de la Chişinău, aceste schimbări nu vor fi în detrimentul intereselor Federaţiei Ruse în regiune.

Politologul Ernest Vardanian a subliniat că şi în regiunea separatistă Abhazia, şi în Osetia de Sud candidaţii susţinuţi oficial de Kremlin au suferit înfrângere, însă acest fapt nu a determinat reglementarea conflictelor îngheţate.

Totodată, politologul ne-a spus că îl cunoaşte personal pe Evgheni Şevciuk şi că acesta poate să aibă un mesaj interesant pentru Republica Moldova. „Pot să spun că este un politician bine instruit, tânăr, ambiţios, puţin capricios, dar este gata să vorbească cu oamenii, ştie ce să le spună. Sunt absolut convins că Şevciuk este gata pentru un dialog mai sincer, mai flexibil cu autorităţile constituţionale din RM. Dar, în acest sens, şi Chişinăul trebuie să fie mai flexibil”, a accentuat politologul.

Expertul IDIS „Viitorul”, Cornel Ciurea, consideră că, în ultimul an, cea mai indicată persoană pentru dialog s-a dovedit a fi Igor Smirnov, deoarece a fost în conflict cu Moscova, iar ceilalţi candidaţi au confirmat că nu vor renunţa la independenţa Transnistriei. „Kaminski a fost doar o piesă, deloc importantă, într-un joc mare pe care Rusia îl face pe întreg spaţiul post-sovietic. Am senzaţia că, în ultima perioadă, cea mai indicată persoană pentru discuţii cu RM a fost Igor Smirnov”, a opinat Ciurea.

Vadim VASILIU 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)