Expert european despre perspectiva de aderare a RM, Georgiei şi Ucrainei la UE: „Pentru acestea, ar fi mai indicat statutul de stat-tampon. UE nu poate trasa linii roşii pe care nu este pregătită să le apere”

Foto: reuters.com

„Pentru Georgia, Ucraina şi Moldova, scopul ar trebui să fie promovarea stabilităţii şi predictibilităţii guvernelor. Pentru următorii câţiva ani, UE ar trebui să privească aceste state mai curând ca state-tampon independente decât ca state membre în aşteptare. Va fi foarte important să nu se deseneze linii roşii pe care UE nu este pregătită să le apere”, a menţionat expertul în politica externă a UE Mark Leonard, co-fondator al Consiliului European de Relaţii Internaţionale, într-un articol publicat în Berlin Policy Journal.
Amintim că parlamentele Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei solicită Parlamentului European să adopte o Rezoluție pentru deschiderea perspectivei de aderare privind cele trei țări asociate în conformitate cu Articolul 49 al Tratatului Uniunii Europene. Declarația comună a fost semnată de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, omologul său georgian Irakli Kobakhidze și Andriy Parubiy, președintele Radei Supreme. Parlamentul European este îndemnat să adopte o Rezoluție înainte de Summitul Parteneriatului Estic.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)