Experimentul „Shor”

Picture 018

Ilan Shor a obţinut o performanţă fără precedent în istoria R. Moldova. El a ajuns din detenţie primar într-un timp record, de trei săptămâni. Procurorii susţin că victoria în alegeri la Orhei nu-l scuteşte pe Shor de dosarul penal în cazul BEM. Psihanalistul Ion Moldovanu consideră că este explicabil fenomenul alegerii persoanelor anchetate penal în funcţii de răspundere de către cetăţenii R. Moldova. Oamenii s-au obişnuit cu ideea că guvernanţii fură. Fenomenul devine normalitate. Hoţii sunt asociaţi cu întreprinzătorii. Oamenii îi votează din disperare.

Shor le-a promis orheienilor marea şi sarea: maxi-taxi gratuite, compensaţii la taxele comunale, un oraş european şi… majorări la pensii. Electoratul a avut parte de concerte cu artişti de fiţe din Federaţia Rusă (ceea ce reprezintă o încălcare a Codului Electoral), cu focuri de artificii „de care n-a mai văzut Orheiul şi nici Chişinăul”. Orheienii au primit donaţii de sute de mii de lei, mobilier şi multe alte daruri. Majoritatea acestor bunuri au fost împărţite nu de Mişcarea social-politică „Ravnopravie”, care l-a propus la funcţia de primar pe Shor, ci de FC Milsami Orhei, al cărei patron este acesta. Contracandidaţii lui Shor consideră că acesta a câştigat primăria prin populism şi coruperea alegătorilor.

Resuscitarea cu bani a mişcării „Ravnopravie”

Ilan Shor a câştigat fotoliul de primar al orașului Orhei cu 62 la sută din voturi. Potrivit liberal-democratului Iurie Siloci, Orheiul reprezintă o „victimă” pe linia de tragere a „artileriei grea” folosită în campania electorală de Shor. „Votul de la Orhei este un rezultat al manipulării şi al cumpărării directe şi indirecte a electoratului. Shor a putut să-şi permită acţiuni pe care noi, ceilalţi candidaţi luaţi împreună, nu le-am fi putut realiza. El a impresionat oamenii cu bani. A organizat un concert cu participarea unor artişti din străinătate, pe care le oferea din partea FC Milsami, dar evident era o acţiune electorală. Au fost focuri de artificii cum n-a mai văzut Orheiul. Nu vă imaginaţi ce undă de şoc era. Oamenii au căutat alternativă pentru PLDM, PDM, imaginea cărora a fost grav afectată de jaful din sistemul bancar. Până la urmă, alternativa a venit din Rusia”, a spus vădit supărat Siloci.

Ion Şiman, consilier din partea Partidului Socialiştilor, susţine că nu-l miră că Shor a câştigat alegerile, l-a mirat însă lipsa de reacţie din partea autorităţilor. „M-a mirat că el a împărţit bani în stânga şi în dreapta electoratului, a organizat banchete, a promis lucruri pe care nu le poate realiza un primar, PLDM şi PDM însă n-au întreprins nimic. Am călătorit mult în Europa. Acolo democraţia înseamnă respectarea întru totul a legii”, a punctat Şiman.

„A fost un experiment!”

Şi Vitalie Colun, fostul primar de Orhei, contracandidatul în alegeri al lui Shor, este de părere că în urbea de pe Răut s-a făcut „un experiment”. S-a mers pe ideea că, în R. Moldova, poate fi rezolvată cu bani orice problemă. „Oraşul Orhei este inima Moldovei, aici a început mişcarea naţională. O mişcare politică precum „Ravnopravie”, care n-ar fi câştigat niciodată alegerile la Orhei, a învins totuşi. Astfel de acţiuni, de cumpărare a electoratului cu bani şi promisiuni goale, pot fi utilizate pe viitor la nivel naţional. În viziunea mea, alegerea lui Shor este un experiment al forţelor care vor să deturneze cursul european al RM”, a mai spus fostul primar.

Shor, primar!

Un concert de 45 de minute al cântăreţului rus Filip Kirkorov, care a cântat la Orhei, costă peste 100 de mii de euro. Jasmin, soţia lui Ilan Shor, potrivit presei din Rusia, percepe o taxă ce variază între 20 şi 40 mii de euro, adică cel puţin 400 mii de lei. Ilan Shor este directorul „Dufremol”, companie care închiriază cele mai mari spații în aeroport, asigurând 60% din veniturile non-aeronautice ale aeroportului. Iar din toamna anului trecut, face parte din Consiliul de Administrare al Aeroportului Internațional Chișinău, oferit în concesiune companiei ruseşti „Avia Invest”. În calitate de primar, el va beneficia de un salariu de circa 120 mii de lei anual.

Poliţia investighează doar distribuirea pungilor

Cornelia Călin, analist financiar al efortului de monitorizare al „Promo Lex”, a declarat că observatorii acestei organizaţii au sesizat cinci cazuri de corupere a alegătorilor de către reprezentanţii lui Ilan Shor, printre care loteria organizată de FC Milsami la care au fost oferite televizoare, o bicicletă, băuturi etc. La acest eveniment au fost prezenţi reprezentanţii lui Shor, care veneau cu îndemnuri de a-l vota pe acesta. Din partea mişcării „Ravnopravie” au fost dăruite computere liceului din localitate şi mobilier pentru grădiniţă. Cu toate acestea, poliţia din Orhei a documentat un singur caz, doar cel de oferire a sacoşelor cu detergenţi. Inspectoratul de poliţie Orhei ne-a informat că a iniţiat un proces penal pe faptul distribuirii pungilor cu simbolica electorală a Mişcării „Ravnopravie” şi în 30 de zile vor decide „dacă va fi sau nu pornită urmărirea penală”. În ce priveşte celelalte acţiuni, concertul cu participarea interpreţilor ruşi, Alexandru Borodatîi, şeful adjunct al secţiei de urmărire penală, a spus că acesta a fost organizat de FC Milsami şi chiar dacă a fost prezent Shor, nu au fost făcute îndemnuri de a-l vota.

Învinuit de o crimă gravă

Şefului Procuraturii Anticorupţie, Eduard Harunjan, a declarat că victoria în alegeri la Orhei nu-l scuteşte pe Shor de dosarul penal în cazul BEM. „Ilan Shor are statutul de învinuit pentru o infracţiune foarte serioasă şi acest statut nu va fi schimbat pentru că, între timp, a devenit primarul orașului Orhei”, a declarat Harunjan, citat de anticorupţie.md.
Amintim că Ilan Shor este învinuit în dosarul jafului de 13,5 miliarde de lei comis prin intermediul Băncii de Economii, Unibank şi Banca Socială. Shor este învinuit de abuz de putere şi încălcarea regulilor de creditare în perioada în care deţinea funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie de la BEM. Raportul companiei „Kroll Associates UK Limited” , a constatat că cele trei bănci au efectuat o serie de tranzacţii prin intermediul unor firme afiliate „grupului Shor” şi a mai multor companii off-shore, înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong. În perioada 24-26 noiembrie 2014, Banca Socială a transferat către cinci companii necunoscute din R. Moldova 13,5 miliarde de lei. Ulterior, aceste firme au transmis banii pe conturi letoniene ale unor companii off-shore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong, patronii cărora nu se cunosc. În raport se menționează că prin intermediul acestor tranzacţii s-a urmărit beneficiul firmelor asociate „grupului Shor”, în detrimentul celor trei bănci.

La 6 mai, Ilan Shor a fost reţinut de CNA şi plasat în arest la domiciliu. La 22 mai, Judecătoria Buiucani a decis să anuleze interdicţia de a părăsi domiciliul şi să decidă cercetarea lui Ilan Shor sub control judiciar. Avocaţii lui Shor au solicitat eliberarea lui pe motiv că acesta doreşte să participe la alegeri. După ce a fost eliberat, Shor a emis o declaraţie în care lasă să se înţeleagă că nu lui îi revine rolul principal în „jaful secolului”.

Investigaţie neîncheiată

După finalizarea raportului „Kroll”, guvernatorul BNM Dorin Drăguţan a anunţat că în luna mai va fi anunţată o nouă licitaţie în cadrul căreia va fi selectată compania care urma să continue investigaţiile. Detectivii noii companii trebuia să identifice fondurile deturnate, beneficiarii finali ai acestor fonduri şi, cel mai important lucru, urmau să întreprindă măsurile necesare pentru recuperarea fondurilor deturnate.
Până la momentul actual, această companie încă nu a fost selectată.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu