Experiența cu „Work and Travel” schimbă vieți

poza articol lui Ngue

Programul „Work and Travel” permite studenților din diferite țări, printre care și Republica Moldova, să călătorească și să muncească într-o țară înalt dezvoltată ca SUA. La program sunt eligibili stundenții înscriși la studii superioare cu vârsta între 18 și 30 de ani. Acest program oferă o posibilitate extraordinară de a cunoaște cultura, destinaţiile turistice şi modul de viață al cetăţenilor SUA. Încât experiența cu “Work and Travel” îţi poate schimba viaţa.

Inițial, acest program avea ca țară de destinație Statele Unite ale Americii (SUA). Ulterior însă acest program s-a extins și azi studenții din Moldova pot merge pentru muncă și călătorii și în alte țări dezvoltate, cum ar fi Franța, Grecia, Marea Britanie etc. Totuși țara de preferință în acest program este SUA, unde merg mai mult de 90% din studenții care participă la acest program. În afară de Republica Moldova, în SUA vin tineri din România, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Polonia etc.

De obicei, este vorba despre o muncă necalificată, astfel nu se cere să fie o pregătire special într-un domeniu anumit, pentru a merge în SUA cu Work and Travel. Se cere un anumit nivel de cunoaștere a limbii engleze. Sunt diferite modalități de a participa la acest program, o modalitate este de a alege locul de muncă încă din Moldova, prin agențiile care se ocupă cu aceste programe. De cele mai multe ori, aceste agenții au liste cu diferite locuri de muncă, în care se indică în ce constă lucrul și care va fi salariul (de obicei pe oră).

O altă modalitate este de a merge în SUA și de a-şi găsi de sine stătător un loc de muncă – această modalitate este mai ieftină pentru student, dar mai riscantă. Acest tip de participare îl aleg mai degrabă studenții care participă al doilea sau al treilea an în program și şi-au creat deja legături bune cu angajatori din SUA.

Acest program oferă o posibilitate extraordinară de a cunoaște cultura și modul de viață în SUA. Însăși oportunitatea de a merge în SUA este în sine foarte bună. Deoarece țările care trimit studenți sunt mai sărace, majoritatea studenților nu își permit să călătorească pe bani proprii nici măcar în Europa, cu atât mai mult nu și-ar permite să meargă în SUA. Acest program însă oferă această șansă. SUA este o țară foarte diversă și cu locuri foarte frumoase de vizitat, cunoscute de întreaga lume – de exemplu, cascada Niagara, Grand Canyon, Statuia Libertății etc. Vizitând aceste locuri, te îndrăgostești de frumusețea SUA și simți cum fericirea te copleșește.

În plus, participând la acest program, ai posibilitatea de a câștiga o sumă de bani, pe care nu ai putea să o câștigi niciodată fiind student în Republica Moldova sau în oricare altă țară care trimite studenți. Această sumă de bani este suficientă ca studentul să se întrețină de sine stătător tot anul de studii care urmează. Unii își cumpără aparate tehnice (calculatoare, aparate de fotografiat, telefoane mobile etc.) care sunt de o calitate bună și mai ieftine în SUA. Alții își cumpără haine de calitate, care iarăși sunt mai ieftine și mai bune decât în R. Moldova. Unii studenți chiar au reușit să facă bani pentru o mașină și acum pot merge la universitate cu propria mașină, ceea ce nu este atât de real în Moldova ca în SUA.

O altă oportunitate este posibilitatea de a cunoaște o țară multinațională, așa cum este SUA. Este un exemplu de respect și toleranță față de alte popoare. Oferă ocazia de a învăța diferite tradiții, obiceiuri, limbi, valori etc. Și desigur să-ți creezi buni prieteni și să-ți perfecţionezi limba engleză.

Andrei Eșanu, participant la program în 2009, ca student după anul 4, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Republica Moldova, ne-a împărtăşit impresiile sale: „Pe scurt, am devenit mai matur. Multe lucruri mi s-au întâmplat pentru prima dată. Pentru prima dată am fost trei luni departe de casă, pentru prima dată în SUA, pentru prima dată am zburat cu avionul, pentru prima dată am văzut oceanul, pentru prima dată mi-am făcut prieteni din alte țări, pentru prima dată m-am împrietenit cu polonezi, chinezi, americani etc. Pentru prima dată m-am întreținut un an întreg fără să cer bani de la părinți, pentru prima dată mi-am cumpărat calculator, pentru prima dată am fost la monumentul lui Washington în Washington DC. Și încă multe altele au fost pentru prima dată, care m-au făcut să devin mai matur, mai responsabil, mai liber și mai fericit.”

Nguyen Thi Hue, stagiară, Universitatea de Stat din Moldova, anul II

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)