Experiența, cea mai importantă răsplată a muncii

foto central.arhiva personalaIulia Brad: „Trebuie să investești în tine pentru a obține ceva”

Este o fată ambițioasă, își face studiile la USM, e în anul 3 la Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării. Pentru tânăra activă, care se implică în viața socială și implementează proiecte, vorbește fluent limbile franceză și engleză, studiile la facultate sunt prioritare. Mai e prezentatoare de emisiune, profesoară de dicție și un exemplu pentru sora mai mică.

Iulia a fost prezentatoarea unui video blog unde puteai afla noutăți despre gadgeturi și IT. Conexiunile cu alte persoane și participarea activă în viața socială au fost principalele motive care au convins echipa unei companii ce prestează servicii de internet să o invite pe Iulia pentru a modera o emisiune.

Fii cât mai bun și vei fi căutat!

O prietenă a recomandat-o ca persoană potrivită pentru postul de prezentatoare. „Colaborarea noastră a început printr-un Tag pe Facebook. Ei m-au găsit, am mers să dau probe și imediat acceptată”, povestește tânăra. Proiectul a fost lansat în anul 2013 și a durat patru luni, fiind realzate 51 de episoade. Odată cu expirarea contractului, acceptă să ofere lecții de dicție pentru una din prezentatoarele din acea echipă.

Fondatoare și vicepreședintă a unui ONG pentru dezvoltarea multilaterală a tinerilor, încă din anul zero de facultate, a mai făcut un an de facultate la Arte Frumoase în cadrul aceleiași universități.

„Îmi place cuvântul Merit”

Admisă în anul zero la USM, află că în fiecare an se acordă premiul pentru cei mai buni studenți din Moldova. „Într-un monolog interior mi-am zis: Iulia, trebuie să câștigi această bursă!”, afirmă ea. Și-a fixat scopul să obțină bursa, prin muncă, chiar nesomn. „Drumul până la momentul când am fost anunțată că sunt printre cei mai buni studenți ai anului a fost anevoios, în sensul bun al cuvântului. Era o permanentă investiție de timp, forțe și resurse în mine, pentru că de fapt cea mai bună investiție e cea pentru creşterea ta”, relatează Iulia. A dezvoltat ONG-ul pe care l-a fondat în 2011, a obținut multiple diplome și a călătorit în numeroase țări unde a realizat proiecte.

„Orice s-ar întâmpla în viața mea – de bine sau, mai ales, de rău, mereu îmi spun că va fi bine. Secretul-cheie este în atitudine”, explică aceasta. Concursul „Bursa de Merit” presupune două etape, prima este cea a dosarului, urmată de un test de cultură generală. „Sfârșitul încununează opera, și dacă Bursa de Merit 2013 a fost opera, atunci momentul când mi s-a spus că am câștigat a încununat-o. Am început să plâng”, adaugă ea. Banii nu au fost principalul obiectiv al Iuliei când a făcut pașii spre câștigarea premiului. „Pentru mine contează denumirea acestui premiu, cuvântul Merit. Fără modestie o spun, chiar cred că Merit această bursă”, punctează domnișoara.

„Nu pot să las pământul acesta”

Convinsă că în Moldova ai posibilitatea să te afirmi și să realizezi multe, ea o să plece peste hotare doar pentru a-și face studiile. „O să plec doar pentru a studia, să călătoresc și să iau practici bune de acolo. O să prind experiență, îmi voi perfecționa limba franceză și engleză”, spune Iulia. Își dorește să revină acasă cu ceva nou. „Vreau să aduc lucruri bune de acolo, să mă valorific și să fiu o sursă de idei când revin Moldova”, adaugă ambiţios Iulia.

Suma de bani acordată de organizatori va fi investită în continuarea studiilor de masterat pe care urmează să le facă în Franța.

Iulia Brad continuă să fie activă și vrea să obțină noi succese. „Vor fi și alte proiecte, cu siguranță!”, declară, plină de entuziasm, tânăra.

Victor Zaharia

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)