Există oare o alternativă dolarului?

În ultimele luni, băncile centrale din Japonia, China, Coreea de Sud au luat măsuri pentru a stabiliza creşterea valutelor naţionale.

În noiembrie 2010, a devenit cunoscută intenţia Rezervei Federative din SUA de a cumpăra obligaţiuni guvernamentale în valoare de 600 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă o eventuală slăbire a dolarului. Cum să păstrăm banii noștri în condiţii de război valutar? Există oare o alternativă dolarului?

 

Denis Bolbocean, managerul partenerului oficial al ALPARI în Chişinău, şi-a expus viziunea sa asupra acestei situaţii.

 

Despre războaiele valutare

– Ce părere aveţi despre ameninţările războaielor valutare? Cine le dezlănţuie şi de ce?

Esenţa aşa-numitelor războaie valutare este că ţările orientate spre export sunt cointeresate de a avea o rată scăzută a monedei naţionale.

De exemplu: în Germania se produc automobile „Mercedes”, preţul cărora este de 100 mii de euro. Dacă în SUA, un euro costă 1.4 dolari, un asemenea automobil va costa 140 mii de dolari.

Dacă însă cursul euro va scădea la 1.3 dolari, acelaşi automobil în SUA va costa 130 mii de dolari, adică în SUA aceste automobile se vor ieftini şi vor fi cumpărate mai mult. Producătorii germani, spre deosebire de cei americani, vor fi foarte mulţumiţi.

Dacă una din ţări îşi devalorizează valuta sa, în timp ce alte ţări îşi menţin monedele lor naţionale la un nivel stabil, această ţară ar putea obţine un avantaj important sub formă de creştere a exportului său, dar războaiele valutare înseamnă că multe ţări încearcă să facă aceasta pe rând.

Despre dolarul american

–    Rezerva federativă a SUA nu imprimă bani. Banii sunt imprimaţi în momentul eliberării unor împrumuturi de către băncile comerciale sub formă de credite. De exemplu: eu am depus în bancă 100 de dolari, 10 dintre aceştia au fost rezervaţi de bancă şi 90 au fost creditaţi altei persoane. Ca rezultat, am 100 de dolari, iar persoana care a contractat creditul are 90 de dolari. În total: 190 de dolari. Astfel, banca care a acordat creditul a creat bani noi.

Acest concept se numeşte bază monetară. Altfel spus, banii pe care băncile comerciale îi păstrează în Banca Naţională. Această bază poate fi mărită, însă, până când mijloacele băneşti nu au ajuns în afaceri, până când banca nu a acordat credit, nu vor fi mai mulţi bani în circulație. Aceasta şi este situaţia actuală în SUA.

Actualmente, puteţi auzi frecvent că dolarul SUA este doar o simplă  hârtie care nu se bazează pe nimic. De fapt, de la începutul anilor 70 al secolului trecut, orice valută din lume este doar o bucată de hârtie, ținând cont de valorile materiale. Astăzi, oricare valută naţională în general se bazează pe abilitatea statului, care a emis această valută, de a  percepe impozite, şi pe încrederea altor state în el.

–                    Credeţi că SUA sunt responsabile de politica monetară pe care o promovează?

Din punct de vedere al pieţei, cele mai de încredere active sunt hârtiile de valoare guvernamentale din SUA, unde China, Rusia dar şi întreaga lume își păstrează majoritatea rezervelor valutare. Prin urmare, mai multă încredere decât încrederea în politica monetară a autorităţilor americane nu o are nimeni. Puteţi avea sau nu încredere în SUA, dar întrebarea este următoarea: pentru cine votează banii? Banii serioşi   contează pe dolar.

Despre economii

– Are sens să investim banii în aur?

De aproape un deceniu, observăm o creştere constantă a aurului. Dar nu există un activ care creşte tot timpul şi, peste un an-doi, s-ar putea produce o cădere. De exemplu, în 1980, aurul atingea valoarea de aproximativ 800 dolari pentru o uncie troy, după zece ani valora 250 de dolari, adică a căzut mai mult de trei ori. Acum preţul aurului este nominal mai scump decât în 1980, dar dacă calculăm costul lui ţinând cont de inflaţie, oamenii care au cumpărat aur acum 30 de ani sunt încă în pierdere.

– Atunci, în ce valută să ne păstrăm banii?

Cel mai bine este să păstrăm banii în mai multe valute în care avem încredere.

– Oamenii încearcă să scape de dolari pentru a cumpăra euro şi invers. Ar trebui să facem acest lucru?

Când acest lucru este făcut de amatori, adesea aceştia pierd. Dacă cineva păstrează banii numai într-o valută, cu siguranţă va avea emoţii, observând căderea ei. Dacă însă vom împărţi economiile noastre în diferite valute, nu ne vom îngrijora de oscilaţiile lor.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)