„Exemplul” dat de un poliţist

untitled

Alexandru Tihon

Vladimir Caramuşca a bătut în prezenţa colegilor de clasă un băiat nevinovat, în vârstă de 12 ani, „ca să fie de învăţătură pentru alţi colegi care-i vor ofensa odrasla”

Dosarul poliţistului care a bătut cu bestialitate un băiat în vârstă de 12 ani în incinta Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din capitală a fost scos de sub urmărire penală, fiind protejat de procurori. Afirmaţia îi aparţine avocatei Ana Ursachi, care a spus într-o conferinţă de presă că „am ajuns să avem cauze nepedepsite de tortură în rândul minorilor”. Tatăl copilului, Constantin Tihon, este indignat de faptul că băiatul său a fost maltratat pe nedrept, iar Vladimir Caramuşca, locotenent-colonel la Inspectoratul Naţional de Patrulare, a activat în perioada anchetării cazului, iar din 14 august curent acesta este scos de sub învinuire penală. JURNAL nu a reuşit să ia legătura cu învinuitul.

Incidentul a avut loc pe data de 24 martie curent, cu zece minute înainte de începerea orelor. Elevul Alexandru Tihon, în vârstă de 12 ani, a fost bătut cu cruzime de către Vladimir Caramuşca, locotenent-colonel la Inspectoratul Naţional de Patrulare, în faţa colegilor săi din clasa a VI-a „b” a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Chişinău. Poliţistul este tatăl lui Anton Caramuşca, coleg de clasă cu Alexandru Tihon. Acesta a venit la şcoală ca să se „clarifice” cu un băiat care poartă prenumele Alexandru şi care i-ar fi înjosit odrasla.

„Lui i s-au băgat două degete în nas şi a fost ridicat în sus, i s-a sucit urechea până a sângerat, a fost lovit cu capul de perete… A fost dus la spital în stare de şoc, cu comoţie cerebrală”, afirmă avocata într-o conferinţă de presă, organizată ieri, 18 august 2014.

(Ne)norocul de a purta prenumele Alexandru

Solicitat de JURNAL să spună în ce relaţie era băiatul lui cu fiul lui Vladimir Caramuşca, Constantin Tihon spune că băieţii iniţial erau prieteni buni. „Copilul meu până am plecat la un stagiu de muncă peste hotare, a învăţat la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chişinău. La întoarcerea acasă, de la DGETS ne-au direcţionat la L.T. „M. Kogălniceanu”, unde învaţă din ianuarie curent. Este un copil bun, învaţă bine, chiar exemplar”. Potrivit tatălui, relaţia copiilor s-a răcit în urma incidentului.

De la el mai aflăm că Alexandru Tihon nu este băiatul cu care fiul lui Caramuşca ar fi avut neînţelegeri, pur şi simplu băieţii sunt tizi. „Fiul lui Caramuşca i-a spus tatălui său că nu e acel Alexandru, dar acesta l-a bătut cu cruzime „ca să fie drept exemplu şi pentru ceilalţi prezenţi la incident”. Deci, el ştia că băiatul meu nu este vinovat. Mă întreb ce ar face acest om în relaţia cu un matur, dacă a procedat aşa cu un copil?”, se întreabă Alexandru Tihon, medic de profesie.

Justiţia din RM şi drepturile fundamentale ale omului

Bărbatul se indignează de faptul că băiatul său a fost bătut pe nedrept în faţa colegilor săi, cauzându-i-se probleme de sănătate şi dereglări psihologice, dar şi de modul în care lucrează justiţia din RM. „V. Caramuşca a continuat să activeze nestingherit fără a-i fi sistată activitatea, iar pe parcursul anchetării cazului, procurorii au tărăgănat ancheta cât de mult a fost posibil. Nu înţeleg cum un stat care tinde spre integrarea în UE încalcă drepturile fundamentale ale omului! Vom merge mai departe şi vom cere dreptate şi în afara statului”. Constantin Tihon nu pretinde despăgubiri financiare din partea învinuitului, dar vrea ca acesta să fie pedepsit conform legislaţiei în vigoare.

Potrivit Anei Ursachi, „la grosolănia şi modul în care a fost maltratat acest copil în vârstă de 12 ani de către un adult a contribuit şi Procuratura sectorului Râşcani a capitalei, care la data de 14 august curent l-a scos pe Vladimir Caramuşca de sub urmărire penală”.
Potrivit Anei Ursachi, procurorul Ion Brânză, care a anchetat cazul, a mărturisit că este presat din partea Procuraturii Generale ca să închidă cazul, zicându-i direct, într-o discuţie personală cu Ana Ursachi, că nu va putea face nimic şi că dosarul nu are sorţi de izbândă, deoarece acesta va fi clasat.

„A bătut un copil în faţa altor copii”

Calificarea adusă lui Vladimir Caramuşca până la scoaterea lui de sub urmărire penală a fost doar huliganism, care nu prevede o sancţiune dură, ne-a spus, solicitată de JURNAL, avocata Ana Ursachi. „Aş fi optat să-i fie incriminată acţiunea de tortură, deoarece aceasta a făcut – a bătut un copil în faţa altor copii. O asemenea calificare procurorii nu au acceptat pentru că la ora 7.50 dimineaţa Vladimir Caramuşca nu era în exerciţiul funcţiunii”.

Motivul scoaterii de sub urmărire penală a lui Vladimir Caramuşca scris în ordonanţă de către procurorul Igor Brânză e că medicina legală nu s-a pronunţat clar că urmările loviturilor produse – comoţia cerebrală, luxaţia la vertebra cervicală, echimozele de pe nas şi urechi – s-ar fi luat la ora 8.00. Doctorul nu a scris că s-au luat la ora ceea când s-a produs incidentul”, mai spune avocata familiei Tihon.

Ion Brânză:„Există probe care creează multe dubii”

Solicitat de JURNAL, procurorul Ion Brânză, care anchetează cazul, a spus că „a fost emisă hotărârea de scoatere a urmăririi penale în privinţa persoanei din motiv că probele care au fost acumulate până la acest moment nu confirmau pe deplin existenţa faptei infracţiunii incriminate persoanei. Hotărârea a fost adoptată în privinţa persoanei şi respectiv urmărirea penală continuă. Nu a fost adoptată o hotărâre definitivă în cauza penală. Ulterior acumularea şi verificarea unor noi probe va duce la adoptarea unei hotărâri definitive privind acest caz. Există probe care creează multe dubii”.

Referindu-se la declaraţiile Anei Ursachi precum că un angajat al PG l-ar fi îndemnat să închidă cazul respectiv, procurorul Brânză spune că „este o modalitate de-a avocaţilor şi nişte declaraţii care încearcă să discrediteze instituţia procuraturii. Asemenea declaraţii nu am făcut. Decizia a fost adoptată în baza probelor administrate”, a mai spus procurorul Brânză.

Avocata, împreună cu părinţii băiatului bătut, au scris o plângere către controlul ierarhic superior al acestei ordonanţe şi pentru anularea ei, pe numele lui Corneliu Gurin. Acest control îmi este garantat în 15 zile. „Sper să obţin anularea ordonanţei şi redeschiderea cazului penal pe numele lui Vladimir Caramuşca”, a conchis avocata.

 

The following two tabs change content below.