Excursie în „mica URSS“

TRANSNISTRIA TURISTICĂ // Atenţie, România! Toate tancurile-monument din Tighina şi Tiraspol au ţevile îndreptate în direcţia acestei ţări

Deşi încă nu a fost inventat aparatul care ar putea întoarce timpul, companiile turistice din R. Moldova s-au dovedit a fi mai inventive în acest sens şi le oferă clienţilor lor posibilitatea de a se teleporta pentru câteva ore în trecut, făcând o călătorie în Uniunea Sovietică. Este vorba de un tur turistic în autoproclamata republică transnistreană, pe care oaspeţii din străinătate au botezat-o „mica URSS“. Biletul în trecut îl costă pe turist pâna la o mie de lei, în funcţie de cât timp doreşte acesta să se afle în Uniunea Sovietică. În ultimul timp, tot mai mulţi americani, italieni, germani, olandezi etc. pot fi întâlniţi pe străzile oraşelor Tighina şi Tiraspol, privind cu gurile căscate la monumentele tovarăşului Lenin şi încercând să se pătrundă de spiritul vetust al locului.

La vama transnistreană, şoferul microbuzului cu ruta Chişinău-Tiraspol porneşte radioul. Cele auzite îi uimesc şi le provoacă zâmbete de nedumerire călătorilor. „Astăzi, în Transnistria va fi timp frumos, tocmai potrivit pentru desfăşurarea festivalului de motociclişti cu genericul „Nascuţi în URSS“, dedicat zilei Rusiei care e sărbătorită în Transnistria. Peste 300 de motociclişti din Rusia, Belarus, Ucraina, Transnistria şi Republica Moldova vor participa la acest eveniment…“, ne vorbeşte în limba rusă prezentatorul de ştiri de la postul de radio „Pridnestrovie“.

Născuţi în URSS

Timp de o jumătate de oră, toţi cetăţenii străini, chiar şi cei din R. Moldova, sunt obligaţi să completeze o aşa-zisă fişă de emigrare, pentru a putea trece cu bine graniţa transnistreană şi, în sfârşit, a începe călătoria în trecut.

„De parcă ar fi nişte oraşe sterile. Aici există oameni?“, este prima impresie a Galinei, turist din Moscova, când „păşeşte“ în „mica URSS“. Ajuns în inima oraşului Tighina, devii martor ocular al realităţii că unii dintre locuitorii de aici nu doar s-au născut, dar continuă să trăiască în URSS, cel puţin totul vorbeşte despre aceasta. Aglomeraţie, multe automobile, ambuteiaje, lume ce se grăbeşte să ajungă cât mai repede la locul de muncă, numeroase panouri publicitare şi centre comerciale – de toate acestea oraşele Tighina şi Tiraspol nu au parte. Aici, nu are importanţă în ce direcţie îţi întorci privirea, peste tot dai de simboluri comuniste, embleme şi steme cu secera şi ciocanul.

Lenin e viu

Clădirile vechi, denumirile comuniste de străzi: Pervomaisk, Sorok Let Pobedî, Lenina, Pionerskaia, Pavlika Morozova, Benderskoe Vostanie etc., puţinele automobile, locuitori preferând să mearga pe biciclete, care biciclete, dacă e să credem spuselor localnicilor, sunt de pe timpul lui Hruşciov, iar pe garduri, deşi sunt spălăcite de ploi, încă se mai desluşesc mesaje patriotice gen „TRANSNISTRIA ESTE MÂNDRIA ŞI PUTEREA NOASTRĂ“. „Acum, gardurile au mai fost văruite, însă cu vreo doi ani în urmă pe toate erau scrise asemenea mesaje“, remarcă Mihai, un locuitor din Tighina. Pentru turişti este uimitor să vadă un număr impunător de maşini model Jiguli, Moskvici şi chiar Zaporojeţ, acum la modă fiind cele de culoare roşie. Monumentele lui Lenin şi Suvorov care se înalţă în centrul Tiraspolului şi Tighinei se pare că ademenesc oaspeţii din străinătate, lucru de care profită bătrânelele ce vin în faţa statuilor pentru a vinde diferite nimicuri. Nu e vorba de suvenire, ci de şireturi, tălpi pentru încălţăminte, sacoşe cu bumbac, cipici făcuţi la fabrica de încălţăminte Floare, din oraşul Tighina. „Salariul ni-l dau în cipici“, s-a plâns una din femei. De asemenea, lângă monumente, principale simboluri ale Uniunii Sovietice, adesea se adună oameni trecuţi de 60 de ani pentru a-şi aminti „cât de bine au trăit în perioada sovietică şi cât de rău este astăzi“, scuipând coji de floarea-soarelui la picioarele de bronz ale lui Vladimir Ilici.

Încotro sunt orientate ţevile tancurilor

Atenţie, România! Toate tancurile-monument din Tighina şi Tiraspol au ţevile îndreptate în direcţia acestei ţări. Lucru pe care ghidul oferit de compania turistică din R. Moldova preferă să nu-l comenteze turiştilor. Însă aceştia trag singuri concluzii când văd cât de dulce priveşte liderul separatist Igor Smirnov în ochii lui Dmitri Medvedev, preşedintele Rusiei. „Puterea noastră este în unirea cu Rusia“, scrie pe panourile cu poza celor doi preşedinţi, de care e plin Tiraspolul. În timp ce autorităţile R. Moldova şi cele transnistrene decid a cui este zona separatistă, se găsesc şi alţi pretendenţi. „Aceasta e echipa noastră, acesta e oraşul nostru“, scrie pe panourile echipei de fotbal SHERIFF. Aceeaşi denumire o întâlneşti şi pe centre comerciale, benzinării, magazine, care, de fapt, sunt în unicele clădiri construite în Tighina şi Tiraspol în ultimii 25 de ani.

Excursia în trecut durează cel mult trei ore, apoi turiştii se întorc la realitate, dar nu înainte de a trece pe la Oficiul Poştal din Tiraspol. Despre călătoria în „mica URSS“ le vor aminti plicurile şi timbrele cu simbolurile autoproclamatei republici nistrene şi bineînţeles rublele cu imaginea mareşalului rus Alexandr Suvorov, carora localnicii le mai spun bani de lemn sau suvoriki. Aici excursia ia sfârşit, turiştii mai rămân sub impresia celor văzute, iar companiile turistice sunt mulţumite că au mai găsit o zonă atractivă pentru oaspeţii din străinătate.

The following two tabs change content below.